Дорослий подарунок для дітей

11.05.2006
Дорослий подарунок для дітей

Мiський голова Микола Федорук закладає перший камiнь нового центру. (Фото автора.)

      Новий п'ятиповерховий медичний центр побудують на території нинішньої дитячої обласної лікарні, поруч з уже існуючими корпусами. Міська влада обіцяє завершити будівництво до 600-річчя Чернівців, яке відзначатимуть у 2008 році. Вартість будівництва становить майже 30 мільйонів гривень.

      Окрім сучасних палат та функціональних лікарняних приміщень, у центрі педіатрії та дитячої хірургії будуть прийомний покiй з ізоляторами, вестибюльна група з місцем для розташування аптекарського кіоску. Для відвідувачів і персоналу передбачено кафе. Сполучення між поверхами забезпечуватимуть лікарняні та пасажирські ліфти. У новому центрі буде також лекційний зал для студентів з відокремленим входом, вестибюльною групою та кімнатою лектора. Обладнання приміщення дозволить використовувати його як конференц-зал. Крім того, Центр педіатрії та дитячої хірургії планують обладнати сучасною медичною технікою.

      Проект центру виконала архітектор інституту «Чернівціагропроект» Лариса Мурашко, яка не лише зберегла, а й розвинула ідею європейського модерну початку ХХ століття, елементи віденського Сецесіона, притаманні основній споруді існуючої лікарні. На час будівництва робота існуючого корпусу призупинятися не буде, тож будівельники не створять жодних незручностей пацієнтам старої лікарні, якій, до речі, скоро виповниться 100 років. 25 червня 1908 року на цій земельній ділянці бургомістр Чернівців Фелікс фон Фюрт, виконуючи волю міської громади, заклав наріжний камінь у будівлю першої на Буковині дитячої лікарні — Фішеркіндершпиталю. Рішення про її спорудження було прийнято з нагоди 500-річчя Чернівців, а кошти на її зведення та обладнання взяв на себе магістрат та вніс землевласник Герман фон Фішер. Відтоді медичний заклад врятував не одну сотню життів, допоміг тисячам хворих дітей, яких привозили з усього регіону.

      До речі, керівник будівельної компанії «Ріка», яка виграла тендер на реалізацію проекту зi зведення нового центру для хворих дітей, теж має прізвище Рибак (так перекладається з німецької прізвище Фішер). Ось такий несподіваний збіг...

      Утім побудувати новий центр — це півсправи, треба ще заповнити його висококваліфіковиними лікарями, які знатимуть, що робити з дорогим іноземним обладнанням, і вмітимуть «витискати» з новітньої техніки максимум користі. За висновками республіканського дитячого хірурга професора Ольги Горбатюк, у Чернівцях є всі організаційно-кадрові передумови для створення і функціонування сучасного клінічного Центру педіатрії та дитячої хірургії. Адже завдяки професіоналізму працівників міської дитячої лікарні та впровадженню сучасного медичного обладнання лікарняна смертність у порівнянні з 1995 роком зменшилася удвiчi. Крім того, колектив постійно запроваджує нові методи діагностики та лікування дітей, у першу чергу в новонароджених, розширюючи діапазон хірургічних втручань. Загалом за останні роки на базі міської дитячої лікарні вже створено два медичних центри, відкрито два нових відділення, три кабінети ультразвукової діагностики, два ендоскопічних кабінети, рентген-кабінет, кабінети електрокардіографії, електроенцефалографії, голкорефлексотерапії, стоматологічний, логопедичний. І це тільки початок.