Хвилі зупинять гривнею

21.06.2006
Хвилі зупинять гривнею

Такими темпами води Дніпра наступають на село Сокирне. (прес-служби Головного управління МінНС у Черкаській області.)

      Черкащина діждалася допомоги: своїм рішенням Кабінет Міністрів виділив області 3,8 мільйона гривень на укріплення берега Дніпра в районі села Сокирне Черкаського району. Таку ж суму на ці роботи обласна влада обіцяє додати за рахунок субвенції з державного бюджету. Як повідомив «Україні молодій» начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександр Криворучко, щойно кошти надійдуть, відразу ж розпочнуться роботи з рятування Сокирного від дніпровських хвиль.

      Із надзвичайною ситуацією у цьому селі Черкащина зіштовхнулася ще у 1999 році. Саме тоді місцеві мешканці помітили, як Дніпро поглинає берег, на якому збудовані їхні хати. Торік, приміром, річка забрала в людей 15 метрів суші, цьогоріч - злизала вдвічі більше, зокрема 9 травня вода проковтнула будку-сторожку на рибній дільниці. Люди кажуть, що тоді Дніпром пройшов катер і буквально за пару годин 4 метри суші наче корова язиком злизала вкупі зi сторожкою. Нині берегова лінія біля Сокирного відступила в бік материка майже на 60 метрів, отож хати жителів села опинилися за кілька десятків метрів від урвища.

      Усі ці біди звалилися на голови селян внаслідок непродуманої зміни фарватеру Дніпра в районі їхнього рідного села. Саме через це хвилі річки постійно розмивають береги. Торік «УМ» розповідала, як у відчаї від того, що Дніпро поглинає село, його мешканці перекривали річку на човнах, блокуючи на Дніпрі транспортний рух, щоб привернути увагу влади та суспільства до своїх бід.

      До речі, від дніпровських хвиль потерпають не лише мешканці Сокирного. Виникла реальна небезпека затоплення понад 70 квадратних кілометрів площ Черкаського району, а це 6 населених пунктів, розташованих на рівнинній місцевості, та мікрорайон Дахнівка у Черкасах. Окрім того, вода вже зруйнувала запасний водогін до обласного центру, під загрозою опинилася робота центрального водозабору Черкас, а рівень піску в насосній станції збільшився до 1,2 метра. У зв'язку з цим у Черкаську область виїжджав і міністр із надзвичайних ситуацій України Віктор Балога.

      За словами фахівців, якщо терміново не вжити кардинальних заходів, на які потрібно 7-8 мільйонів гривень, то вже за рік-два на ліквідацію наслідків цієї катастрофи буде необхідно всі 250-300 мільйонів гривень. Адже Кременчуцьке водосховище створює проблеми для всіх населених пунктів на правому березі Дніпра. Неабияке занепокоєння в черкащан викликає ще й те, що резервне водопостачання Черкас практично пошкоджене, до того ж 20 метрів залишилось до основного водопостачання. Тому необхідно терміново призупинити цей процес, зокрема відновити резервне водопостачання, поглибити річку, щоб змінити її русло, облаштовувати другу направляючу дамбу з каміння, яка затримуватиме потік води, що дозволить змінити напрямок фарватеру, і хвилі не будуть накочуватися на берег. Водночас треба укріплювати берег та здійснювати намив піску. Це відверне загрозу підтоплення території суші від Дахнівки до дамби на Лозівок і дорогою, що іде до села Мошни.

      Руйнування берегів Кременчуцького водосховища розпочалося відразу після його створення. Тоді водою затопили чималі площі, і хвиля, відчувши неабиякий простір, взялася руйнувати сушу. Зокрема, нижче Канівської ГЕС - від самої греблі і до села Прохорівка. Схожа картина і на правому березі Дніпра: в районі села Хрещатик, а ще від Топилівки і до самого Чигирина. Загалом, стверджують фахівці, за роки існування Кременчуцького водосховища на Черкащині під воду пішло вже близько тисячi гектарів землі. Але ситуація біля села Сокирне є найбільш кричущою. Обсяг робіт тут, за словами черкаського «губернатора» Олександра Черевка, не є великим, він просто запущений через нетямущість, некомпетентність і відсутність наполегливості тих осіб, які повинні були цим займатися, зокрема голови Черкаської райдержадміністрації Миколи Котка.

      «Для виконавчої влади не має значення, до партії якого кольору ти належиш. Потрібно працювати і менше займатись політикою. Головне для державного службовця - чесно, ретельно виконувати свої обов'язки. Отож за рішенням колегії облдержадміністрації вже направлено подання до Президента на звільнення пана Котка з посади», - говорить Олександр Черевко.