Мільярд на бочку

06.06.2006

      Іноземних коштів в українську економіку вкладають чимдалі більше. Про виконання відповідної президентської програми в першому кварталі цього року повідомив на брифінгу виконуючий обов'язки керівника головної служби соціально-економічної політики секретаріату Президента Павло Гайдуцький. На цьому ринку відбувся чотириразовий приріст капіталу, порівняно з таким же періодом 2005 року. Обсяг іноземних інвестицій, які надійшли в нашу країну впродовж перших трьох місяців року, сягнув близько мільярда доларів. «Ще три роки тому, - зазначив пан Гайдуцький, - ми за рік намагалися отримати таку суму. Крім того, значно знизилися обсяги вилучених інвестицій: у першому кварталі минулого року вони становили 22 відсотки, тепер - 12».

      Проте, як зазначив представник секретаріату Президента, «нас не влаштовує міжгалузевий розподіл цих коштів». І пояснив: більшість капіталу іноземний інвестор спрямовує на користь фінансового і торговельного секторів окремих регіонів України, обминаючи увагою такі важливі галузі виробництва, як, наприклад, машинобудування. Павло Гайдуцький також висловив побажання, аби інвестиції вкладалися в енергозберігання, інформативно-комунікативний сектор та житлово-комунальне господарство. За прогнозом головної служби соціально-економічної політики, в цьому році Україна залучить 4-5 мільярдів інвестицій і таким чином за цим показником вийде на рівень, який має Польща.

      Найбільше інвестицій спрямовують до нас Німеччина, Кіпр, США, всього 160 країн. У секретаріаті Президента не викликає захвату те, що в Україні збільшилася частка капіталу, який надходить з Кіпру, що, як відомо, є офшорною зоною. Пан Гайдуцький зауважив, що коли таке відбувається, то це означає повернення своїх, українських, коштів. Така практика є і в країнах Східної Європи, зокрема в Росії. «Але нам потрібно диверсифікувати ринок іноземних інвестицій, - наголосив він, - щоб цих країн було близько сорока (звичайно, не зменшуючи при цьому обсяги капіталів. - Авт.). І щоб до нас приходили справжні інвестори, такі як, скажімо, концерн «Леоні» на Львівщині або компанії «Дамен шип'ярдс океан» на Миколаївщині».

      Павло Гайдуцький нагадав, що дiє створене 30 грудня минулого року указом Президента Державне агентство України з інвестицій й інновацій на чолі з Віктором Івченком. На цю структуру, яка має статус центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, покладено організаційне, інформаційне, правове та інше забезпечення діяльності Національної ради України з інвестицій та інновацій при главi держави. При цьому представник секретаріату Президента звернув увагу на те, що одночасно дiяв подібний підрозділ у складі Мінекономіки. Пан Гайдуцький наголосив, що така структура не повинна підлягати міністерству. Він висловив жаль, що в агентства, головою якого призначено пана Івченка, досі немає бюджетного фінансування, тому сподівається, що в бюджеті на 2007 рік відповідні кошти буде виділено. «Такі агентства є в 140 країнах, - підкреслив  в. о. головної служби соціально-економічної політики. - Вони існують як окремі установи, і ці держави спромоглися високого приросту інвестицій».

      За словами представника секретаріату Президента, йдеться про те, щоб у кожному регіоні при «губернаторі» було створено структуру, яка б займалася інвестиціями. «Подібно до того, як під головуванням Президента України діє консультативна рада з питань іноземних інвестицій», - уточнює Павло Гайдуцький. Облдержадміністрації, на його думку, повинні в такий спосіб сприяти бізнесовим ініціативам гостей з-за кордону, насамперед, щодо виділення земельних ділянок. Він пригадав недавню гучну історію навколо ділянки, що є насправді напівзаболоченим чагарником. Аби продати її іноземному інвестору, місцеві керівники зверталися аж у Кабмін, бо не знали, якою має бути ціна цих гектарів. Утім, як наголосив пан Гайдуцький, багато що залежить від того, як працює облдержадміністрація, та від традицій, закладених у регіоні. Скажімо, у Львівській і Закарпатській областях активно залучають бізнес з-за кордону, тоді як в Одеській області чомусь немає жодної іноземної інвестиції.