Уполовинили

01.06.2006
Уполовинили

Потужний удар Юліани Федак. (Фото РЕЙТЕР.)

      У тенісному календарі всього чотири турніри, на які за будь-яку ціну намагаються потрапити всі тенісисти-професіонали. Елітні спортсмени мають велике бажання перейти з категорії просто класних до розряду великих, занісши своє ім'я до когорти переможців змагань «Великого Шолома». Менш імениті — заявити про себе на очах усього тенісного світу, заробити собі грошей і слави.

      У неділю на грунтових кортах Парижа стартував другий у цьому році турнір серії «Великого Шолома» — відкритий чемпіонат Франції. Першим номером посіву у чоловіків є беззаперечний лідер світового тенісу — швейцарець Роже Федерер, котрому до великої кількості своїх трофеїв поки що ніяк не вдається додати приз із «Ролан Гаррос». 24-річний лідер світового тенісу в січні виграв відкритий чемпіонат Австралії й не проти продовжити переможну ходу у Франції. Головним його конкурентом вважається минулорічний паризький тріумфатор Рафаель Надаль. 19-річний іспанець у цьому році тричі перемагав Федерера і має всі підстави для чергового успіху.

      Поки що обидва претенденти на трон у матчах першого кола здобули легкі перемоги. Так само, як і більшість інших лідерів посіву: аргентинець Давід Налбандян (3), хорват Іван Любічич (4), росіянин Микола Давиденко (6), іспанець Томмі Робредо (7), американець Джеймс Блейк (8). Несподіванкою перших днів став лише «виліт» п'ятого сіяного — американського тінейджера Енді Роддіка, котрий через травму поступився шляхом іспанцеві Альберто Мартіну, хоча до зупинки поєдинку вже встиг програти два сети. Навряд чи можна назвати сенсацією програш росіянина Марата Сафіна чилійцю Фернандо Гонсалесу (9) у чотирьох сетах — найсильнiший тенісист пострадянського простору наразі перебуває не в кращих кондиціях.

      У жінок, які зазвичай краще за чоловіків зберігають субординацію, сталася гучна несподіванка: росіянка Надія Петрова (3), півфіналістка минулорічного турніру, «без варіантів» програла 67-му номеру світового рейтингу японці Акіко Морігамі — 2:6, 2:6. Торішня переможниця «Ролан Гаррос» бельгійка Жустін Енен-Арден, отримавши нині п'ятий номер посіву, легко переграла естонку Марет Ані. Також до другого кола вийшли переможниця відкритого чемпіонату Австралії, перша ракетка світу француженка Амелі Моресмо (1), бельгійка Кім Клійстерс (2), росіянки Дементьєва (6), Кузнецова (8) і Шарапова (4), яка не без складнощів здолала американку Вашингтон — 6:2, 5:7, 7:5. Швейцарка Мартіна Хінгіс, яка повернулася у великий теніс після трирічної перерви, також розділяє мрії свого співвітчизника Федерера — виграти досі не підкорений французький турнір.

      Цього року право виступити в основній сітці відкритого чемпіонату Франції отримали аж шість українських тенісисток. Щоправда, після першого кола турніру їх кількість скоротилася вдвоє. Донеччанка Ольга Савчук була розбита ізраїльтянкою Пеер (31) — 1:6, 1:6. Киянка Олена Бондаренко намагалася чинити спротив сильній італійці Ск'явоне — 3:6, 4:6. До речі, її сестра Катерина не стартувала у Парижі через травму. У драматичній боротьбі аргентинці Дулко (32) програла ще одна представниця Донецька Юлія Бейгельзимер — 3:6, 6:2, 9:11.

      Саме з Дулко у другому колі поміряється силами Юліана Федак. А в першому матчі спортсменка з Нової Каховки впевнено обіграла пуерторіканку Бранді — 6:2, 6:3. Кримчанка Юлія Вакуленко, пробившись до основного турніру через складну кваліфікацію, легко розібралася з китаянкою Юань — 6:1, 6:2. Також у другому колі зіграє й 18-річна одеситка Вікторія Кутузова, котра впоралася з американкою Кінг — 7:6 (13:11), 6:2.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У Києві завершився жіночий турнір серії ITF із призовим фондом десять тисяч доларів. У фіналі одиночного розряду на кортах спортклубу «Антей» українка Вероніка Капшай (479-й номер світового рейтингу) перемогла росіянку Весну Манасьєву (1041) з рахунком 6:2, 0:6, 7:5. У змаганнях пар Капшай разом з Яною Левченко переграли дует Валерії Бондаренко з Оксаною Тепляковою — 6:3, 7:5.