Державні гроші — на черкаський вітер

01.06.2006

      Такого несподіваного висновку дiйшли працівники контрольно-ревізійного управління в Черкаській області, коли перевірили 130 лікувальних установ та закладів Шевченкового краю. «Неефективний розподіл медичних препаратів iз виконання державних програм «Цукровий діабет», «Онкологія» та «Туберкульоз» Міністерством охорони здоров'я, яке відповідає за централізоване їх постачання, просто дивує, — розповідає «Україні молодій» прес-секретар контрольно-ревізійного управління у Черкаській області Інна Хімічук. — Адже область одержує лікарські засоби від цих недуг у значно більшій кількості, ніж їх потребує. Черкаський онкодиспансер направляв на адресу  МОЗ України листи з проханням перерозподілити медикаменти в інші регіони, але відповіді так і не одержав. Оскільки не використані вчасно ліки підлягають знищенню, то державнi кошти знову летять на вітер».

      За словами Інни Хімічук, за останні два роки на виконання названих програм Черкащина отримала від Міністерства охорони здоров'я лікарських засобів, імунологічних препаратів та виробів медичного призначення на загальну суму 28 мільйонів гривень. І, скажімо, на кінець минулого року в медичних установах області накопичилися залишки того ж інсуліну — аж 130 тисяч флаконів. Як це могло статися? З одного боку, МОЗ не особливо переймався розподілом медпрепаратів: КРУ в Черкаській області зафіксувало відправку з Києва 27 тисяч флаконів інсуліну, які не були зазначені в заявці регіоналів. З іншого боку, нерідко медустанови Черкащини у своїх заявках не враховували наявність залишкiв інсуліну у своїх закладах. Така неузгодженість та відсутність прогнозування, планування та розподілу медпрепаратів призвела до того, що для безперебійного забезпечення лікувального процесу медустанови області використовували ще й кошти місцевих бюджетів: 11 лікарень (зокрема, Уманська, Золотоніська, Драбівська) додатково закупили інсулін на 355 тисяч гривень.

      «Через велику кількість зайвих медичних препаратів в окремих медичних установах області нагромадилися ліки, термін придатності яких вичерпався», — говорить Інна Хімічук. Наприклад, у  Черкаській обласній лікарні на кінець минулого року простроченого інсуліну виявлено на суму 75 тисяч гривень. 

      Як зазначають ревізори, зайві медпрепарати надходили і в окологічний та протитуберкульозний обласні диспансери Черкащини. У першому виявлено залишки лікарських засобів на суму 800 тисяч гривень саме через те, що МОЗ прислав їх без заявленої потреби. До другого Київ прислав одних медпрепаратів більше, ніж треба, інших — менше. Крім того, Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер одержав такі ліки, як «Ріфампіцин», «Левофлоксацин» та «Ципрофлоксацин», яких у заявці з області взагалі не було. Тільки ця помилка обійшлася державному бюджету в 276 тисяч гривень.