Ковальський Вавилон в Івано-Франківську

11.05.2006

      Упродовж трьох минулих вихідних іванофранківці гучно святкували 344-ту річницю з часу надання їхньому місту, розташованому у межиріччі Бистриці Надвірнянської та Бистриці Солотвинської, Магдебурзького права. Обласний центр Прикарпаття співав, танцював, чаркувався, дрібно хуліганив, брав участь у фольклорних дійствах, змагався у призових забігах і футболі та просто розслаблявся у супроводі відомих співачок — француженки Іn-C-гid й українки Таїсії Повалій та гурту «Тартак». Але справжньою окрасою дня народження міста став міжнародний фестиваль «Свято ковалів-2006».

      «Це перший такого розмаху фестиваль за всю українську історію, — сказав у розмові з кореспондентом «УМ» голова Асоціації ковалів України, іванофранківець Сергій Полуботько. — Окрім великих команд із різних регіонів нашої держави, зокрема Києва, Львова, Донецька, Криму, до нас приїхали відомі майстри молота та ковадла з Австрії, Білорусі, Великої Британії, Голландії, Ізраїлю, Ірландії, Італії, Ліхтенштейну, Молдови, Німеччини, Польщі, Росії, США та Чехії. Всього — близько трьохсот ковалів. До традиційної для подібних міжнародних заходів програми і виставки орнаментального ковальства цьогоріч ми додали виставку студентських робіт із семи українських ВНЗ та коледжів декоративно-прикладного мистецтва під назвою «Художній метал».

      Духовний центр Івано-Франківська — майдан Шептицького, обрамлений кафедральним собором Святого Воскресіння, колишнім ренесансним Парафіяльним костелом (нині — приміщення Художнього музею) та дзвіницею, — на цілий день перетворився на велетенську кузню. На одному з майданчиків «приборкувачі металу» з різних країн світу кували елементи спільної композиції «Букет майстрів», яку тут же змонтували ближче до вечора. Незважаючи на майже безперервний дощ, сотні глядачів захоплено спостерігали за ковальським шоу у виконанні вихованців школи голландця Хууба Сенсена, зокрема трьох представниць прекрасної статі з молотами, серед яких виділялася екзотична чорношкіра ковалиха, «циганської кухні» киянина Богдана Попова, приготуванням ковальських вареників від львів'янина Володимира Кудлейчука. На додачу до незабутніх вражень, глядачі-щасливчики понесли додому ще й надміцні цвяхи, підкови на щастя та інші виковані цього незвичайного дня сувеніри.