Зекономили на шлангові - залишились без квартири

21.06.2006
Зекономили на шлангові - залишились без квартири

На вiдновлення цього «знаменитого» мелiтопольського будинку потрiбно 2 мiсяцi.

      Щонайменше два місяці триватиме відновлення житлового будинку в Мелітополі, де 28 травня стався потужний вибух (замітку «Політ на дивані» опубліковано в «УМ» № 2883). Позаяк у степовому містечку це вже третя аналогічна трагедія, охочі до чуток стверджували, ніби недільного надвечір'я мала місце чітко спланована диверсія чи терор, а влада і правоохоронці «згладжують» ситуацію.

      Підтверджується ж версія, оприлюднена в «УМ»: епіцентр вибуху - квартира № 58 на четвертому поверсі, з-під завалів якої вже дістали газову плиту з пошкодженим шлангом. За словами старшого слідчого міської прокуратури Олександра Мєшальникова, слідів вибухівки не виявлено. Хоча остаточні висновки спеціальна комісія ще не оприлюднила, вочевидь йдеться про злочинну недбалість господарів, котрі для підключення плити до газомережі вирішили використати заборонений (бо ненадійний) гнучкий імпортний шланг. До речі, прокуратура призначила експертизу газових плит з кількох квартир верхніх поверхів будинку № 93, напівзруйнована «серцевина» якого (див. фото) на проспекті Богдана Хмельницького досі відлякує перехожих.

      Фахівці кажуть, що відновні роботи триватимуть принаймні два місяці, і наразі все залежить від Музики, маючи на увазі пана Миколу, виконроба ЗАТ «Мелітопольбуд». А той уточнює: залежить від фінансування. Адже кошторис робіт навряд чи «впишеться» у суму в п'ять мільйонів гривень. Технологія ж демонтажу пошкоджених вибухом конструкцій не є секретом для Миколи Музики і його колективу - у листопаді 1996-го саме вони ліквідовували наслідки першого в Мелітополі вибуху побутового газу. Тоді мали необережність працювати і вночі, що ледь не призвело до трагедії. Урок врахували, і цими днями лише за денного світла «приземлюють» напіввисячі плити і колони, вириваючи їх, як і арматуру, з цупких «обіймів» руїни.

      Тим часом лікарі намагаються поставити на ноги постраждалого Максима Грушича. До шпиталю тієї неділі було доправлено трьох, однак лише 19-річний хлопець, вилетівши з п'ятого поверху на дивані, одержав серйозні травми. До обласної клініки його доправили непритомним. Томограф виявив, зокрема, величезні внутрішньочерепні гематоми.

      Складні операції, проведені висококваліфікованим лікарем-нейрохірургом Борисом Комаровим і його колегами, уможливили порятунок Максима. Після трепанації черепа він упродовж десяти діб перебував у комі, на штучному вентилюванні легень. Днями прийшов до тями, однак розмовляти ще не може. Медперсонал не відважується прогнозувати, наскільки повним буде відновлення функцій організму - передовсім нервової системи. В реанімації Максим перебуватиме до початку липня, після чого він повинен пройти тривалий курс реабілітації у відділенні неврології. А там - знову нейрохірургія і  повторні операції...