Ледь не стався третій вибух

18.07.2006

      Про інцидент, що мав місце за кілька годин до святкування Дня Конституції, мало б хто знав, якби не... наказ по Міністерству з питань надзвичайних ситуацій. Керівник відомства Віктор Балога нагородив сержантів Антона Дузенка і Сергія Горду знаками «За відвагу у надзвичайній ситуації». Як вдалося з'ясувати, екіпаж пожежного танка, ризикуючи життям, на території артилерійської бази в екстремальній ситуації вжив превентивних заходів, аби не стався третій в історії військової частини А-2985 вибух. Надвечір 26 червня піротехніки одержали сигнал, що спрацював «боєприпас спеціального призначення». Горда і Дузенко зреагували миттєво, локалізувавши пожежу. Оперативно прибули на місце НП полковник Віктор Гаврищук, підполковник Олег Бондар і майор Юрій Сільчин. Офіцери зізналися, що аналогічний інцидент мав місце і торік, коли у купі боєприпасів «задимів» снаряд із тріщиною у корпусі. Патрулям доводиться щосекунди відстежувати ситуацію; постійно напоготові і протипожежна техніка вогнеборців. Директор Департаменту сил цивільної оборони МінНС пан Марченко прогнозує, що у максимальній напрузі піротехніків тримає спека, потенційно здатна спровокувати нові вибухи. Збитки ж держави і без того  перевищують два мільярди гривень; ще три мільйони гривень необхідно відшкодувати юридичним і фізичним особам, потерпілими визнано більш як дві тисячі мешканців навколишніх сіл і військовослужбовців артбази.

      Ситуацією під Новобогданівкою у липні зацікавилися міжнародні експерти. Очолювана начальником штабу Єврокомісії Уффе Хольстом Арсеном делегація прилетіла на літаку Ан-30, обладнаному для аерофотозйомок. На територію власне артбази євроделегати з Австрії, Німеччини, Італії і Норвегії зайшли, заздалегідь одягнувши бронежилети і каски (журналістів цього разу через КПП не пропустили). Пан Марченко запевнив, що гостей задовольнили темпи ліквідації наслідків пожежі і спровокованих нею вибухів дворічної давності. До замерзання грунту буде очищено 63 гектари із 145, а на все про все піде три роки. Європейці знову зауважили, що такий термін надто оптимістичний. І підтвердили: світове співтовариство надасть ліквідаторам новітню технологію, сканери та іншу сучасну техніку. Вартість спеціального проекту, повідомив  представник Секретаріату ОБСЄ Антон Мартинюк (Відень), перевищує 500 тисяч євро. Нагадаю, що, згідно з планом утилізації боєприпасів, 46 мільйонів гривень передбачено виділити з держбюджету України.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Військовий суд Дніпропетровського гарнізону розпочав розгляд кримінальної справи щодо винуватців НП. З травня 2004 року утримувався в СІЗО лише командир військової частини; у залі засідань було взято під варту ще двох звинувачуваних — колишнього військовослужбовця і бізнесмена з Мелітопольського району. Водночас суд закрив кримінальне провадження щодо трьох солдат строкової служби, визнавши їхню провину незначною.