Всіх у відставку

13.04.2006
Всіх у відставку

Артурас Паулаускас.

      Голова Сейму Литви Артурас Паулаускас, який стiкерує вже другу каденцію, позавчора був позбавлений своєї посади. Під час таємного голосування за постанову про відсторонення Паулаускаса від виконання обов'язків голови парламенту проголосували 94 депутати, проти — 11, повідомила прес-служба Сейму Литви. Учора вже було обрано наступника Паулаускаса — Відаса Гедвіласа, представника Партії праці, досі він був віце-спікером.

      Опозиція висловила стурбованість з приводу виявлених зловживань у канцелярії Сейму, коли низка чиновників канцелярії користувалася привілеями за рахунок державної скарбниці. Як показало розслідування, працівники канцелярії в робочий час і у вихідні возили за державний рахунок і на державних машинах вигулювати в ліс своїх собак, змушували працівників Сейму ремонтувати їм квартири. Це, на думку ініціаторів вотуму недовіри, — результат згубного керівництва Паулаускаса парламентом та його канцелярією.

      Зміщення Паулаускаса спричинило розпад правлячої коаліції, яка складається з чотирьох партій. Найближчим часом на Литву очікують великі потрясіння. Представники очолюваної Паулаускасом партії Союз соціал-лібералів «Новий союз» заявили про вихід з коаліції, оскільки за відставку спікера проголосувала не лише опозиція, але й члени правлячої коаліції. У Литві всі чудово усвідомлюють, що організатором вистави з викриттями зловживань та відстороненням Паулаускаса був російський мільйонер Віктор Успаських, який перед останніми парламентськими виборами прийняв литовське громадянство та організував власну Партію праці, що має велике представництво у парламенті. Тому її прийняли у правлячу коаліцію, незважаючи на міцні зв'язки Успаських з російським «Газпромом» та його можливу співпрацю з російською розвідкою. Про те, що Успаських не втрачає надії також очолити уряд, свідчить його вчорашня заява литовському радіо, мовляв, правляча коаліція повинна зазнати краху, щоб «розпочалося з чистого аркуша формування нової коаліції».

      Ймовірно, що уряд Альгірдаса Бразаускаса впаде найближчим часом. Соціал-ліберали вже відкликали з нього своїх міністрів: закордонних справ Антанаса Валіоніса та соціальних справ і праці Вілію Блінкевічюте. У відставку також повинні піти депутати від цієї партії, які займають керівні посади у парламенті. До складу Сейму входить 141 депутат. У правлячій коаліції наразі залишаються популістська Партія праці (39 мандатів), соціал-демократи (22 мандати) та Селянська партія (10 мандатів). Лідер Партії праці заявив, що в новій коаліції посада прем'єр-міністра повинна дістатися його партії (читайте — йому).

      У кулуарах Сейму неофіційно проробляють варіант прийому до нової коаліції ліберальних демократів колишнього президента Литви Роландаса Паксаса. Але Паксас не може увійти до складу нового уряду, бо в результаті процедури імпічменту Верховний суд не лише усунув його з поста президента, але також заборонив займати всі важливі державні посади. Залишаються також інші варіанти, як то дострокові парламентські вибори або створення уряду меншості.

      Ще не залагоджено урядову кризу, а Віктор Успаських готує наступну — імпічмент президента Валдаса Адамкуса. У президента виник конфлікт з Радою судів. Адамкус склав подання про відставку голови Верховного суду Литви Вітаутаса Грейчюса, який одночасно є головою Ради судів. Якщо створена парламентом слідча комісія визнає, що Адамкус діяв у цьому конфлікті не в рамках закону, то є підстави розпочинати процес імпічменту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>