Голова вже в кріслі, проблеми теж на місці

31.05.2006

      Учора Президент України Віктор Ющенко відвідав Донецьк, щоб представити там нового голову облдержадміністрації — Володимира Логвиненка. Традиційно для цього краю, главу держави зустрічали його противники, а також група відчайдушних симпатиків. Попри місцеві настрої, Президент не полишає нагоди відвідувати Донбас. Він їздив представляти Логвиненка особисто, так само, до речі, як і його попередника Вадима Чупруна.

      Чупруну глава держави подякував за роботу. «Я хотів би сказати теплі слова на адресу Вадима Прокофійовича, ця людина взялася за виконання обов'язків тоді, коли цей край перебував у найбільш складній політичній i економічній ситуації», — зазначив Ющенко.Сам Чупрун у своєму коротенькому виступі порівняв Донбас з «атомним реактором, наділеним величезним потенціалом, який не пробачає найменших помилок при його використанні». Частина присутніх розцінила це як комплімент у бік глави держави, який прийняв правильне рішення стосовно нового керівництва краю.  Чупрун також побажав своєму наступнику виправдати надану довіру. А ще — «щоб спогади про цю роботу до кінця життя були як про важку, але почесну, відповідальну працю».

      Подякувавши за високу довіру, висловлену йому у вигляді «губернаторського» призначення, Володимир Логвиненко зазначив, що одним із найперших його кроків стане «мобілізація та командна робота всіх нас». А необхідною умовою виконання поставлених завдань він назвав подальше економічне зростання промислового краю.

      61-річний Володимир Логвиненко має репутацію «господарника». Він став найбільш компромісною кандидатурою на керівне крісло, звільнене після Чупруна. Причому Володимир Логвиненко має солідний досвід не тільки господарської, а й керівної роботи. Свого часу він працював головою Краматорського міськвиконкому, затим був на посадах заступника, першого «віце-губернатора» і якийсь час навіть виконував обов’язки голови ОДА. А стати першим керівником області він міг іще в 1994 році, коли балотувався на посаду голови обласної ради і поступився молодшому, амбітнішому та більш грошовитому Володимиру Щербаню.

      Звісно, вівторкове перебування в Донецьку Президента України не обмежилося тільки кадровими питаннями та запланованими офіційними зустрічами. Були й неофіційні: хоча б із тими прихильниками і недругами, які зібралися на площі, а ще з активістами місцевого відділення всеукраїнської мережі «Опора», які взялися провести акцію протесту проти «злочинної діяльності міської влади у сфері земельних відносин». Мета акції — привернути увагу глави держави до вакханалії, що коїться в місті: на територіях шкіл, спортивних і дитячих майданчиках та в парках «фірмачі», наближені до місцевої влади, зводять споруди, що спотворюють місто. Протестувальники, звернувшись до Президента, попрохали надіслати спеціальну комісію, яка б перевірила діяльність влади (насамперед міськвиконкому та комітету із земельних ресурсів) на цьому поприщі. Під час коротенької розмови Віктор Ющенко отримав від пікетувальників документи, що підтверджують незаконність отримання «крутими» земельних ділянок, і пообіцяв розібратися в непростій ситуації.

      Так само неважко було передбачити, що Президент України не омине увагою й активізацію тутешніх рад, щоправда не у вирішенні нагальних економічних та соціальних проблем, а в чистій політиці — прийнятті рішень про регіональний статус російської мови.

      На зустрічі з активом області Віктор Ющенко послідовно і досить чітко назвав ці рішення незаконними. «Щоб змінити статус мови, повинна бути ініціатива Президента або ж двох третин від складу парламенту. Це, — пояснив глава держави, — єдиний правовий шлях до зміни статусу мови». Більше того — Президент зізнався донецьким «поліглотам», що його такий поворот подій дивує. «Не потрібно шукати проблем там, де їх немає, — закликав Віктор Ющенко. — Мені соромно, що у третьому тисячолітті між політичними колами ведеться дискусія — на якій мові спілкуватися».

      Ще невідомо, як відреагують на ці слова опоненти-«мовознавці», хоча новини з їхнього табору надходять досить красномовні. Місцеве відділення Партії регіонів має намір клопотатися, щоб 6 червня було затверджене Днем російської мови в Донецькій області (цей день у календарі помітний не тільки як День журналіста, а й як день народження Олександра Пушкіна).

      Досить різко відгукнувся глава держави й на відомі спроби і намагання розірвати державу на регіональні клапті. «Я ніколи не прийму теми сепаратизму-федералізму. Це ніж у наше коріння. Оскільки українська нація по крихтах збирала свою цілісність», — пояснив Ющенко. А ще назвав такі дії «забавками», які закінчуються поразкою. «Це не тема для серйозних політиків. Це тема тільки аутсайдерів», — підсумував Президент.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>