Сльозам Москви не вірять

27.04.2006

      «Напевно, я складу з себе депутатські повноваження. Якщо дійсно я на білій сукні нашої партії ставлю якусь пляму. Хоча я так не вважаю. Я ще поспілкуюсь із нашими однопартійцями і, напевно, напишу заяву, і з чистою совістю складу з себе повноваження депутата», — так минулої п'ятниці прокоментував скандал навколо свої особи обраний до Житомирської облради від БЮТ 48-річний Ігор Фадєєв, який має репутацію кримінального авторитета на прізвисько Москва.

      Щоправда, досі про те, чи Фадєєв таки позбувся депутатського мандата, нічого не чути. Як i про те, як 11-й номер обласного Блоку Тимошенко «поспілкувався» з однопартійцями. Звісно, коли мандат депутата місцевої ради давав недоторканність, він був бажаніший. Водночас поствиборчий період уже знає приклади, коли партія або блок виключали депутата зі своїх списків, уже дізнавшись про результати виборів, але «виключений» поновлювався через суд.

      Однак, зрозуміло, треба було краще дивитися, хто потрапляє до списків, ще перед виборами.

      Можливо, ніякого скандалу навколо Фадєєва-Москви й не було б, якби його депутатства на Житомирщині не помітили журналісти «Української правди». Тиждень тому цей факт, разом з оперативним досьє на Москву з МВС, було опубліковано в інтернеті, а вже наступного дня БЮТ відреагував: політрада Блоку Тимошенко ухвалила рішення виключити Ігоря Фадєєва з фракції БЮТ у Житомирській облраді. Тепер БЮТ просить i пресу, i МВС інформувати політраду про наявність серед депутатів блоку різних рівнів людей, до яких є відповідні претензії, а кадровий департамент центрального штабу БЮТ, що відповідав за якість виборчих списків БЮТ у місцевих радах, отримав «дисциплінарку» за таку ганьбу.

      Сьогодні має відбутися перша сесія новообраного складу обласної ради, на якій фракція БЮТ має остаточно прояснити ситуацію з Москвою. Поки що, як повідомила «УМ» завідувачка оргвідділу облради Тамара Олійник, депутат Фадєєв лишається у списках обраних; ніяких заяв ні від нього особисто, ні від політичної сили, за списками якої він пройшов, апарат ради не отримував. Представницьких мандатів на Житомирщині позбулися лише ті депутати, які пройшли до Верховної Ради або яких оголосили головами райрад.

      Як уже йшлося вище, Фадєєв себе винним не вважає. Він стверджує, що не фінансував БЮТ на виборах, не знайомий особисто з Тимошенко і Турчиновим, а також ніколи не мав прізвиська Москва у кримінальних колах. Та й узагалі пан Фадєєв, ледь не білий i пухнастий. Своє кримінальне минуле він заперечує, а всі справи проти себе називає сфабрикованими.

      Але наведемо декілька «штрихів до портрета». З оперативного досьє правоохоронців. Фадєєв Ігор Геннадійович, на прізвисько Москва, з 1990 по 1992 рiк був бригадиром організованого злочинного угруповання Ігоря Ткаченка на прізвисько Череп, а після його арешту очолював «бригаду» до 1997 року. Ця банда діяла в центральних районах Києва i займалася рекетом таксистів, валютників, фарцовщикiв та повій, якi працювали бiля готельних комплексів «Русь», «Днiпро», «Москва» та «Україна», скоювала крадіжки, розбійні напади, викрадення машин... Банда Черепа характеризувалася особливою жорстокістю та цинізмом. Є інформація, що, зокрема, члени банди відсікали своїм жертвам голови косою для залякування інших.

      У 1996 роцi прокуратурою мiста Києва за матерiалами Управління боротьби з оргзлочинністю було порушено кримiнальну справу щодо Фадєєва та його спiльникiв Янчука, Пузикова, Карпінського та iнших (всього по справi було заарештовано 18 осiб), яких пiдозрювали в органiзацiї замаху на голову Старокиївської райради столиці Селiванова, під автомобіль якого кинули гранату РГД-5. Спiльники Фадєєва отримали вiд 5 до 14 рокiв позбавлення волi, але Москву, обвинуваченого в органiзацiї банди, було виправдано київським мiським судом. За даними міліцейського досьє, Фадєєв є бажаним гостем i в іноземних в'язницях: «за вчинення злочинiв у банкiвськiй сферi судом Бельгiї Фадєєва І. Г. було заочно засуджено до 3,5 року позбавлення волi, але до цього часу він призначеного покарання не вiдбув». Щоправда, тоді він проходив у іншій справі i кілька років відсидів у вітчизняному СІЗО.

      Коли у 1997 році звільнився Ткаченко-Череп, то звинуватив Москву в фінансовій некоректності та став вимагати грошової компенсацiї, яку вiн не отримував, перебуваючи в мiсцях позбавлення волі. Черепа підтримали брати Савлохови i на «сходці» більшості лідерів київських бригад Москву позбавили статусу лідера угруповання. Череп повернув владу. Після цього Москва перебував у розшуку, на його дачі вилучали зброю, але згодом офіційний розшук проти нього припинили, а він почав легалізуватися i шукати потрібних зв'язків у політикумі.

      Цікаво, що в житомирському осередку «Батьківщини» тему Москви намагаються оминати, стверджують, що Фадєєв не схожий на бандита i є членом партії з 2000 року, брав участь у акції «Повстань, Україно!», займається бізнесом...