Із дитинства — з футболом

01.06.2006
Із дитинства — з футболом

Команда з Нетішина — переможець турніру.

      Багато хто з нас пам'ятає, що в радянські часи дуже популярними були масові дитячі турніри з різних видів спорту. В тих стартах перші кроки робили чимало майбутніх професіональних атлетів, а більшість учасників тих стартів навіки подружилася зі спортом. Про популярний турнір на призи клубу «Шкіряний м'яч» у незалежній України на певний час забули, але потім він відродився і з кожним роком збирає під свої прапори все більше юних футболістів. Організаторами змагань виступили відома фірма з виробництва молочних продуктів і печива «Данон», національна Асоціація аматорського футболу України і той самий клуб «Шкіряний м'яч».

      Минулих вихідних у столиці відбулися завершальні баталії сезону. За головні призи на стадіоні Навчально-тренувального комплексу ФФУ імені Баннікова змагалися дванадцятирічні школярі з Київщини, Вінницької, Хмельницької, Кіровоградської, Львівської, Донецької та Дніпропетровської областей. У відбіркових змаганнях, що тривали упродовж навчального року, взяли участь 54 тисячі (!) шкільних команд — близько 600 тисяч підлітків у трьох вікових групах: 11, 12 й 13 років. Усього ж у футбольних турнірах школярів за «Кубок націй» узяли участь 2,5 мільйона підлітків, а представники компанії «Данон» пообіцяли й надалі піклуватися про здоров'я дітей і робити посильний внесок у розвиток спорту в Україні.

      У вирішальному матчі перемогу в драматичній боротьбі здобули школярі клубу «Енергетик» загальноосвітньої школи номер один міста Нетішин. У першому таймі юнаки з Хмельниччини поступалися команді «Аметист» Александрійського колегіуму Кіровоградської області з рахунком 0:2. Але по перерві нетішинські хлопчаки зуміли зрівняти рахунок, а потім і вирвати перемогу в серії пенальті — 5:3.

      Виявилося, що футболом переможці турніру почали займатися з першого класу школи у тренера Леоніда Коробчака. Капітан «Енергетика» Тарас Мудрик розповів, що його кумиром є півзахисник збірної України Руслан Ротань, і в майбутньому він хотів грати так, як динамівець. Юний футболіст вірить в успіх нашої збірної на чемпіонаті світу в Німеччині й вважає, що у фіналі вона здолає аргентинців.

      Тепер команда з Нетішина як переможець всеукраїнських змагань отримала право представляти Україну на міжнародному турнірі «Кубок націй Данон» у Франції. Ці змагання дуже нагадують дорослий чемпіонат світу, адже проводяться під егідою ФІФА й УЄФА, й у фінальній частині зіграють переможці національних турнірів у 32 країнах планети. Наші юні співвітчизники гратимуть на знаменитому ліонському стадіоні «Жерлан», де в 1986 році київське «Динамо» здобуло Кубок володарів кубків.

      У фіналах «Кубка націй» у різні роки грали дитячі команди відомих в усьому світі клубів: «Ювентусу», «Манчестер юнайтед», «Реалу» (Мадрид), «ПСЖ», «Монако» та інших. А у 2000 році на цьому турнірі блискуче виступили й українці: кременчуцька команда «Атлант» посіла третє місце.

Олександр ГУРА.