І ніякої спритності рук

18.04.2006

      Відомому американському ілюзіоністу Девідові Блейну, схоже, не дає спокою слава знаменитого попередника — Гудіні. Яких уже тільки фокусів і просто епатажних експериментів не вигадував Блейн, а все йому мало. Цього разу 33-річний ілюзіоніст вирішив вразити світ, проживши сім днів під водою. Щоправда, не без повітря, як можна було б подумати, а з аквалангом (потенційний «підводник» пройшов курс навчання в елітному підрозділі американських ВМС — «Морські котики»). Для цього на площі біля концертно-виставкового комплексу «Лінкольн-центр» у Нью-Йорку буде виставлений спеціальний акваріум, у який Блейн зануриться 1 травня, аби вийти аж через тиждень. А наприкінці відчайдух таки планує «взути» Гудіні, поставивши рекорд тривалості перебування під водою без кисню: для цього йому доведеться затримати дихання більше, ніж на 8 хвилин 58 секунд (!) — саме таким є чинний рекорд.

      Акваріум, у якому Девідові доведеться прожити сім днів, — це сфера діаметром близько 2,5 метра. Ні холодно, ні голодно шоумену не буде: у резервуарі постійно підтримуватиметься комфортна температура, а через спеціальну трубку Блейн отримуватиме рідку їжу. Як повідомляє сайт Newsru.com, перехожим дозволять доторкатися до акваріума, розмовляти з ілюзіоністом жестами та робити фотографії на пам'ять. Останні дві години рекордного перебування Блейна під водою телеканал АВС планує демонструвати у прямому ефірі.

      Нинішня витівка Девіда — далеко не перший спосіб вразити публіку своїми можливостями. Для прикладу, у квітні 1999 року він провів сім днів і ночей у скляному саркофазi, закопаному на два метри під землю, у 2002-му простояв 61 годину всередині шеститонного льодяного куба, нічого не ївши, не пивши і дихаючи через маленький отвір, а три роки тому 44 дні прожив у прозорому пластиковому кубі, підвішеному над Темзою в Лондоні.