Історія одного зсуву

07.07.2006

      «... Хвилею зеленою здіймається навесні Батиєва гора», — писав український класик. А що здіймається вона замалим не в центрі Києва, то, природно, привертає увагу шукачів мальовничих місць під дорогі котеджі, ставши ареною ударного VIP-будівництва. Це не дуже подобається корінним мешканцям цiєї мiсцини, бо, крім «здіймання», Батиєва гора ще й «сунеться».

 

      На горі, в межах вулиць Волгоградської, Локомотивної та власне схилу, стоять цегляні п'ятиповерхові «хрущовки», самі ж схили активно забудовують приватними «хатинками». Вузенькими вуличками важкі вантажівки з гуркотом підвозять будматеріали, екскаваторами копають котловани, будують високі залізобетонні «укріплювальні» стіни-паркани, які майже одразу тріскаються. Просто дивно, що тут люди поважних статків у прямому сенсі «будують свій дім на піску». Сильно зволожені шари піску й суглинку постійно зсуваються, і єдине, що тримає їх купи, — коріння дерев. Щоб пересвідчитися, достатньо поглянути на потріскані стіни нових котеджів та дерева, що подекуди ростуть майже горизонтально. Не кажучи вже про стару забудову цих схилів — сільські хати, які доживають віку й руйнуються на очах.

      Надія Зінченко, вчителька географії в місцевій школі, тут народилася й виросла. Вона показала нам так звану вулицю Агітаторську. Насправді без Надії Михайлівни ми б її ніколи не знайшли. За словами жінки, в 60-х роках минулого століття тут стався великий зсув і утворилася чотириметрова круча. Тоді встановили опорну стіну й дренажну систему. Вулиця Агітаторська спорожніла, залишилося лише кілька старих хат. Тепер це улоговина, де під ногами глиняне болото. Тут добре видно, що таке зсув: утворюючи широкі тріщини, шари суглинку, зволожені дощами, повільно дрейфують схилом.

«Хороший у вас план, товариш... «Ентоні»

      З 2003 року ТОВ «Торговельний ценр «Ентоні» виступає з ініціативою оновлення згаданого кварталу в межах Волгоградської, Локомотивної та схилу. Проект реконструкції передбачає, що теперішні чотири й п'ятиповерхові «хрущовки» знесуть, а на їхньому місці збудують будинки на 9, 12, 16 та 24 поверхи з підземнми паркінгами. Грандіозна будова відбудеться не одразу — спочатку планують побудувати «пілотний» будинок, до якого переселять мешкаців перших двох «хрущовок». Багато мешканців кварталу й справді хотіли б кращого житла. Але перспектива будівництва «висотки» на Батиєвій горі лякає тих, хто живе в прилеглих будинках № 8 та 10 по вулиці Неходи. Останній взагалі стоїть за кілька метрів від краю схилу. Бетонні сходи, встановлені колись на цьому схилі, за словами мешканців, повільно їдуть вниз, а дерева ростуть навскіс. Люди бояться, що гора може не витримати навантаження від нової висотки і тоді це призведе до катастрофи.

      Інакше бачать проблему фахівці Спеціалізованого управління протизсувних підземних робіт (СУППР), що «відає» зсувами і через яке проходить експертизу все будівництво в Києві. «Будувати можна скрізь», — каже головний геолог управління Василь Боковой. На його думку, в разi дотримання сучасних технологій і вимог, будівництво є цілком безпечним, інша справа чи хочуть цього мешканці кварталу.

      Останні ж не вірять, що технологій буде дотримано. Вони створили ініціативну групу з метою контролювати ситуацію й не допустити небезпечного будівництва. Влада району, в особі голови Солом'янської райадміністрації пана Сидорова та його першого заступника пана Матвієнка, стверджує, що цього будівництва не розпочнуть без згоди мешканців району. Однак ініціативу громади провести місцевий плебісцит влада не прийняла, і ця ідея була похована в ході судової тяганини. А «Ентоні» проводить власне опитування — розсилає по окремих квартирах анкети iз запитаннями на кшталт: ознайомлений/неознайомлений та підтримую/не підтримую. Наскільки об'єктивним може бути таке «волевиявлення», можна тільки здогадуватися.

Зсунеться чи не зсунеться?

      Тим часом за якихось двадцять метрів від вищезгаданого виник інший будмайданчик. Тут, за всіма документами, які демонструє новий власник земельної ділянки Анатолій Паладюк, уже можна починати будівництво. Однак перші ж його кроки наштовхнулися на опір громади. Річ у тім, що до будови пана Паладюка неможливо підвозити будматеріали жодним шляхом, окрім спільного двору будинків на вулицi Неходи № 8 та 10. У дворі лише скверик та дві вузькі алеї для легкових автомобілів і комунальних служб. Представники нового забудовника вважають ці алеї таким самим шляхом, як будь-який інший, проте мешканці цих будинків принципово не хочуть бачити там КамАЗи з цеглою. Анатолій Валентинович не вважає за потрібне проводити жодних протизсувних заходів, бо має висновок СУППР про те, що на його ділянці «розвиток зсуву є маловірогідним», хоча громаду це не заспокоює.

      Отримавши колективну вимогу громади припинити будівництво, районна держадміністрація вирішила розібратися. Отож нещодавно на місце, через яке виникла суперечка, приїхала поважна делегація у складі заступника Солом'янскої РДА, начальників управлінь з благоустрою, з будівництва та землекористування, представників МінНС та МВС й інших посадовців. Комісія вислухала аргументи й претензії обох сторін і призначила додаткову експертизу щодо можливості зсуву. Правда, мешканці сусідніх будинків, присутні на «слуханнях», не приховують намір не пускати у свій двір вантажівок незалежно від висновків експертизи і будь-якою ціною.

Не встигли

      «УМ» наприкінці травня вже повідомляла, як уночі 25 числа на вулиці Привітній, 55/14 упав двоповерховий будинок. Його господар Петро Лабезник ледве встиг врятуватися, вискочивши серед ночі з будинку, даруйте, в самісіньких трусах. Під руїнами залишилися всі речі й документи пана Петра. Причиною руйнування є... правильно, зсув. Буквально поруч іде будівництво — викопано великий котлован під кількаповерховий будинок. Пані Надія Зінченко каже, що будівельники розібрали частину ще радянської опорної протизсувної стіни. Котлован викопали просто за кілька метрів від будинку потерпілого, і саме це стало причиною зсуву. Пан Боковой зазначає, що СУППР не погоджував плану будівництва котловану. 22 травня СУППР видав припис із вимогою його закопати. Але будівництво тривало, і СУППР готувався оскаржити дії будівельників, та не встиг. На звернення активістки ініціативної групи кварталу Надії Неговської з управління архітектурно-будівельного контролю міськради надійшла відповідь: власницю котловану вже притягнули до адміністративної відповідальності, а з потерпілим «питання щодо компенсації відшкодувань(?)... вирішуються згідно з чинним законодавством». Запитати самого Петра Кириловича, як йому «компенсували відшкодування», нам не вдалося — домiвки на Батиєвій горі він тепер не має, а де знайти чоловіка, ніхто з сусідів не знав.

Чи варто?

      Для ведення постійного моніторингу будівництва СУППР має лише п'ятьох інженерів-геологів. Отож постійно контролювати дії забудовників дуже важко. До того ж це відомство є суто технічним і для боротьби з порушниками мусить звертатися до органів влади.

      Як свiдчить факт руйнування будинку Лабезника, міська влада не виявила належної оперативності щодо припинення несанкціонованого будівництва, хоча мер Леонід Черновецький і дав по гарячих слідах доручення розібратися в причинах завалу на Привітній. Цього разу одна людина залишилася без даху над головою. То, може, перш ніж забудовувати нестійкі ділянки, варто побудувати ефективну систему нагляду? Бо якщо, Боже борони, трапиться більше лихо — відмовки типу «не наша компетенція» вже нікого не «зігріють».

Олег СНІГУР.
  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>