«Відплив» на помаранчевому й зеленому морях

27.06.2006
«Відплив» на помаранчевому й зеленому морях

Гра Португалiя—Голландiя подекуди нагадувала бої без правил. (Фото РЕЙТЕР.)

      Минулої п'ятниці завершилася найдовша з усіх стадій чемпіонату світу — груповий етап. Хоча зіграно було вже 48 матчів із 64 запланованих, для команд, які претендують на щось більш суттєве, перші три зустрічі стали лише розминкою й перевіркою власних сил на ділі.

      Те, що поєдинки «плей-оф» несуть у собі зовсім іншу внутрішню напругу, стало зрозумілим уже в перший день матчів 1/8 фіналу. Господарям турніру на переповненій арені в Мюнхені вдалося здолати опір команди Швеції, як кажуть, «малою кров'ю». Долю зустрічі вирішив потужний старт німців, коли після блискавичних комбінацій двічі відзначився 20-річний нападаючий «Кельна» Лукаш Подольськи. Навіть залишившись у меншості після двох жовтих карток Лючича (а в другому епізоді порушення правил з боку Тедді було зовсім не грубим і вже точно не зірвало атаку «біло-чорних»), скандинави намагалися виправити ситуацію. Однак їхні надії остаточно померли на початку другого тайму разом із пострілом вище воріт з 11-метрової позначки зіркового Хенріка Ларссона. В цілому ж перевага збірної Німеччини, яка завдала 26 ударів по воротах проти 5 — у суперника, сумнівів не викликала. Варто відзначити, що команда Юргена Клінсманна додає від матчу до матчу й недарма вважається претендентом на місце у фінальному двобої.

      Її наступним суперником буде збірна Аргентини, яка в Лейпцигу переграла мексиканців. У цьому матчі яскравим так само видався початок гри. Спочатку мексиканський захисник «Барселони» Рафаель Маркес вдало підключився до розіграшу штрафного. А за чотири хвилини аргентинці зрівняли рахунок, також скориставшись стандартною ситуацією: при розіграші кутового у боротьбі Креспо й Боргетті м'яч у сітку влетів від плеча мексиканського гравця «Болтона», хоча гол записали на рахунок форварда «Челсі».

      Цікаво, що знову матч на «Центральштадіоні» судив швейцарець Массімо Бусакка, сумно відомий за двобоєм України з Іспанією на цій же арені. І нині він припустився грубої помилки, тільки зворотного характеру: на останніх хвилинах першого тайму за відвертий фол «останньої надії» з боку аргентинського захисника Хайнце арбітр показав йому лише жовту картку, хоча мусив вилучати з поля. Мабуть, вирішив, що свою норму вилучень він виконав у дебютній зустрічі України.

      Навіть попри відсутність голів до кінця основного часу гра під керівництвом аргентинських тренерів Пекермана й Ла Вольпе не була нудною. Обидві команди діяли у доволі високому темпі, демонструючи й індивідуальну техніку, й добру організацію гри. Бракувало лише завершального удару. Аж доти, поки маленький шедевр не створив півзахисник мадридського «Атлетико» Максі Родрігес. Прийнявши м'яч на куту штрафного майданчика на груди, аргентинець зльоту поцілив у дальню «дев'ятку» воріт Санчеса. Сталося це вже в першій доданій 15-хвилинці.

      Перший матч неділі вийшов не надто цікавим. Збірна Англії у Штутгарті подолала бар'єр у вигляді команди Еквадору за рахунок уміло виконаного штрафного Девідом Бекхемом. Хоча явної переваги у родоначальників футболу не було — вони навіть поступилися південноамериканцям у володінні м'ячем. До того ж усе могло повернутися інакше, якби в дебюті гри Карлос Теноріо, вийшовши сам на сам із Робінсоном, влучив у ворота, а не в поперечину.

       Значно більш видовищним вийшов поєдинок на нюрнберзькому «Франкен-Штадіоні». Російському арбітру Валентину Іванову так і не вдалося погасити пристрасті, які вирували на газоні впродовж усього матчу. Формально підійшовши до роздачі «гірчичників», Іванов показав їх аж 16, причому в чотирьох випадках друге попередження оберталося вилученням. Долю цього запеклого протистояння також вирішив один-єдиний удар. Півзахисник «Челсі» Маніше після флангового прострілу розібрався з оборонцем ПСВ Андре Ойєром і недосяжно для ван дер Сара пробив «упритирку» зі штангою.

      Надалі голландці, які в Німеччині демонстрували досить посередній футбол, трохи «завелися», але при цьому часто провокували і суперників, і суддю. Крім того, більше ніж їхні південні суперники симулювали. А коли вони не повернули португальцям м'яча після того, як підопічні Сколарі втратили його через зупинку у грі, «помаранчеві» налаштували проти себе всю досі нейтральну публіку.

      Найреальнішим шансом зрівняти рівновагу не скористався Філіпп Коку, коли на початку другого тайму з п'яти метрів поцілив у поперечину воріт Рікардо. Наприкінці матчу, коли на полі було 18 гравців замість 22, атаки в обидва боки накочувалися, як океанські хвилі, але навіть шість доданих суддею хвилин Нідерланди не врятували. Виграш португальців, хоча в наступному раунді, у протиборстві з Англією, їм доведеться непросто без дискваліфікованих Деку й Коштіньї.

* * *

      Збірні Мексики й Голландії мали в Німеччині найбільші фанатські делегації, поступаючись за кількістю лише англійським фанам. Тепер кілька десятків тисяч уболівальників звільнять місця в готелях та потягах, а місцевим бюргерам полегшає. Адже німці вже втомилися від цього натовпу помаранчевого й зеленого кольорів. Можна уявити, який шок вони переживали, коли не могли зайти у вагони навіть швидкісних поїздів, що часом нагадували київське метро в години пік.

* * *

      Отже, у чвертьфіналах господарі турніру в Берліні найближчої п'ятниці зіграють із командою Аргентини, а першого липня в Гельзенкірхені поміряються силами англійці й португальці. 30 червня у Гамбурзі переможець пари Україна — Швейцарія протистоятиме переможцю дуелі Італія — Австралія.

 

ТАБЛО

Група G

23 червня

Франція — Того — 2:0

      Кельн. 45 000 глядачів

      Голи: Вієра, 55; Анрі, 61

Швейцарія — Корея — 2:0

      Ганновер. 43 000 глядачів

      Голи: Сендерос, 23; Фрай, 77

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. Швейцарія      3     2     1     0     4-0   7

2. Франція  3     1     2     0     3-1   5

3. Корея    3     1     1     1     3-4   4

4. Того     3     0     0     3     1-6   0

Група Н

23 червня

Україна — Туніс — 1:0

      Берлін, «Олімпіаштадіон». 72 000 глядачів

      Суддя: Амарілья (Парагвай)

      Україна: Шовковський, Гусєв, Свідерський, Русол, Несмачний, Тимощук, Ребров (Воробей, 54), Шелаєв, Калиниченко (Гусин, 74), Воронін, Шевченко (Мілевський, 88)

      Туніс: Бумніжель, Трабелсі, Хаггуї, Жаїді, Айярі, Нафті (Годбане, 90+1), Мнарі, Буазізі (Бен Саада, 79), Шедлі (Сантос, 79), Намоуши, Джазірі

      Попередження: Свідерський, 18; Шелаєв, 47; Тимощук, 61; Русол, 64 — Джазірі, 9, 45+1; Буазізі, 43; Джаїді, 90

      Гол: Шевченко, 70 (пен.)

      Вилучення: Жазірі, 45+1

Іспанія — Саудівська Аравія — 1:0

Кайзерслаутерн. 46 000 глядачів

      Гол: Хуаніто, 36

Підсумкове становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. Іспанія  3     3     0     0     8-1   9

2. Україна  3     2     0     1     5-4   6

3. Туніс    3     0     1     2     3-6   1

4. Сауд. Аравія   3     0     1     2     2-7   1

1/8 фіналу

24 червня

Німеччина — Швеція — 2:0

      Мюнхен. 66 000 глядачів

      Голи: Подольськи, 4, 12

      Нереалізоване пенальті: Ларссон, 53 (Ш)

      Вилучення: Лючич, 35 (Ш)

Аргентина — Мексика — 2:1 (у дод. час)

      Лейпциг. 43 000 глядачів

      Голи: Креспо, 10; Максі Родрігес, 98 — Маркес, 6

25 червня

Англія — Еквадор — 1:0

      Штутгарт. 52 000 глядачів

      Гол: Бекхем, 60

Голландія — Португалія — 0:1

      Нюрнберг. 41 000 глядачів

      Гол: Маніше, 23

      Вилучення: Булахруз, 63; ван Бронкхорст, 90+5 — Коштінья, 45+1; Деку, 78