Зірки соцмереж: як молоде подружжя із села Засулля на Полтавщині взялось за блогерство
У новоспеченого блогера, автора відеоконтенту на тему приготування їжі Ігоря Шпигунова часто цікавляться, чи не працює він, бува, шеф-кухарем. >>
У червні традиційно око українських споживачів дедалі більше тішать ціни на овочі та фрукти - із кожним тижнем уся зелень стає дешевшою. «Зниження цін у червні є дуже різким практично на всі види овочів. При цьому найменше дешевшають ті овочі, що вже встигли подешевшати, - розповідає «УМ» Андрій Ярмак, заступник директора Проекту аграрного маркетингу. - Очікуємо, що в червні продовжиться зниження цін на ранню картоплю, капусту, значно знизяться ціни на помідори, можуть і далі дещо подешевшати огірки, повинна з'явитися на ринку цибуля, хоча й дещо пізніше ніж зазвичай (через вимерзання озимої ранньої цибулі на півдні). Порівняно з минулим роком помітно дорожчою є цибуля (на 50-70 відсотків), але на 40-50 відсотків дешевшою є рання капуста. Значно дорожча зараз також морква, але дешевші тепличні огірки. Подорожчав більш ніж удвічі часник».
Фахівці запевняють: ціни на певні товари є вищими, ніж могли би бути, аби наші виробники могли запропонувати їх більше. До таких товарів можна віднести моркву і часник. Однак морква, за прогнозами Проекту аграрного маркетингу, у наступному сезоні може бути в кілька разів дешевшою. Пропозиція вітчизняної моркви є мінімальною, і при тій ціні, яку за неї просять сховища, попит невисокий. Тому наразі гуртові компанії воліють працювати з імпортною морквою. До речі, велику кількість цього овоча було завезено з Узбекистану, Нідерландів, Польщі, Ізраїлю. Схожа картина і з часником. У Проекті аграрного маркетингу пояснюють його високу ціну підвищеним попитом - в Україні динамічно розвивається харчова промисловість. У той же час практично весь часник в Україні виробляється господарствами населення, а промисловим його виробництвом практично ніхто не займається. Тому часник завозять із сусідньої Польщі, а також Китаю.
Щодо фруктових ласощів - полуниць та черешень - то експерти запевняють: на ринках їх буде достатньо, незважаючи на несприятливі прогнози. «Із ягодами поки що ситуація краща, ніж очікувалося, - каже Андрій Ярмак. - Незважаючи на морози, українські виробники змогли наростити виробництво суниці (до речі, правильно «суниця», а не «полуниця»: «суницю» вирощують на городах, промислово, а «полуницю» - у лісах). Однак через холодну весну врожай значно затримується, тому й ціни на неї вищі, ніж торік. Із черешнями ситуація дуже цікава. У Києві вони значно дорожчі, ніж торік, а на півдні - значно дешевші, майже на третину. Частково це пояснюється холодною погодою, що призводить до затримки курортного сезону. Тому попит на черешні на півдні нижчий ніж звичайно, а в Києві - навпаки вищий».
Аграрники констатують: урожай черешні все ж значно менший ніж минулорічний. Відтак ціна буде досить високою, і оптові компанії активно займаються пошуком закордонних постачальників. Зокрема, деякі компанії вже готові імпортувати черешню з Узбекистану.
Що ж стосується полуниці, то минулого року у цей же час купити суницю оптом у Києві можна було за ціною від 10 до 20 гривень за кілограм, тобто в середньому вдвічі дешевше, ніж зараз. На ринку дешевше від 15 гривень ці ягоди не знайдете. До того ж через холодну весну полуниці несолодкі. Однак уже в першій декаді червня фахівці прогнозують досить різке зниження цін на цю ягоду, що буде тривати, за попередніми оцінками, до початку липня. У зв'язку із затримкою дозрівання ягоди «полуничний сезон» в Україні, коли суниця масово виробляється й продається, може розтягтися приблизно до середини липня.
Уже найближчим часом, за словами Андрія Ярмака, подешевшає молоко та м'ясо. «Крім того, нарощується поголів'я свиней, що призведе до значного зниження ціни на цей вид м'яса вже восени», - зазначає експерт.
Що ж до інших планів, то аграрії Херсонщини, наприклад, уже готуються до «кавунового сезону»: вони засадили 80 відсотків запланованих площ і планують зібрати на 100 тонн більше кавунів, ніж торік.
У новоспеченого блогера, автора відеоконтенту на тему приготування їжі Ігоря Шпигунова часто цікавляться, чи не працює він, бува, шеф-кухарем. >>
Тяжкі поранення рук і ніг — одне з найважчих випробувань, що випало на долю українців у ході рашистської агресії. >>
Під дощем, на Аскольдовій могилі, два товариші спостерігали за відкриттям чергової скульптурки проєкту «Шукай». >>
Скоро буде паска! І вже дехто складає списки страв, які поїдуть на фронт. >>
Український режисер та захисник Олег Сенцов продемонстрував селфі з передової – з міста Часів Яр, яке нині є форпостом Донецької області. >>
Відтепер вони мають назви: «Ярослава Мудрого» та «Вокзальна» відповідно. >>