«Арифметика» Чорнобиля

29.04.2006

      Рiчниця Чорнобильської трагедії минула, а проблеми, у тому числі соціальні, які аварія принесла в Україну, — актуальні завжди. Для держави 20-ті роковини — один із приводів згадати про жертв Чорнобиля та їхні проблеми. І цього року фінансування чорнобильських програм, як зазначає міністр праці та соціальної політики Іван Сахань, збільшене: загальна сума «чорнобильських» видатків на 2006 рік становить 988 мільйонів гривень, що на 11 відсотків більше, ніж минулого року. З 1 січня 2006 року розмір пенсій інвалідам-учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (у залежності від року участі в ліквідації наслідків аварії) зріс у 2,5—3,5 раза, евакуйованим із зони відчуження і сім'ям, які втратили годувальника, — у 2,5 раза.

      «Подальше поліпшення пенсійного забезпечення постраждалих громадян, — зауважив міністр праці, — здійснюватимуть поступово, виходячи з фінансових можливостей державного бюджету та бюджету Пенсійного фонду України». Передбачено також будівництво та придбання житла для переселення 81 сім'ї із зони відчуження, поліпшення житлових умов сімей із інвалідами. Як звітують державні мужі, уперше за 20 років виділено майже 20 мільйонів гривень для забезпечення інвалідів-чорнобильців спецавтотранспортом — ключі від автомобілів чорнобильцям уже урочисто роздають.

      За словами міністра, з 1 січня 2006 року пільги на вступ поза конкурсом до вищих навчальних закладів та отримання підвищеної на 100 відсотків стипендії поширюються і на неповнолітніх дітей, громадян, які мають інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи.

      Як зазначають у прес-службі Мінпраці, усі бюджетні програми щодо соціального захисту населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи, фінансуються практично в повному обсязі. Заборгованість існує лише з програми «Щомісячна грошова допомога у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» через значне зростання цін на продукти харчування.

 

ДОВІДКА

      Станом на 1 січня 2006 року в Україні проживає понад 2, 5 мільйона постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи громадян. Практично всі вони, повідомляє прес-служба Мінпраці, користуються пільгами, передбаченими законом. Так, чорнобильцям надається близько 50 видів пільг, компенсацій і допомог, основними з яких є:

      — безкоштовне харчування дітей у навчальних закладах (на забруднених територіях, евакуйованих та дітей-інвалідів), лікування та оздоровлення дітей;

      — виплата компенсацій інвалідам, які втратили здоров'я внаслідок Чорнобильської катастрофи, та щорічної допомоги на їх оздоровлення;

      — виплата одноразової компенсації сім'ям після втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи;

      — безкоштовне придбання ліків за рецептами лікарів;

      — виплата підвищеної на 100 відсотків стипендії учням та студентам;

      — безкоштовний або пільговий проїзд;

      — зменшення пенсійного віку та пільги з виплат пенсій.