Таки збирайтеся у Сорочинці

05.07.2006
Таки збирайтеся у Сорочинці

Ярмаркуємо. (Фото Укрінформ.)

      Традиційний Національний сорочинський ярмарок цього літа відбудеться 17—20 серпня. Причому за будь-якої погоди, в тому числі й фінансової. Про це кореспонденту «України молодої» повідомив начальник управління з питань розвитку споживчого ринку, сфери побутових послуг та підприємництва Полтавської облдержадміністрації Михайло Бугрій. Роздмухувані ж деякими засобами масової інформації чутки про те, нібито цьогорічний Сорочинський опинився перед загрозою зриву і, власне, може не відбутися саме через фінансові труднощі, які постали перед його організаторами, п. Михайло називає провокаційними.

      Такі «страшилки» з'явилися у пресі після влаштованої головою облдержадміністрації Валерієм Асадчевим наради, на якій, зрозуміло, йшлося передовсім про «вузькі місця», проблемні питання, пов'язані з підготовкою до ярмарку. Однак увага до них з боку перших осіб області якраз і засвідчує готовність місцевої влади надати реальну допомогу у вирішенні найнагальніших проблем. Попри те, що головним організатором і розпорядником відомого не лише в Україні дійства залишається комерційна структура — полтавське товариство з обмеженою відповідальністю «Сорочинський ярмарок», що діє як повноправний суб'єкт господарювання. Тобто збирає з багатьох потенційних торговців за місце під ярмарковим «сонцем» відповідні кошти, залучає спонсорів тощо. До речі, заявок від них на участь у знаменитому торжищі, за інформацією згаданого управління, вже подано на 20 відсотків більше, ніж їх було на цей період у минулому році.

      Водночас очевидно, що для забезпечення першочергових невідкладних потреб (ідеться насамперед про реконструкцію водонапірної башти) і осучаснення всієї інфраструктури знаменитого Жабокрицького майдану одних лише зібраних із ярмаркувальників коштів недостатньо. Тож не виключено, що доведеться залучати ресурси обласного бюджету. Задля цього на згаданій нараді Валерій Асадчев запропонував звернутися по підтримку до депутатів обласної ради. Адже привабливість регіону для потенційних інвесторів, його імідж, набуті під час цього унікального дійства, сьогодні коштують чи не найдорожче. Свою гостинність готові продемонструвати і його справжні господарі, мешканці Великих Сорочинців. Лише у так званому приватному секторі, тобто у добротних сільських будинках, під час ярмарку тут можуть розміститися більше тисячі гостей-туристів. За даними ТОВ «Сорочинський ярмарок», коштуватимуть такі «домашні» апартаменти до шістдесяти гривень за добу. Тож не баріться, збирайтеся у Сорочинці вже зараз!

      Водночас полтавський «губернатор» підкинув ще одну цікаву ідею: він пропонує зробити Сорочинський ярмарок постійно діючим. Як передає УНІАН, за словами Валерія Асадчева, проведення ярмарку раз на рік, у серпні,— це збитково. «Утримувати цю площу (16 га. — Авт.) в належному стані, щоб раз на рік чотири дні поярмаркувати — не рентабельно. Цей ярмарок повинен бути постійно діючим або хоча б проводитися п'ять разів на рік. Тоді цей оборот дасть можливість окупити витрати для його організації», — вважає керівник Полтавщини.

 

ДО РЕЧІ

      За даними організаторів ярмарку, лише на утримання міліціонерів, задіяних в охороні правопорядку, необхідно 320 тисяч гривень, і на реконструкцію водонапірної башти, що вийшла з ладу, —150 тисяч. Також більше 100 тисяч гривень необхідно на обслуговування VIP-персон, облаштування санітарної зони, заміну електрокабеля і запрошення зірок естради.