І що я там не бачив?

03.06.2006

      Протягом двох тижнів в одному з торгових центрів Шанхая працюватиме зоопарк, відвідувачі якого не побачать жодної екзотичної тварини і ніяк не зможуть поповнити свій запас знань про поведінку дикого кабана в неволі чи, скажімо, процес харчування колібрі. Натомість народ витріщатиметься на ссавців, яких і так бачить щодня і про яких, напевно, знає більше, ніж про всю земну флору і фауну, разом узятi. За скляною стінкою, на очах у всіх відвідувачів центру, будуть спати, їсти й митися четверо звичайнісіньких... гомо сапієнс!

      Для того щоб поспілкуватися з мешканцями «звіринця», глядачі зможуть надіслати їм факс або SMS-повідомлення. Крім того, скляні стіни дозволяють людям обмінюватися жестами.

      За правилами, добровольці не зможуть вимкнути світло або закрити штору, коли їм припре здійснити якийсь фізіологічний акт. Найбільше публіці подобається, коли «люди з клітки» приймають душ, тому піддослідним доводиться митися щонайменше дві хвилини на день. Втім  ніхто не побачить «звірів» абсолютно голими — нижня частина ванни виготовлена з непрозорого скла.

      Нагадаю, що аналогічну акцію було організовано у вересні минулого року в зоопарку Загреба. Тоді дирекція встановила дві клітки для «особливо небезпечного виду» — людини. Поряд була прикріплена табличка з описом діяльності людини, яка шкодить їй самій і довкіллю. В одній із кліток були розкидані уламки металевих і пластмасових предметів, якими людина забруднює природу. Кожен відвідувач міг посидіти в клітці, щоб відчути «муки совісті» за дії свого виду.