Крутушкіна не викрутилася

15.07.2006
Крутушкіна не викрутилася

Ольга Крутушкіна. Тепер її руки, що любили гроші, звикли до наручників.

      Рік тому ця пані стала першою з керівників «імперії Щербаня», до кого правоохоронці вжили найактивніших дій. Відтак днями вона стала першою зі злочинної команди екс-«губернатора» Сумщини, хто отримав своє  за розкрадання краю та фальсифікацію президентських виборів на малій батьківщині Ющенка. Ольгу Крутушкіну вироком колегії суддів судової палати з кримінальних справ Апеляційного суду Сумської області засуджено до п'яти років позбавлення волі. З осіб такого масштабу вона стала ледь не першою, стосовно кого почало не на словах, а на ділі справджуватися гасло Майдану «Бандитам — тюрми!».

      44-річна донеччанка Ольга Крутушкіна з'явилася на Сумщині одразу після першого призначення її патрона — Володимира Щербаня — «губернатором» цього регіону. Спочатку, в 2000 році, очолила ДП «Суми-Продіндустрія», а через два роки, коли шеф знову став на чолi областi,  пані Крутушкіна стала директором ТОВ «Прогрес-Інвест», контролювала роботу кількох молокозаводів та м'ясокомбінатів області, що входили в бізнес-імперію Щербаня. До того ж парламентські вибори-2002 принесли їй статус депутата Сумської міськради, завдяки чому через 4 роки вона ледь не уникла кримінальної відповідальності. Партійністю соратниця Щербаня від патрона не відрізнялася — Ліберальна партія України.

      Iз приходом нової влади для пані Крутушкіної почалися нелегкі часи: Щербань втік від тюремних нар до США, а от його соратницю правоохоронці арештували вже у квітні 2005 року. З того часу i до самого суду вона перебувала у СІЗО. Хоча спекатися вона усе ж таки намагалася, але не допомогли ні високооплачувані адвокати, ні депутатська недоторканність, яка «звалилася» на багатьох затриманих з числа «колишніх» минулорічної осені, після Меморандуму влади з Януковичем. По-перше, дуже серйозними були обвинувачення обласної прокуратури у скоєнні тяжких та особливо тяжких злочинів — проти Крутушкіної було порушено цілу низку кримінальних справ: а це i протидія вільному волевиявленню громадян під час виборів, і давання хабарів, і використання службового становища для присвоєння власності. По-друге, сподівання пані Крутушкіної, що депутати міськради не дадуть згоду на притягнення її до кримінальної відповідальності, не виправдалися — переважною більшістю голосів у листопаді 2005 р. вони залишили її у СІЗО.

      «Крутушкіна для мене не жінка, а підозрювана в скоєнні тяжких злочинів, при цьому не одного, — казав пресі міністр Юрій Луценко, коли ця пані нібито захворіла i, ймовірно, сподівалася розчулити депутатів. А вже за три дні до нового, 2006, року її кримінальну справу з обвинувальним вироком прокуратура направила до суду.

      Феміда визнала пані Крутушкіну винною i в підкупі голів дільничних виборчих комісій у Білопільському районі Сумської області під час виборів-2004, i у махінаціях з комунальним майном. Директорка ТОВ «Прогрес-Інвест», зловживаючи службовим становищем, у 2004 році привласнила кошти підприємства на загальну суму майже у 20 тисяч гривень. Земна кара для Крутушкіної — п'ять років «колючки» із забороною обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на два роки.

      Перефразувавши героя Висоцького у фільмі «Місце зустрічі змінити не можна» прокурор області може сказати: «А тепер — Щербань!».