Осанна Лозанні

27.04.2006
Осанна Лозанні

Бразильця Батісту луганчани втримали. (Фото УНІАН.)

      Убагатіїв — свої дивацтва, які логіка пересічного українця не сприймає. Скажімо, «Шахтар» свого часу не захотів переплатити першоліговим «Карпатам» за телетрансляцію зі Львова, але запросто викупив у «біло-зелених» молодого голкіпера Шуста за мільйон доларів. Пояснити, чому в цій ситуації донеччани не рахувалися з грішми, а в іншій — «вперлися рогом», важко. При цьому позиції гірників у фінансових питаннях виявилися настільки принциповими, що вони стали авторами своєрідного «ноу-хау» у вітчизняному футболі.

      Уперше в історії конфлікт між клубами не було вирішено нашими футбольними органами, відтак його розглядатиме арбітражний спортивний суд у Лозанні (Швейцарія). Ідеться про суперечку «Шахтаря» й «Борисфена» навколо переходу із Борисполя в Донецьк молодого захисника Олега Карамушки. Апеляційний комітет Федерації футболу України ще минулого року поставив крапку, зобов`язавши «Шахтар» виплатити бориспольцям трансферну вартість гравця. Цікаво, що спочатку клуб Ріната Ахметова взагалі не визнавав потребу компенсації в 250 тисяч доларів за Карамушку, бо в нього, мовляв, закінчився контракт із першоліговим колективом. Лише коли президент ФК «Борисфен» Ігор Ковалевич в особистій розмові із власником «Шахтаря» пояснив, що за футболіста, якому ще не виповнився 21 рік, таки потрібно платити, у Донецьку ніби погодилися розрахуватися. Але пропонують тільки 50 тисяч доларів. «Борисфен» не погоджується ще й  критикує Професійну футбольну лігу, керовану донеччанином Сафіулліним: навмисно зволікаючи з виконанням рішення апеляційного комітету ФФУ, Ліга зіграла на руку впертим гірникам. А вони, до речі, вже встигли віддати Карамушку... в оренду запорізькому «Металургу».

      На думку представників юридичної служби ФК «Шахтар», бориспольці невиправдано завищили суму компенсації. Тому в Донецьку скористалися тим пунктом статуту ФФУ, який не забороняє опротестовувати рішення комітетів федерації з економічних питань ще в одній інстанції, і нещодавно одержали повідомлення з Лозанни: «справу Карамушки» прийнято до розгляду. Обидві сторони суперечки переконані, що рішення європейської інстанції буде на користь їхнього клубу.

      Усі розуміють, що 250 тисяч доларів — цілком реальна сума витрат на виховання та зарплатню Карамушки в Борисполі впродовж кількох років. Але Сафіуллін та служби його колишнього клубу, де пан Равіль був віце-президентом, пішли на принцип: а доведіть-но ці витрати документально! Тож, не виключено, юристи з Лозанни ознайомляться з бухгалтерією українських клубів. І відкриють там багато нового для себе, «тіньового», не виключено — скандального...

      Заради чого «Шахтар» випускає джина з пляшки? Чому Донецьк готовий витратити великі гроші на додаткові судові справи, замість того щоб по-чесному розрахуватися з Борисполем? На ці питання годі чекати відвертої відповіді.

* * *

      А уявіть собі, що «лозаннська практика» стане модною. І, скажімо, «Карпатам» не сподобаються аргументи, за якими в Києві ухвалювали рішення щодо договірного матчу львів'ян із сумським «Спартаком» (а комісія чесної гри ФФУ замість «окремі футболісти сумської команди» прийняла формулювання: «Матч у цілому проведено без чесної боротьби»). Приводом для цього став лист делегата ФФУ на матчі, який у рапорті нічого такого не вказував, на першому засіданні теж нічого не казав, а згодом «передумав».

      Таке суттєве уточнення дає право бюро ПФЛ застосовувати штрафні санкції до обох клубів. У подібній ситуації 2002 року «Борисфен», який програв, заплатив 3000 доларів штрафу, а «Полісся», яке виграло, позбавили трьох очок. Керівник львівського клубу Петро Димінський уже пообіцяв, що в разі «крутішого» покарання, ніж зняття трьох пунктів, він може звернутися... у європейські інстанції.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

            У першій лізі відбувся матч лідерів, який завершився перемогою фінансово проблемної «Зорі» над економічно стабільними «Карпатами» у Львові. Втім відповіді на запитання, який із цих клубів більш гідний вищої ліги і чи не понизиться він у класі за рік, звітний поєдинок не дав. До речі, гру, за якою на стадіоні «Україна» спостерігало 16 тисяч глядачів, транслював навіть канал «Мегаспорт».

      Результати матчів 25-го туру: «Карпати» — «Зоря» — 0:1 (Городов, 12 (пен.)), ЦСКА — «Геліос» — 0:0, «Спартак» (І-Ф) — «Оболонь» — 0:0, «Динамо-Ігросервіс» — «Борисфен» — 3:0 (І.Мельник, 10, 69; Якименко, 16), «Нафтовик» — «Кримтеплиця» — 2:0 (Єсип, 42; Мельниченко, 83), «Сталь» — «Енергетик» — 0:0, «Бершадь» — «Динамо-2» — 2:4 (С.Гончарук, 88; Веретинський, 89 — Воробей, 17; Ксьонз, 36; Олійник, 42; Ситник, 45+1), «Поділля» — «Спартак» (С) — 3:0 (А.Мандзюк, 54; Сайко, 59; Кобець, 73), «Шахтар-2» — «Газовик-Скала» — 3:1 (С.Шевчук, 10, 73 (обидва — пен.); Є.Селезньов, 58 — Баглай, 60 (пен.)).

      Лідери: «Зоря» — 64, «Карпати» — 61 (26), «Оболонь» — 52, «Нафтовик» — 43 (24), «Динамо-2» — 40 (24), «Газовик-Скала» — 38 (24), «Сталь» — 37 (24)...