Скільки за ділянку?

01.06.2006
Скільки за ділянку?

У мальовничих місцях чиїсь «хатинки» — не рiдкiсть. (Фото Василя ГРИБА.)

      Останнім часом земельні «оборудки» непокоять ледь не всі силові відомства. Ще тиждень тому Генпрокуратура ініціювала відновлення кримінальної відповідальності за самовільне захоплення земель, бо, на думку заступника Генпрокурора Тетяни Корнякової, відповідну статтю Кримінального кодексу раніше ліквідувала Верховна Рада, тому що це було вигідно комусь із народних обранців. А вже на цьому тижні ініціативу Різницької підтримали i на Богомольця,10. Мало того, на відміну від ГПУ в МВС заявили, що їхнім відомством уже розроблено та подано на розгляд Кабінету Міністрів законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років ув'язнення за самовільне захоплення земельних ділянок.

      Така синхронна ініціатива силовиків свідчить про контроль з боку найвищого керівництва держави. Якщо врахувати, що останнім часом Президент Віктор Ющенко дав чимало доручень правоохоронцям перевірити законність відведення земель у тому чи іншому регіоні (останнє — прокурору Донеччини Олексію Баганцю, після того як Президенту передали матеріали на сходах Донецької облдержадміністрації активісти місцевої «ОПОРИ»), стане зрозумілим, що на Банковій незадоволені станом справ, що існує у земельній царині. Силовики ж, відповідно, одразу кинулися рапортувати про свої досягнення. Не стала винятком i вчорашня колегія у ГПУ щодо земельного питання.

      Але зараз не про це. Повернімося до міліції, адже, згідно з її статистикою, до 75 відсотків усіх злочинів, що скоюються у сфері земельних відносин, причетні посадовці! Цю вражаючу цифру навів начальник Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС Леонід Скалозуб. Найбільшу кількість «земельних» злочинів чиновництва викрито в Дніпропетровській, Донецькій, Київській, Луганській, Одеській областях, Автономній Республіці Крим та Києві. Причини махінацій? На думку пана Скалозуба, це як нечітко визначені державою механізми встановлення вартості землі, так і механізми зміни форми власності на землю, використання різного роду «тіньових схем» тощо. «Коли введемо кримінальну відповідальність за самовільне захоплення землі, то вже не складатимемо адмінпротоколи, iз справа одразу зрушить з місця», — переконаний пан Скалозуб.

      На відміну від слідчих iз Різницької, у МВС пропонують власну «панацею» i від земельних «оборудок». Окрім кримінальної відповідальності за самовільне захоплення, тут розробили ще й механізм та методику викриття фактів «земельних злочинів» сімнадцятьма найбільш розповсюдженими способами, цю «профілактичну методичку» вже направлено до регіональних УБЕЗ для використання в роботі.

      За словами пана Скалозуба, очолюваний ним департамент наразі активізував роботу з викриття корумпованих хабарників-держслужбовців, які уповноважені здійснювати розпорядчі функції при операціях iз землею, більше уваги «економічна» міліція приділяє i викриттю правопорушень, скоєних при наданні у власність або користування територій природно-заповідного фонду та рекреаційних зон. Оперативникам доводиться стикатися з різними розмірами хабарів чиновникам, межі грошового еквівалента коливаються від 2-3 тисяч гривень до 50 тисяч доларів. Усе залежить від регіону та земельної ділянки, яку «хоче придбати» та чи інша особа. Найбільші хабарі дають за земельку в столиці та в Криму. Нещодавно правоохоронці затримали столичного чиновника, який за виділення земельної ділянки по вулиці Горького отримав 50 тисяч «баксів». Але деталі у МВС поки що не наводять.

      Кілька регіональних нюансів. Наприклад, Київщину, де особливо резонансна проблема земельних зловживань часів «губернаторства» Засухи не зникла i при «помаранчевому» Жовтяку (шикарні садиби по обидва береги Дніпра, неподалік столиці продовжують зростати немов гриби після дощу, надалі намивається пісок, порушуються численнi норми тощо), Леонід Скалозуб вважає однією з найкриміногенніших областей — лише цьогоріч тут порушено з півсотні кримінальних справ. Земельні зловживання тут відбуваються постійно, пан Скалозуб каже, що проблеми існували i в часи Засухи, не зникли i при Жовтяку, але це не означає, що саме вони були до цього причетні. Оборудки відбуваються i на районному, i на міському рівні, а от на рівні облдержадміністрації випадки зловживань міліції відомі найменше.            Крим. Чимало кримінальних справ порушено відносно окремих санаторіїв, випадків самозахоплення ( близько 5 тисяч га землі) як юридичними («Кримгеологія», низка КСП, комерційних структур), так i фізичними особами під забудову ( приблизно п'ята частина цих земель захоплена кримськими татарами).

      А от у столиці МВС розпочинає своєрідний експеримент. На думку Леоніда Скалозуба, в Києві досить відчутною є проблема нецільового використання землі та неповної орендної плати за неї. Днями правоохоронці ініціювали створення спеціальної комісії під егідою РНБО, яка протягом місяця проведе масштабні «земельні» перевірки у Києві.

 

ДОВІДКА «УМ»

      За даними Генпрокуратури, на сьогодні самовільно зайнятими вважаються 62 відсотки (!) земель в Україні. Щоправда, до цієї статистики включено й ті землі, на які власники ще не оформили документи через значну тривалість цього процесу. Водночас із початку року на Різницькій було порушено 215 кримінальних справ за фактами порушень у сфері земельних відносин, тоді як у 2005 році порушено 665 кримінальних справ, що стосуються серйозних порушень у сфері земельних відносин. Передусім iдеться про незаконне відчуження земельних ділянок, незаконну оренду, незаконну власність i перепрофілювання. Незаконні рішення приймають органи місцевої влади і самоврядування.

      Натомість Департаментом Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС  за чотири місяці цього року було викрито 470 злочинів у сфері землекористування, від яких державі було завдано збитків на загальну суму майже 278 млн. грн. Із загальної кількості викритих злочинів, пов'язаних із приватизацією землі, у 21 випадку збитки становили понад 1 млн. грн. На сьогодні вже розслідувано та направлено до суду 149 кримінальних справ щодо незаконних операцій із землею, до кримінальної відповідальності притягнено 263 посадовців, серед яких 128 представників органів влади й управління.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>