Гарячий прийом

31.05.2006
Гарячий прийом

«Ворог» не пройде. I не запливе. (Фото УНIАН.)

      Четвертий день причал Феодосійського торговельного морського порту в облозі. Жорсткий пікет навпроти американського військового корабля Advatage, який готує інфраструктуру для спільних із НАТО навчань «Сі бриз», тримають «вітренківці», а також комуністи, «регіонали» з козаками і «Проривом». (Останній скандально відомий символічним перекопуванням Перекопу, за що, до речі, підозрілі молодики були притягнуті до адміністративної відповідальності). Пікетувальники загородили шляхи до причалу, де американський корабель ще позавчора встиг розвантажитись. Вантаж — контейнери з інженерною технікою і обладнанням для зведення казарм, в яких мешкатимуть учасники спільних міжнародних навчань «Сі бриз—2006», запланованих у липні-серпні на Чауді й Старокримському полігоні.

      Антинатовський демарш дійшов навіть до «дрібних капостей»: учора телефонний анонім повідомив місцевому Управлінню МінНС, що приміщення, де мешкають американські військові спеціалісти, заміновано (коли верстали це число «УМ», «силовики» ще перевіряли цю тривожну інформацію).

      Слід згадати, що минулого літа американські морські піхотинці разом iз українськими, грузинськими та азербайджанськими колегами вже «воювали» у цих місцях на миротворчих навчаннях «Щит миру—2005». Проте особливого ажіотажу це не викликало.

      Нині ж антинатовська істерика розгорілася не на жарт. Щоправда, є для неї і привід — ВР України допоки не дала згоди на приїзд іноземних військових. Саме юридичні неточності дають підстави всім бажаючим волати про захоплення Криму «натовськими бойовиками» та підкидати дестабілізаційні жарини у вир загальноукраїнського політичного життя. Так, цього понеділка, заявивши, що Президент Ющенко, мовляв, не регламентував розвантаження американського корабля своїм указом, лідер комуністів Петро Симоненко зажадав «жертвоприношення» — зняти з посад міністрів оборони Гриценка та закордонних справ Тарасюка. На додачу Симоненко ще й пригрозив, що комуністи можуть розпочати процедуру імпічменту Президента. Провідник КПУ вважає, що з цих навчань «Сі бриз» почнеться робота  з перетворення Криму на військову базу НАТО.

      Учора на такий же лад «пiдспiвала» комунiстам Наталя Вiтренко: за допуск американських кораблiв на священну українську територiю лiдерка «прогресивних соцiалiстiв» звинуватила Президента у державнiй зрадi. А по обiдi свою заяву з вимогою негайного виведення суден НАТО з територiальних вод України видала партiя СДПУ(о).

      Пікетники на цій хвилі провадять своє і намагаються піймати «відповідальну жертву» на рівні, їм досяжному. Вони вимагають «імпічменту» начальника порту Олександра Чумаченка, котрий «постійно десь на території» й уникає контактів і з ними, і з мас-медіа.

      У МЗС України антинатовську метушню на феодосійському причалі та поза ним назвали «політиканством і спробою зірвати курортний сезон». Саме таке означення дав учора Василь Філіпчук, речник міністерства, зауваживши, що корабель Advatage — не військове судно, а транспортне. «Ті, хто ініціюють подібні відверті, безгрунтовні, я б навіть сказав, абсурдні провокації, мають відчувати відповідальність за те, що своїми діями вони відлякують туристів, причому без будь-яких для цього підстав», — сказав речник.

      Зірвати туристичний сезон у Криму, за логікою МЗС, прагне в такому разі і омбудсман Ніна Карпачова. Адже вчора Уповноважена ВР з прав людини видала заяву, в якій вимагає від Генеральної прокуратури України «притягнути до відповідальності осіб, які надали військовому кораблю США дозвіл на допуск у Крим». Заява пані Карпачової (до речі, Уповноважена пройшла до ВР за списками Партії регіонів, котра, трохи спокійніше за комуністів, але теж неприязно ставиться до натовських перспектив України), судячи з назви, звернена «на захист прав людини на безпеку, громадянський мир та спокій». Омбудсман вважає, що права феодосійців ущемлені таким «брутальним порушенням Конституції України і фундаментальних державотворчих документів».

      Ситуація загострилася заявою пані Карпачової. І загалом картина підводить до висновку, що влада, яка веде свою державу до НАТО, не продумала, як слід убезпечуватися від подібних ексцесів.

      Отак із великої необережності починаються маленькі зловісні вогнища. До антинатовців, які напнули біля вхідних воріт морпорту намети і стережуть 8 автоконтейнеровозів, що вишикувалися на узбіччі, приєдналися також 20 депутатів Феодосійської міськради. Нардепи створили робочу групу для скликання позачергової сесії, на яку хочуть винести пропозицію про заборону перебування на території регіону техніки НАТО.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>