ЄвроШАРА

14.04.2006
ЄвроШАРА

Європарламент у Брюcселi. I тут деякi депутати дiють по-українськи. (Фото РЕЙТЕР.)

      Що роблять наостанок депутати кожного скликання Верховної Ради України? Гарантують собі таке матеріальне забезпечення, щоб безтурботно прожити до кінця життя. До непристойності високі винагороди, скажімо, наші парламентарії призначили собі минулого тижня. Проте влаштовувати власні справи та поліпшувати власний добробут за рахунок народу — це не лише українська специфіка. Подібне відбувається і в парламентах інших країн світу.

 

Канадські та німецькі депутати крокують в ногу з економікою

      З 1 травня зарплатня німецьких законодавців зросте на 1,3 відсотка, повідомив 4 квітня голова Бундестагу нижньої палати німецького парламенту Норберт Ламмерт. Тобто до теперішньої зарплатні 7009 євро депутати отримають надбавку 91 євро. Цьогорічне підвищення зарплати депутата саме на 1,3 відсотка пояснюється тим, що саме на стільки в середньому зросла зарплатня німецьких робітників та службовців за минулий рік. Канцлер Ангела Меркель пообіцяла, що зарплата депутатів нинішньої каденції, яка закінчується 2009 року, буде щороку зростати відповідно до середніх темпів зростання зарплати всіх категорій працівників по країні. Досі зарплата німецького народного обранця залишалася незмінною з 2003 року.

      Зарплата законодавця лише приблизно втричі вища за середню по країні, але Німеччина завирувала. По-перше, людей завжди обурює те, що законодавці є єдиною категорією працівників, які самі визначають свою зарплатню. По-друге, німці вважають, що склад Бундестагу занадто «роздутий». У США, де втричі більше населення, нижня палата парламенту — Палата представників — нараховує 435 депутатів, а Бундестаг — 614 законодавців, тобто на 40 відсотків більше, ніж у США. Але обурення німецьких виборців пояснюється, головним чином, іншим: депутати Бундестагу щомісяця отримують ще й додаткові 3647 євро, які не обкладаються податком, для облаштування свого депутатського офісу та на дорожні витрати. Після восьми років роботи в парламенті депутат отримує право виходити на пенсію у віці 55 років, а розмір цієї пенсії становить 1800 євро. Після 12 років праці у Бундестазі німецький депутат отримує право на місячну пенсію розміром 2523 євро. Звичайному німцю для отримання такої пенсії потрібно мати... 100 років трудового стажу, як підрахував німецький часопис «Більд».

      Весна пробуджує в людей романтичні настрої, але у депутатів романтика знаходить вираження в цілком матеріальному. Якимось дивним чином саме у період розквіту природи та високих почуттів у законодавців різних країн зростають апетити до грошових знаків. 5 квітня в Канаді поширено федеральний документ, в якому вказано, що цьогорічна зарплатня депутата парламенту Канади встановлюється на рівні 147 тис. 700 канадських доларів, повідомила інформагенція «Кенедіен Пресс». Це на 3400 доларів більше у порівнянні з минулим роком. Підвищення депутатської зарплатні повністю відповідає відсоткам підвищення середньої зарплатні у приватному секторі Канади. Слід врахувати, що оклад депутата лише в чотири рази більший за місячну зарплатню пересічного канадця та що канадський долар становить лише 0,87 вартості американського. Проте голова федеральної податкової служби Канади Джон Вільямсом повідомив, що депутати парламенту входять до двох відсотків найбільш високооплачуваних громадян Канади, що викликає велике невдоволення серед населення. Міністри, спікер парламенту та лідер опозиції також щороку отримують по 2122 додаткових долари на утримання машини. Лідери представлених у парламенті політичних партій, окрім звичайної депутатської зарплатні, щороку отримують доплату розміром 50 тис. 400 доларів.

Спритні польські мільйонери

      Місячна зарплатня депутата Сейму Польщі становить 9,5 тис. злотих (приблизно 3 тис. доларів). У Польщі оплата праці депутата парламенту приблизно в шість разів вища у порівнянні з заробітком пересічного поляка. Але в цій країні існує певна особливість: на отримування щомісяця з каси Сейму згаданих 9,5 тис. злотих мають право лише ті депутати, які на час виконання депутатських обов'язків не мають інших джерел доходів. Тобто депутатського окладу позбавляються бізнесмени, банкіри, власники адвокатських контор і навіть звичайний слюсар, якщо йому заманеться одночасно працювати і за верстатом, і в залі засідань Сейму.

        Це положення, з одного боку, справедливе, а з іншого — породжує багато зловживань. Так, одним із найбагатших депутатів нового складу Сейму є Пьотр Міштал, обраний за списком скандально відомої партії популіста Анджея Леппера «Самооборона». Польща вирувала від обурення, коли наприкінці січня стало відомо, що Міштал подав до Сейму документ, що він живе лише за рахунок роботи законодавця, а від керівництва своєю надприбутковою фірмою будівельних матеріалів добровільно відмовився. Звичайно, що лише на папері, повідомила газета «Жиче Варшави». Газета написала, що багатство просто лізе з Міштала, і він залюбки хизується ним. Він їздить гігантським авто марки «Хаммер», а в гаражі тримає розкішнi BMW і «Ніссан», замовив «Майбах», мешкає у віллі вартістю півтора мільйона злотих та має вражаючi банківські рахунки.

Сезам Європарламенту

      Депутати Європарламенту від нових країн-членів особисто зацікавлені у прийнятті союзного бюджету на 2007—2013 роки, оскільки ним передбачено, що кожен iз 732 євродепутатів буде отримувати щомісяця зарплатню у розмірі 7009 євро. Таким чином, євродепутат від Чехії буде заробляти втричі більше, ніж міністр чеського уряду. Щоправда, впродовж цього 6-річного бюджетного періоду підвищення зарплатні буде відбуватися поетапно: спочатку 50 відсотків від згаданої суми, потім 70 відсотків і, нарешті, вже повноцінні 7 тис. євро. Наразі депутати Європарламенту отримують платню на рівні депутатів національних парламентів.

      Варто зазначити, що кожен євродепутат отримує щомісяця 14 тис. 865 євро на утримання свого офісу та утримання штату помічників. Окремі доплати йдуть у вигляді добових (262 євро за кожен день праці в Брюсселі чи Страсбурзі), переїзди і т.п. І це ще не все, бо кожен євродепутат щомісяця отримує 3700 євро на загальні видатки.

Рекордсмени здирництва

      Після перемоги на парламентських виборах у Румунії наприкінці 2004 року центристських сил ревізійна комісія парламенту перевірила витрати попереднього складу парламенту, в якому більшість мали соціал-демократи (спадкоємці Компартії Чаушеску). Окремі результати перевірки, оприлюднені наприкінці липня минулого року румунською газетою «Котідіанул», цілком заслуговують бути внесеними до «Книги рекордів Гіннесса» як рекорди здирництва. Наведемо лише деякі з них. Депутат соціал-демократ Тудор Мохора наговорив за рахунок румунських платників податків по телефону за період 2000—2004 років на 500 млн. лей (14,5 тис. доларів). Його колега по парламенту та партії Езергел Джеліл лише впродовж 2004 року «набалакав» на 2500 доларів. Упродовж кожного року перебування в парламенті середньостатистичний депутат щороку «накручував» по 800 млн. лей (23 тис. доларів) добових. У випадку керівництва парламенту та депутатських фракцій ця цифра в кілька разів вища. Власником абсолютного за своїм нахабством та цинізмом рекорду є соціал-демократ Константін Ніца, який отримав за 2002 рік велетенську грошову компенсацію за оплату готельних номерів. У своєму звіті він вказав, що впродовж цього року він за характером депутатської діяльності провів 492 ночі в готелях. Мало того, що бідолашний не ночував удома, так виходить, що він половину ночі спав в одному готелі, а другу — в іншому. Варто зазначити, що в період 2000—2004 років офіційна зарплата президента Румунії становила 1220 доларів, депутата парламенту — 600—700 доларів, а пересічного румуна — 140 доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>