Індійський фільм жахів

13.07.2006
Індійський фільм жахів

      Позавчора в індійському місті Мумбаї (у світі воно надалі більш відоме під попередньою назвою Бомбей) було здійснено серію великих терористичних замахів. Вісім потужних вибухів сталися майже одночасно в пасажирських та приміських потягах у самому місті та в його західних передмістях у годину пік, коли більшість мешканців цього 16-мільйонного міста поверталися з роботи до своїх домівок. Вибухи були настільки потужні, що уламки вагонів та частини людських тіл були розкидані в радіусі кількох десятків метрів. Люди, яким пощастило залишитися живими, намагалися додзвонитися на номери служб порятунку, але мережу стільникового зв'язку відразу ж відключили, щоб унеможливити терористам детонувати наступні вибухові пристрої з допомогою мобільних телефонів.

      Про якийсь точний баланс жертв цієї страшної трагедії наразі говорити рано, оскільки залишки тіл надалі збирають, а десятки чи сотні людей перебувають у шпиталях у критичному стані. Агенції «Рейтер» та «Франс пресс» повідомляють із Бомбея з посиланням на інформацію місцевих поліції та медичних служб приблизно про 190 загиблих та 660 поранених.

      Потужність вибухових пристроїв та майже одночасна їх детонація не залишають сумнівів у тому, що було проведено добре скоординовану терористичну операцію. Теракти спричинили хаос у Бомбеї, який є торговельним та фінансовим центром Індії. Без усякого сумніву, метою терористів було паралізувати місто та країну. Прем'єр-міністр Індії Манмохан Сінгх закликав мешканців Бомбея зберігати спокій. Він назвав серію терактів «боягузливою спробою поширити почуття ненависті».

      Відразу після вибухів відбулося надзвичайне засідання уряду Індії, на якому було вирішено запровадити на території всієї країни надзвичайний стан. Уряд звернувся до населення з проханням наразі не користуватися залізничним транспортом та повідомляти органам влади про всі виявлені підозрілі предмети. Родини загиблих отримають по дві тисячі доларів відшкодування, а поранені — половину цієї суми.

      Учора ніхто не взяв на себе відповідальність за цей страшний злочин. Поліція намагається встановити, хто спланував та виконав цю скоординовану терористичну операцію. За попередніми даними, всі вибухові пристрої були розміщені у верхній частині вагонів, щоб спричинити якмога більшу кількість смертельних жертв. Люди гинули переважно від поранень у голову та грудну клітку. Поліція проводить обшуки усього штату Махараштра, на території якого знаходиться Бомбей.

      Хоча ніхто й не взяв на себе відповідальність за замахи, але їх «почерк» повністю відповідає тактиці виконання терактів радикальними ісламськими бойовиками зі штату Кашмір. За повністю ідентичним сценарієм вони минулого року детонували три вибухові пристрої в столиці Індії — Делі. Тоді загинули 59 осіб. На причетність до замахів кашмірських сепаратистів вказує також той факт, що за кілька годин до вибухів у Бомбеї вони закидали гранатами на території Кашміру групу індійських туристів, убивши при цьому сімох із них. Якщо ще конкретніше, то підозра падає на ісламську організацію «Лашкар-е-Таїба», яка у 80-х роках пройшла вишкіл та загартування у боях з радянськими військами в Афганістані, а в 90-х пустила коріння у Кашмірі. Відтоді вона регулярно здійснює подібні замахи на території Індії.

      Учора до Індії розпочали надходити телеграми зі співчуттями з усього світу. Лідери світу одноголосно засудили виконавців замахів. Президент США Джордж Буш заявив про свою солідарність з індійським народом. Міністр закордонних справ Канади Пітер Макей сказав, що замахи в Бомбеї вкотре нагадують нам про «безоглядність терористів, які здійснюють убивства, щоб досягти своїх політичних цілей». Співчуття народу Індії надійшло і з Києва — від Президента Віктора Ющенка. Акти терору в Індії також засудили лідери Великої Британії, Франції, Італії, Росії, Німеччини та Європейського Союзу. Президент Первез Мушарраф та прем'єр-міністр Пакистану Шаукат Азіз (між Пакистаном та Індією дуже напружені відносини власне з огляду на суперечки про контроль над штатом Кашмір) також назвали вибухи в Бомбеї «підлими терористичними актами».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>