Кінець полювання на піраній

31.05.2006

      Про цю надзвичайну подію не писали хіба що ледачі. Ще б пак – у тихому озері Касьянка, поруч із гамірною вулицею Передовою в Дніпропетровську з'явилися піраньї. І не просто з'явилися, а спричинили неабиякий переполох. Стривожилися ондатри, позникали дикі качки та інша живність. Коли ж трьох місцевих чоловіків агресивні рибки покусали, відразу стало зрозумілим, що в Касьянці з'явилися піраньї. Іхтіологи розставили 500 метрів просоченої кров'ю сітки. Проте виловити вдалося тільки 8 екземплярів. Їхній вік становив трохи більше трьох років. До того ж усі вони були самками і днів через десять мали нереститися. Але, як засвідчує доцент кафедри екології та зоології Дніпропетровського Національного університету Роман Новицький, поява потомства піраній в умовах Касьянки практично неможлива, оскільки для виведення мальків необхідна температура щонайменше 25 градусів, тоді як нині вона не перевищує 18.

      Отож, за свідченням іхтіологів, рибам, качкам, жабам та ондатрам боятися нічого. Проте деякі служби вдалися до рішучих заходів. Зокрема, управління зооветеринарної медицини Дніпропетровської області заборонило ввезення та продаж піраній на зооринках та у спеціальних магазинах. А правоохоронні органи займаються розшуком їхнього власника, який, судячи з усього, пожартував з фауною озера Касьянка. Проте існує думка, що розвести піраній в озері намагалися ділки з наміром організувати для туристів полювання, як у відомому фільмі.

      Як би там не було, в історію фауни Дніпропетровщини піранії потраплять точно. За свідченням вищезгаданого Романа Новицького, в обласному центрі незабаром з'явиться спеціальний зоологічний кадастр, до якого, безперечно, потраплять і ці хижі риби.