НОВИНИ «СОЦІАЛКИ»

11.04.2006
Держстипендії видатним медикам

      Видатні діячі галузі охорони здоров'я отримуватимуть щомісячні стипендії Президента України. Як повідомляє прес-служба віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка, відповідний проект указу схвалив урядовий комітет. «Кандидатами на здобуття стипендії можуть бути медичні та фармацевтичні працівники, які мають вагомі здобутки в галузі охорони здоров'я, сумлінно упродовж років виконували свої професійні обов'язки, надаючи медичну допомогу чи проводячи підготовку висококваліфікованих кадрів», — зазначив віце-прем'єр. Стипендія призначається у розмірі 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян строком на один рік, після закінчення якого стипендіат має право повторно висунути свою кандидатуру на здобуття стипендії.

...видатним освітянам

      Президент України Віктор Ющенко призначив державні стипендії видатним діячам освіти. Всього у списку стипендіатів, повідомляє УНІАН, 43 особи.

Рік захисту прав дитини

      Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 3 квітня затвердив план заходів із підготовки та проведення в Україні у 2006 році року захисту прав дитини. План складається з 12 заходів. Серед них, повідомляє УНІАН, — проект Державної програми реформування системи закладів усіх форм власності для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Утворення центру соціальної реабілітації — дитячого будинку в Рівненській області, проведення за участi дітей громадських слухань «Права та обов'язки дітей в Україні», підготовка до участі у парламентських слуханнях «Становище дітей і захист їх прав в Україні». Документом також передбачено створення у пологових будинках консультаційних центрів з метою запобігання сирітству. Крім того, планується проведення низки форумів, виставок і телемарафону з нагоди Дня захисту дітей.

«Сусідам» АЕС — пільги

      Верховна Рада встановила 50-відсоткову знижку плати за електроенергію населенню 30-кілометрової зони навколо атомних електростанцій (таку собі компенсацію за розміщення у зоні ризику). У законі передбачено, що він набуває чинності після підписання Президентом України з 1 липня 2007 року, повідомляє УНІАН.