Війна трьох мерів

18.07.2006

      Черговий виток тернопільської «меріади» спричинили дії депутатів міськради минулого скликання з фракції «Сила народу». Зібравши журналістів в одній з кімнат мерії, вони повідомили про загострення соціально-економічної ситуації в місті через те, що вже п'ятий місяць не скликаються сесії. А також — що «старий» мер Богдан Левків незаконно займає кабінет міського голови та видає відповідні розпорядження.

      Секретар «старої» міськради Євген Бартків, черговий раз заявивши про свої бажання і готовність керувати містом, зокрема повідомив, що, згідно із роз'ясненням прокуратури, пан Левків втратив повноваження міського голови, бо був обраний депутатом облради, а суміщення двох таких мандатів незаконне. Відтак наразі саме він, Бартків, як секретар міськради має повне право виконувати обов'язки мера. Для можливості реалізувати це право прокуратура порадила панові Євгену звернутися в суд, однак він вирішив вдатися до іншого варіанта. Попередньо повідомивши про це міській міліції та прокуратурі, Бартків у присутності ще кількох депутатів за допомогою слюсарних інструментів зламав замок свого ж кабінету і зайняв його. Приблизно в той самий час депутати із «Сили народу» зірвали табличку з дверей кабінету мера з відповідним написом, в якому досі сидить і видає розпорядження Левків. На 20 липня депутати міськради минулого скликання запланували сесію, на якій хочуть продовжити «процедуру» усунення Богдана Левківа.

      Тим часом переможець березневих виборів міського голови Роман Заставний — «третій мер» — будь-що засісти в керівному приміщенні не намагається. Зате він підготував і розповсюдив в усіх місцевих ЗМІ офіційне звернення до міської територіальної виборчої комісії з проханням виконати нарешті рішення судів і провести перерахунок голосів на «підозрілих» дільницях. Заставний не впевнений, що це відразу розрубає гордіїв вузол після виборчих проблем у Тернополі, бо підозрює появу нових оскаржень, але вважає, що бездіяльність і затягування часу в даному випадку є найгіршим варіантом.

      «Якщо найближчим часом не поставити крапку в цих процесах, — ідеться у зверненні Романа Заставного, — вони виллються у важку соціальну та економічну кризу, з якої місто може виходити не один рік».