Тиха вода «річковиків» греблі рве

08.04.2006

      У Кубку УЄФА визначилися півфінальні пари: «Шальке» зіграє iз «Севільєю», а «Стяуа» — з «Міддлсбро». Виступ саме англійської команди в другому матчі виявився найбільш несподіваним: «річковики» розтрощили швейцарський «Базель», поступившись у першій грі на виїзді з рахунком 0:2.

      В Англії подібні «камбеки» — неймовірні відігравання однієї з команд — трапляються досить часто. Загальновідомо, що родоначальники популярної гри дуже пишаються безкомпромісністю свого футболу. Інша справа, за рахунок чого «Міддлсбро» пройшов до півфіналу. Третій і четвертий м'ячі у ворота «Базеля» кривдники нашого «Дніпра» на груповій стадії забивали вже тоді, коли швейцарці грали у чисельній меншості. Російський арбітр Юрій Баскаков серед багатьох жорстких єдиноборств на полі побачив два порушення правил Майсторовича й видав два «гірчичники». Тож успіх «Боро» бачиться трохи не повноцінним.

      Після першого тайму, який завершився з рахунком 1:1, господарі поля міцно затисли базельців на їхній половині поля, а австралієць Відука досить швидко забив свій другий гол у грі. Надалі ж «річковикам» чогось бракувало, щоб розвинути успіх. І якби не вилучення Майсторовича, навряд чи у ворота Цубербюлера влетіло б ще два м'ячі. До речі, після четвертого, пропущеного на останній хвилині, гості спромоглися створити стовідсотковий гольовий момент — Едуардо не реалізував вихід сам на сам зі Шварцером. Мабуть, недаремно ми ще після перших чвертьфінальних ігор звертали увагу на «букет» червоних карток гравцям команд не з «великої п'ятірки». У підсумку, представники швейцарського й російського чемпіонатів залишилися поза грою.

      Пітерців після поразки в Севільї (1:4) навряд чи могло б щось урятувати. Можливо, підопічні Властіміла Петржели і спромоглися б на свій «камбек», якби не дискваліфікація за підсумками вояжу в Іспанію відразу трьох гравців — Андрія Аршавіна, Еріка Хагена та Веліче Шумулікоськи. Всі вони — провідні виконавці ансамблю з Санкт-Петербурга. Тож не дивно, що за снігової погоди на полі рідного стадіону «Петровський», що нагадував болото, російський клуб спромігся лише відкрити рахунок завдяки першому голу в «основі» вічного корейця-дублера. Утім весь запал господарів зник, щойно гості забили свій дещо нелогічний гол. До речі, автор «нокаутуючого» м'яча Кепа Бланко майже відразу побачив перед собою червону картку за певні висловлювання на адресу арбітра. Але за пару хвилин склади команд зрівнялися — італійський рефері Стефано Фаріна вилучив з поля Крижанаца, який без особливої потреби у центрі поля ледь не відірвав ноги Маресці.

      У двох інших повторних чвертьфінальних матчах було зафіксовано нічиї, які влаштували господарів. «Стяуа» — колишня команда Олега Протасова — вийшла у півфінал завдяки «гостьовому» голу землякам із бухарестського «Рапіда». А «Шальке» вдома, мабуть, просто полінувався трощити болгар після переконливого виграшу на полі «Левськи». Більше того, німці дозволили собі розслабитися у присутності понад 50 тисяч прихильників настільки, що програли перший тайм.

      Півфінальні пари Кубка УЄФА, як бачимо, настільки ж «несправедливі», як і у Лізі чемпіонів. Тут два фаворити квартету півфіналістів — із Німеччини та Іспанії — також з'ясовуватимуть стосунки між собою. Менш «рейтингові» англійці й румуни, очевидно, й так перевершили себе, тож тепер можуть спробувати здобути почесний трофей у розкутій манері. У цій парі номінально «сильнішим» є східноєвропейський клуб, адже «Стяуа» свого часу володіла Кубком європейських чемпіонів та Суперкубком УЄФА (коли обіграла у 1987 році київське «Динамо»).

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1/4 фіналу. Повторні матчі:

«Зеніт» (Росія) — «Севілья» (Іспанія) — 1:1 (перша гра — 1:4)

      Голи: Хен Ен Мін, 50 — Кепа, 63

      Нереалізоване пенальті: Д. Алвес, 73 («С»)

      Вилучення: Крижанац, 68 — Кепа, 65

«Міддлсбро» (Англія) — «Базель» (Швейцарія) — 4:1 (0:2)

      Голи: Відука, 33, 57; Хайссельбанк, 79; Маккароне, 90 — Едуардо, 23

      Вилучення: Майсторович, 72 («Б»)

«Стяуа» (Румунія) — «Рапід» (Румунія) — 0:0 (1:1)

«Шальке» (Німеччина) — «Левськи» (Болгарія) — 1:1 (3:1)

      Голи: Лінкольн, 58 — Е. Ангелов, 24