«Мерський» молодняк

21.06.2006
«Мерський» молодняк

Молодий мер Віталій Домашовець. (Віталія ГРАБАРА.)

       Його ім'я та прізвище знайомі громадськості через гучний Скнилівський судовий процес  - Віталій виступав на цьому суді адвокатом засуджених військових льотчиків. І навіть зараз, уже обіймаючи посаду міського голови немаленького райцентру на Львівщині, не полишає справи засудженого льотчика Юрія Яцюка. Також він не полишає юридичну та викладацьку кар'єру. Втім 27-річний Віталій Домашовець уже встиг запам'ятатися і регіональній пресі, і мешканцям Яворова. Інавгурувався він ... покладанням болота на голову, неодноразово проводив засідання сесії Яворівської міськради ... на сміттєзвалищі, активно бере участь у спортивних турнірах.

      Для сина священика Віталія Домашовця роль міського голови, як каже він сам, не дуже звична - стільки проблем одразу навалилося. Адже районний центр Яворів - містечко немаленьке і має довгий «шлейф» комунальних, економічних та екологічних проблем. Розв'язувати їх молодий мер не боїться, бо ж для цього і боровся за мерське крісло.

      «Господарку в Яворові доводиться піднімати з нуля, - ділиться враженнями від перших мiсяцiв роботи мером Віталій Домашовець. - Та кілька речей я тут таки планую зробити: перше - зробити дороги. Над цим уже працюємо і ремонт доріг триває вже. Друге - це каналізація та очисні споруди в місті. Третє - зробити принаймні центр Яворова європейського зразка, і для цього є всі підстави, бо налагоджена добра співпраця з містами Польщі та Угорщини. Завдяки партнерським стосункам я маю намір «запускати» сюди гроші Євросоюзу».

      Свої ж епатажні вчинки, зокрема проведення сесії міськради на смітнику, Домашовець пояснює просто: «А як можна розглядати проблему сміттєзвалища, якщо її не побачити на власні очі? Депутати в залі поговорили для розминки, дехто сказав, що, мовляв, навіщо їхати на той смітник - можна ж усе вирішити в залі міської ради. Та коли виїхали на місце, то жахнулися і взялися за голови всі. У нас же найбільша проблема - зі сміттєзвалищами. Річ у тім, що не налагоджена добре робота з обслуговування громади Яворова щодо вивозу сміття. І через те, що їх не обслуговують, люди просто вивозять сміття самі за межі міста. Зараз ми ліквідували ті стихійні сміттєзвалища, які повиникали навколо Яворова. Поодинокі випадки несанкціонованого вивозу є, але при мерії вже створена комісія, яка контролює ті моменти і накладає штрафи. Потрібно ж, щоб усе відбувалося по-господарськи, і я планую, аби наше місто заробляло навіть на смітті, на відходах».

      Що ж до своєї адвокатської практики, то мер не збирається її залишати. «Я не полишу справи Юрія Яцюка, - каже Віталій Домашовець, - робив це безкоштовно від самого початку, роблю й зараз, намагаюся допомагати дружині Юрія. Вже давно лежать позови в Європейському суді з прав людини. А наразі я готую всі матеріали для Президента України, почекаю, поки стабілізується політична ситуація і буду проситись на прийом до нього. Як адвокат і як міський голова Яворова. Бо крапку в цій справі може покласти лише Президент, застосувавши свій Указ про помилування».

      Визнає молодий мер, що роботи в нього нині дуже багато. «У міській раді почався величезний наплив відвідувачів, приймаю і я, і мої помічники, не маю навіть обіду, - каже пан Вiталiй. - Моїй дружині лише співчуваю, вона ж не хотіла, аби я йшов на мера і навіть свій підпис не поставила в підписному листі. На другий термін я не піду, не буду навіть пробувати. Бо мої плани пов'язані лише з адвокатурою, до цього лежить душа. Але маю намір і за перший термін показати, що вмію».