Народний проект

04.04.2006
Народний проект

(Валентини ШКОЛЬНОЇ.)

      Нещодавно у рамках П'ятого міжнародного фестивалю «Будівництво та архітектура-2006» холдингова компанія «Київміськбуд» провела семінар на тему «Десять років «Народному проекту» «Київміськбуду» — програмі будівництва за кошти населення». Цей семінар зібрав чималу аудиторію фахівців, а також представників преси. Було цікаво дізнатися з перших вуст про виникнення і розвиток програми інвестування населенням коштів у своє майбутнє житло. 

      Десять років тому «Київміськбуд» увів у експлуатацію перший житловий будинок, споруджений за кошти населення. З цього десятиповерхового будинку в Києві по вулиці Гмирі, 3 і розпочалася ринкова діяльність ХК «Київміськбуду» як оператора первинного ринку нерухомості. Віце-президент компанії Станіслав Мартинюк згадує: «Вийти в ті часи із пропозицією інвестувати будівництво власного житла, вкладати кошти сьогодні, а отримувати продукт десь через рік можна було лише за умови розроблення винятково надійних і прозорих схем залучення інвестицій та надання населенню вичерпних гарантій». Фахівці компанії під керівництвом президента Володимира Поляченка доклали чимало зусиль до того, щоб люди змогли побачити свої переваги і зважитися на інвестиційну діяльність.

      Йшов час, і програми спорудження житла постійно удосконалювались. Упроваджувались нові кредитні схеми інвестування, змінювалась якість самого житла — збільшувались розміри житлового приміщення (особливо кухонь), стали можливими майже індивідуальні проекти. У нових квартирах стало тепліше, бо стіни вже будують за новими теплозахисними технологіями — їх роблять тришаровими. У 2004 році підприємства великопанельного домобудування почали зводити 22 поверхові будинки з індивідуальним плануванням квартир та архітектурно привабливими фасадами. Великим попитом користуються монолітно-каркасні будинки, бо в них інвестори можуть за своїм смаком влаштувати зовнішньокімнатні перегородки.

      Попереду нові висоти. «Київміськбуд» виходить на ринок з проектами будівництва високоповерхового житла, коли у будинку буде більш ніж  25 поверхів. Уже є дозвіл Держбуду України на будівництво п'яти висотних будинків. Зараз компанія споруджує в Києві три висотні комплекси (на Позняках та Осокорках). Цікаво, що при зведенні споруди у 39 поверхів використовують спеціальний підйомний кран закордонного виробництва, який має висоту 120 метрів, стрілу — 70 метрів довжиною, підйомний майданчик — 30 метрів. До того ж цей кран працює дуже швидко. Фахівці розказують, що старим краном такі високі будинки не побудуєш, бо розчин застигає на півдорозі до верху. З часом компанія планує все більше використовувати такі крани нового покоління, бо на весь Київ таких поки що нараховується тільки два.  Компанія «Київміськбуд» весь час опановує різноманітні новітні технології — це навісні тепловентильовані фасади, використовують замінники цегли, пластикові труби для влаштування систем внутрішнього опалення.

      Чому люди і сьогодні довіряють «Київміськбуду»? А тому, що за 10 років компанія не обдурила жодного вкладника, і всі, хто довірив їй свої кошти, отримали власне житло. Схема придбання житла в компанії дуже зрозуміла. Інвестор вносить кошти не на рахунок будівельної компанії, як це було у випадку з «Елітою — Центр», а до фонду фінансування будівництва банківської установи, в даному випадку в АКБ «Аркада». При цьому гроші будівельникам не виділяються до того часу, поки не буде представлена вся проектна та дозвільна документація на будівництво, в тому числі й дозвіл на початок будівництва. До того ж свою професійну досконалість компанія відшліфовує вже впродовж 50 років. Вона готова виконувати складні різнопланові завдання, бо має належну промислову базу, кваліфікованих фахівців, чітку структуру управління та організації будівельного процесу.

      До речі, «Київміськбуд» працює не тільки в столиці, а й на кошти населення споруджує житло в регіонах. Першим був Дніпропетровськ у 2000 році, а тепер географія будівництва розширилися — Вінниця, Запоріжжя, Полтава, Одеса, Чернівці, Севастополь, Алчевськ, Бердянськ та Буча Київської області. Розпочинається будівництво в Сіверськодонецьку (Луганська область), у Луганську та селі Щербані (Полтавська область). Керівники компанії зазначають, що стратегія регіональної політики «Київміськбуду» полягає в тому, щоб будівництво в регіонах на обмежувалося одним чи двома будинками, а мало сталу перспективу. Адже саме через будівництво має відбуватися підйом економіки держави і кожного окремого регіону з його виробничими та трудовими ресурсами.

  • Галина Климович: Нинішня команда зробить усе, щоб спростувати факт отруєння Віктора Ющенка

    Кримінальна справа про отруєння Віктора Ющенка по праву може стати одним iз символів влади в українській політиці.

    За шість років розслідування у справi накопичилося більше 320 томів зі свідченнями двох iз половиною тисяч осіб, серед яких — президенти, спікери, міністри, лідери політичних сил, олігархи, їхнi коханки, секретарі, охоронці та помічники. Усі ці свідчення зафіксовано на папері й підписано самими свідками. Починаючи від Леоніда Кучми, Бориса Березовського, Юлії Тимошенко, Віктора Пінчука і закінчуючи директором російського видавничого дому «КоммерсантЪ» Дем’яном Кудрявцевим.

    І сьогодні в руках пiдприємливого слідчого навіть невелика частина справи може стати скринькою Пандори української політики. Відмінність лише в тому, що, за переказами, на дні тієї скриньки лежала Надія. А ось надії на те, що справу про отруєння Віктора Ющенка коли–небудь буде передано до суду, залишається все менше. Оскiльки цінність розслідування цієї справи з кожним роком тільки росте.

    П’ять років Віктор Янукович і його команда звинувачували своїх попередників у зайвому політизуванні розслідування справи про отруєння. Але з моменту інавгурації нового глави держави ажіотаж навколо цієї теми тільки збільшується.

    Останні три роки «сірим кардиналом» і «злим генієм» справи про отруєння Ющенка називали керівника слідства Галину Климович. Одним з останніх, кого вона встигла викликати на допит у Генеральну прокуратуру, був Віктор Янукович. А через два місяці після інавгурації Галина Климович подала рапорт про відставку, де детально описала, хто і як перешкоджав розслідуванню справи про отруєння Віктора Ющенка.

    Це найдетальніше інтерв’ю щодо розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка за всі шість років слідства. >>

  • Пiдтримка музейних працiвникiв

    У минулому році МБФ «Україна 3000» уперше в нашій державі організував конкурс на отримання стипендій для музейних фахівців на 2005—2006 рр. У ньому взяли участь 265 осіб, які представляли 193 музеї з 25 регіонів України. >>