Нехай буде анонiмно...

20.07.2006

      Днями в КМДА відбулися громадські слухання щодо перешкоджання розповсюдженню наркоманії у місті. Спочатку присутнім показали короткий фільм про петербурзьких наркоманів, жахаючий своїми послідовними прикладами (ось це — дівчина Іра, це — її труп дві години потому, а це вже — її прогнила зсередини печінка...), а далі кожен присутній міг висловити свою точку зору щодо хвилюючої проблеми.

      Брали слово передусім люди, які у минулому сиділи «на голці» або були продавцями наркотиків, та просто ті, чиїх родин торкнулося це лихо. 23-річна Христина — наркоманка з 11-річним «стажем», яка півроку тому відмовилася від цієї звички, — розповіла, що допоміг їй у цьому центр «Соціотерапія», позбавивши залежності на біологічному рівні. Зараз же вона проходить психологічну реабілітацію і стає повноцінним членом суспільства. У цьому дівчину підтримав і київський міський голова, підбадьорюючи її у найкращих пасторських традиціях. Але опонуючи до представниці однієї з лікарень Києва, Леонід Михайлович скептично зауважив, що безплатнiсть лікування від наркозалежності є нічим іншим, як «казками бабусі Арини», адже насправді все це робиться за величезні хабарі.

      Представникові міліції на громадських слуханнях довелося звітувати щодо наркодилерів, яких було названо найбільшими отруювачами людських життів. Їх, мовляв, відстежують та карають: за півроку у Києві заведено 28 кримінальних справ за фактом незаконного розповсюдження наркотиків, на обліку перебувають 289 неповнолітніх. Міліція, звісно, занепокоєна цим питанням та проводить прискіпливі загальноміські рейди у пошуках злочинців. Щоправда, останній  тривав аж до 8 березня... Зараз правоохоронці також працюють, але у менших масштабах, тому знижується й ефективність таких пошуків.

      На сьогодні за продаж наркотиків українським законодавством передбачено позбавлення волі строком до пяти років. А це, на думку багатьох, лише маленька частина того покарання, яке заслужено мають понести наркодилери.

      Радник київського міського голови Олександра Кужель має з цього приводу таку думку: «Міліція не зможе завадити наркоманії, бо це — хвороба. Починати треба з самого суспільства. У кожній школі ми маємо створити батьківські комітети, які б контролювали ситуацію, адже саме у навчальних закладах вільно розповсюджують таблетки, «траву» та інші наркотики. Також треба використовувати розробки українських психологів щодо лікування хворих на наркоманію працею та цікавим дозвіллям».

      Такої ж думки й Інна, яка 12 років уживала важкі наркотики: «Я вважаю, що смертна кара та інші насильницькі дії з боку держави не допоможуть, тому що всіх не вдасться перестріляти. Завжди знайдуться нові люди, які цим займатимуться. Треба просто змінювати світогляд суспільства та зупиняти пропаганду нездорового способу життя». Якщо ви все ж потрапили у наркотичні тенета, дівчина радить звертатися до полікліники на Червоноткацькій, що поруч із станцiєю метро «Чернігівська». Там, стверджує вона, всупереч недовірі мера, лікування проводиться таки безплатно.

      Тим часом столична влада планує посилити заходи боротьби з алкоголізмом і наркоманією і вирішила провести експеримент у рамках проекту «Антинаркотична кампанія в Києві», підтриманий Програмою розвитку ООН в Україні і Європейським Союзом у рамках проекту «Білорусь, Україна, Молдова проти наркотиків». Суть експерименту полягає в активному залученні працівників органів внутрішніх справ до профілактичної протинаркотичної роботи у навчальних закладах міста. Так, повідомляє УНІАН, у кожному районі столиці, за сприяння громадських формувань і благодійних організацій, планується створити мережу груп взаємодопомоги «анонімні алкоголіки», «анонімні наркомани» та міжрайонні інформаційно-тренінгові центри «За здоров'я дітей та молоді». Влада столиці має намір розширити також мережу реабілітаційних центрів для наркозалежної молоді (зараз таких центрів функціонує 20). Тому відповідним підрозділам КМДА доручено внести пропозиції щодо створення нових сучасних установ iз реабілітації осіб, які страждають на наркотичну залежність. Крім того, за дорученням Київського міського голови, до розгляду Київрадою готується проект Програми реалізації Концепції дій щодо алкоголю та наркотиків у Києві на 2006—2009 роки.