Як нам подолати «васькізм»

24.05.2006

      Минулого тижня екс-голова парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, новообраний народний депутат Володимир Стретович провів прес-конференцію на тему «Чотири роки боротьби чи «багато галасу даремно?!». На ній пролунали одночасно і звіт, і заява народного депутата. Звіт вийшов дещо сумний, тому що з нього випливало: можна, працюючи в парламенті багато років поспіль, так і не досягти поставленої мети щодо викорінення вад суспільства. Екс-голова Комітету вважає, що протягом усіх років незалежності України влада тільки на словах демонструвала своє бажання боротися з корупцією і приймала на себе зобов'язання, але фактично мало що робила для виконання цих зобов'язань. «Вналідок цього, — зазначає парламентарій, — корупційні діяння тільки поширювалися і стали реальною перешкодою для становлення в нашій країні інститутів ринкових відносин, загрозою її існуванню як демократичної держави».

      Упродовж останніх чотирьох років було великим святом, коли на засідання Комітету приходили Прем'єр-міністр або віце-прем'єр. Проте із запровадженням конституційної реформи ситуація має змінитися, тому що роль і вплив парламентського Комітету як такого зростатиме, переконаний пан Стретович. Він нагадав, що народні депутати підготували Концепцію реформування правоохоронних органів. Проте вона не почне діяти, поки її не розглянуть і не затвердять у РНБО і поки у зв'язку з цим не вийде указ Президента. А тим часом, за висновками Комітету, в діяльності правоохоронних органів набули значного поширення незаконне втручання в підприємницьку діяльність і комерціалізація. «Правоохоронні органи, особливо органи податкової служби, часто використовувалися певними комерційними структурами для переслідування своїх конкурентів», — свідчить екс-голова Комітету. Корупція, за словами Володимира Стретовича, має своїм наслідком рейдерські захоплення підприємств.

      Підстав для таких невтішних висновків цілком достатньо: щомісяця на адресу Комітету надходять сотні листів. «Ми намагалися вплинути на розв'язання проблем, викладених у цих листах, — пояснив Володимир Стретович, — але й з нашими зверненнями у високих кабінетах вчиняли за принципом «Сам дурень». Тобто я б охарактеризував це явище з допомогою лише одного слова — «васькізм» (певно, з огляду на приказку: «А Васька слухає та їсть». — Авт.). У свою чергу, Комітет за період з лютого 2005 по березень 2006 року надіслав Президенту Віктору Ющенку 56 звернень. Утім, за словами Володимира Стретовича, докорінно змінити ситуацію може тільки створення Національного бюро розслідувань. Він також зауважив, що коли у листопаді минулого року за сприяння Віктора Ющенка «Дойче банк» надав НАК «Нафтогаз України» позику для реконструкції газотранспортної системи на суму 2 мільярди євро, то варто було б створити «групу супроводу», яка б протидіяла зловживанням щодо цього ресурсу. А тепер, підкреслив народний депутат, йому нічого не відомо про те, як повелися з цими коштами.