А за базар вiдповiси

07.06.2006
А за базар вiдповiси

На перекритих вулицях найефективнішим транспортом був велосипед. (автора.)

      Досі Вінниця залишалась чи не єдиним обласним центром, який не зумів загнуздати стихійну торгівлю. По місту нараховувалось до 40 базарів і базарчиків, на яких «з рук» пропонувались найрізноманітніші дрібні товари, а приїжджих, без перебільшення, шокував справжній вавилончик, що розгорнувся на привокзальних вулицях. Ясна річ, продане не підлягало ні санітарному, ні іншим видам контролю, а торговці не сплачували до казни ринкового збору - за підрахунками економістів міськвиконкому, бюджет щомісяця недоотримував приблизно 40 тисяч гривень, а за рік ця цифра сягала півмільйона.

      Шість років тому, коли нарешті закінчилось восьмирічне правління Дмитра Дворкіса (котрий, за його власними словами, «виріс на вінницькому базарі»), новообрані мери робили кілька спроб ввести стихію в цивілізовані рамки і наривались на протидію стихійників. Однак близькість виборів, котрі накочувались хвиля за хвилею, щоразу робила їхні потуги надто млявими - ніхто не хотів іти на жорсткі непопулярні рішення, що викликали б незадоволення певної групи виборців.

      Карт-бланш iз наведення порядку дістався владній команді, яка прийшла до керма нинішньої весни, і перші кроки не забарились: уже 25 травня сесія міськради прийняла рішення до 1 липня припинити торгівлю «з рук» у невстановлених місцях, доручивши забезпечити його виконання міськвідділу міліції. Планувалось не просто викинути людей зі звичних «прибитих» точок - їм натомість запропонували перейти на впорядковані ринки, де стоять порожніми понад 600 яток, тоді як для забезпечення робочими місцями стихійників знадобиться їх не більше 400.

      Коли ж через кілька днів наряди міліції спільно з працівниками комунальних служб не допустили «диких» торговців до місць праці, ті продемонстрували своє незадоволення у досить різкій формі. Близько півтори тисячі чоловік (а до стихійників долучились і «співчуваючі») заблокували один iз ключових транспортних вузлів - перехрестя вулиці Київської і проспекту Коцюбинського. Були «перерізані» головні трамвайні і тролейбусні маршрути, спинився рух на центральному мосту через Південний Буг, а біля двох інших утворились величезні автомобільні пробки.

      Проте на цей раз ультимативні вимоги торговців скасувати рішення сесії, а до всього ще й визнати його незаконним, не дали результатів. Міський голова Володимир Гройсман зайняв непоступливу позицію, про що заявив на брифінгу, а правоохоронні органи порушили кримінальну справу за фактом блокування транспортних магістралей (стаття 279 Кримінального кодексу України), задокументувавши подію за допомогою фотовідеозйомки. На другий день першу групу порушників доставили в міліцію для пояснень, після яких буде вирішуватись питання про пред'явлення персональних обвинувачень та про відшкодування збитків, завданих трамвайно-тролейбусному управлінню (з незрозумілих причин суму збитків у плановому відділі управління кореспонденту «УМ» назвати відмовились).

      Спроби повторити перекриття руху в наступні дні успіхом не увінчались -органи внутрішніх справ уже були напоготові. Зараз на скверах найбільш багатолюдного проспекту Коцюбинського, де раніше стояли столики та розкладачки з товаром, висаджено квіти. Щоправда, їх продовжують охороняти посилені міліцейські патрулі.

      Що стосується настроїв вінничан, то стихійні торговці, схоже, знайдуть серед них небагато союзників. Городяни давно обурюються зовнішнім базарним виглядом міських вулиць, чого давно вже немає в сусідніх обласних центрах. Та й незручності через дезорганізацію роботи громадського транспорту точно не підсилять співчуття до «потерпілих».