Суниця делікатесна

06.06.2006

Ми їмо узбекистанську моркву та китайський часник

      У червні традиційно око українських споживачів дедалі більше тішать ціни на овочі та фрукти - із кожним тижнем уся зелень стає дешевшою. «Зниження цін у червні є дуже різким практично на всі види овочів. При цьому найменше дешевшають ті овочі, що вже встигли подешевшати, - розповідає «УМ» Андрій Ярмак, заступник директора Проекту аграрного маркетингу. - Очікуємо, що в червні продовжиться зниження цін на ранню картоплю, капусту, значно знизяться ціни на помідори, можуть і далі дещо подешевшати огірки, повинна з'явитися на ринку цибуля, хоча й дещо пізніше ніж зазвичай (через вимерзання озимої ранньої цибулі на півдні). Порівняно з минулим роком помітно дорожчою є цибуля (на 50-70 відсотків), але на 40-50 відсотків дешевшою є рання капуста. Значно дорожча зараз також морква, але дешевші тепличні огірки. Подорожчав більш ніж удвічі часник».

      Фахівці запевняють: ціни на певні товари є вищими, ніж могли би бути, аби наші виробники могли запропонувати їх більше. До таких товарів можна віднести моркву і часник. Однак морква, за прогнозами Проекту аграрного маркетингу, у наступному сезоні може бути в кілька разів дешевшою. Пропозиція вітчизняної моркви є мінімальною, і при тій ціні, яку за неї просять сховища, попит невисокий. Тому наразі гуртові компанії воліють працювати з імпортною морквою. До речі, велику кількість цього овоча було завезено з Узбекистану, Нідерландів, Польщі, Ізраїлю. Схожа картина і з часником. У Проекті аграрного маркетингу пояснюють його високу ціну підвищеним попитом - в Україні динамічно розвивається харчова промисловість. У той же час практично весь часник в Україні виробляється господарствами населення, а промисловим його виробництвом практично ніхто не займається. Тому часник завозять із сусідньої Польщі, а також Китаю.

Черешні в Києві значно дорожчі, ніж торік, а на півдні - значно дешевші

      Щодо фруктових ласощів - полуниць та черешень - то експерти запевняють: на ринках їх буде достатньо, незважаючи на несприятливі прогнози. «Із ягодами поки що ситуація краща, ніж очікувалося, - каже Андрій Ярмак. - Незважаючи на морози, українські виробники змогли наростити виробництво суниці (до речі, правильно «суниця», а не «полуниця»: «суницю» вирощують на городах, промислово, а «полуницю» - у лісах). Однак через холодну весну врожай значно затримується, тому й ціни на неї вищі, ніж торік. Із черешнями ситуація дуже цікава. У Києві вони значно дорожчі, ніж торік, а на півдні - значно дешевші, майже на третину. Частково це пояснюється холодною погодою, що призводить до затримки курортного сезону. Тому попит на черешні на півдні нижчий ніж звичайно, а в Києві - навпаки вищий».

      Аграрники констатують: урожай черешні все ж значно менший ніж минулорічний. Відтак ціна буде досить високою, і оптові компанії активно займаються пошуком закордонних постачальників. Зокрема, деякі компанії вже готові імпортувати черешню з Узбекистану.

      Що ж стосується полуниці, то минулого року у цей же час купити суницю оптом у Києві можна було за ціною від 10 до 20 гривень за кілограм, тобто в середньому вдвічі дешевше, ніж зараз. На ринку дешевше від 15 гривень ці ягоди не знайдете. До того ж через холодну весну полуниці несолодкі. Однак уже в першій декаді червня фахівці прогнозують досить різке зниження цін на цю ягоду, що буде тривати, за попередніми оцінками, до початку липня. У зв'язку із затримкою дозрівання ягоди «полуничний сезон» в Україні, коли суниця масово виробляється й продається, може розтягтися приблизно до середини липня.

Прогнози: дешевше м'ясо й багато кавунів

      Уже найближчим часом, за словами Андрія Ярмака, подешевшає молоко та м'ясо. «Крім того, нарощується поголів'я свиней, що призведе до значного зниження ціни на цей вид м'яса вже восени», - зазначає експерт.

      Що ж до інших планів, то аграрії Херсонщини, наприклад, уже готуються до «кавунового сезону»: вони засадили 80 відсотків запланованих площ і планують зібрати на 100 тонн більше кавунів, ніж торік.