Позбутися комплексу другорядності

13.07.2006

      «УМ» уже повідомляла, що в перших числах липня в Ялті успішно дебютував Кубок Європи з багатоборств у чоловічій першій лізі, а у французькому Арлі відбувся турнір жінок у вищому дивізіоні. Втім на прес-конференції за підсумками змагань фахівці національної легкоатлетичної федерації не лише підбивали підсумки, а й дивилися у майбутнє.

      Генеральний секретар ФЛАУ Ігор Гоцул наголосив на тому, що запрошення турніру такого рівня до Ялти — це початок нового етапу в діяльності федерації: «Хоч би медалі ми привозили з легкоатлетичних змагань, для світової спільноти ми залишатимемося другим чи третім сортом, поки не почнемо приймати міжнародні змагання». Пан Гоцул вважає, що успішне проведення Кубка Європи з багатоборств у Ялті дало поштовх розвитку інфраструктури стадіону «Авангард», який на сьогодні разом зі столичним НСК «Олімпійський» входять до числа вітчизняних арен, сертифікованих міжнародними структурами. Крім того, тепер у Ялті буде створено міську федерацію легкої атлетики.

Те, що звітний турнір у Криму був не «одноразовим» заходом, підтверджує такий факт: саме Ялті довірено приймати зимовий Кубок Європи з метань у березні 2007 року. З ініціативи ФЛАУ столиця Південного берега Криму прийматиме під дахом 350 кращих атлетів континенту з 30 країн з усіх видів легкоатлетичних метань, хоча раніше в закритих приміщеннях змагалися лише у штовханні ядра. Бути першими в такій нелегкій справі ризиковано, але Ігор Гоцул не бачить іншого шляху до легкоатлетичної еліти Європи і світу. Тому Україна найближчим часом запрошуватиме до себе легкоатлетичні семінари, засідання ради Європейської федерації і боротиметься за проведення її календарної конференції.

      Що ж до коментарів власне з приводу результатів виступів наших спортсменів на Кубку світу, то старший тренер збірної України з багатоборства Михайло Медвідь розповів, що склад жіночої команди семиборок в Арлі був далеко не оптимальним (Людмила Блонська за індивідуальним графіком готується до першості Європи у Гетеборзі, а Наталія Добрянська відновлювалася після травми ноги), тож через це п'яте місце наших дівчат в елітному дивізіоні вважається гарним результатом. Що стосується виступу чоловічої збірної, то перед нею не ставилося завдання вийти до суперліги будь-якою ціною саме цього разу. Річ у тім, що в Ялті виступали 21—23-річні хлопці, тобто, за словами Медвідя, ми перебуваємо на етапі зміни поколінь, а свого розквіту багатоборці досягають з надбанням досвіду у 26—27 років. А ось наступного року за путівку в суперлігу наші чоловіки-десятиборці боротимуться обов'язково.