Казка як сенсація

18.07.2006

      Сьогодні наші діти із задоволенням дивляться фільми дитинства своїх батьків, а то й дідусів із бабусями: «Королівство кривих дзеркал», «Золотий ключик», «Пригоди Електроніка», «Гостя з майбутнього»... І нічого у цьому поганого не було б — бо фільми таки справді класні, — якби не той сумний факт, що сьогодні кіно для дітей в Україні не знімається взагалі. Ми навіть про це якось і забули, переймаючись, в основному, тим, що стрічок для дорослих продукуємо в кілька десятків разів менше, ніж Росія. Але нещодавно зі стану українських кіношників надійшла новина, яка цілком претендує стати переломною у цій маловтішній ситуації: розпочалися зйомки музичної казки для дітей з робочою назвою «Як Мелана долю шукала».

      «Це буде спільний українсько-естонський проект, — розповіла продюсер фільму Олена Фетисова. — До речі, матимемо перший приклад такої копродукції в історії незалежної України. Режисер картини — Роман Ширман, це буде його дебют у великому кіно. Знімаємо на кіноплівку, а прем'єру нашої казки для всієї родини чекайте в українському прокаті у березні наступного року».

      Зараз знімальна група та актори поїхали до Естонії — працюватимуть там з 14 липня по 25 серпня. Потім буде ще кілька знімальних днів у Києві. До речі, Естонію як головний знімальний майданчик обрали через її специфічно-неповторну «натуру» — села, млини, середньовічні палаци, словом, усе те, що потрібно для казки. У фільмі зніматимуться Георгій Делієв, Борис Барський (комік-трупа «Маски»), Владислав Троїцький (керівник театру «ДАХ»), відомі естонські актори Мерле Пальмісте та Андрус Ваарик, а також молоді українські — Оксана Малашенкова та Олена Алимова... Буде багато дітей різного віку, які для цієї роботи пройшли серйозний кастинг. Музику до казки пише аранжувальник «Океану Ельзи» Мілош Єліч.

      «Автор літературної фабули — Віолетта Гатті, цю історію вона задумала кілька десятків років тому, — каже Олена Фетисова. — Кіносценарій писав Роман Ширман. Я подала цей сценарій до Міністерства культури, і воно нас підтримало, профінансувавши більшу частину бюджету картини». Ще один реалізатор цієї ідеї — Київська кіностудія «Інтерфільм», яка, власне, і зніматиме казку. Пані Фетисова каже, що фільм буде україномовним, але цілком можливо, естонська сторона забажає озвучити його ще й естонською. «По приїзді з Естонії розповім більше й обов'язково привезу фотографії», — пообіцяла пані Фетисова вже на пероні вокзалу. Ловимо на слові і бажаємо успішних зйомок.