Читай — і не продавайся

30.03.2006

      Щороку кількість виявлених злочинів щодо торгівлі людьми збільшується: для прикладу, у 1998 році таких було зафіксовано 2, минулого року — 415. «Передовсім це пов'язано з тим, що мігранти (крім того, що є найменш захищеною у соціальному та правовому плані верствою населення), як правило, недостатньо поінформовані про свої права та обов'язки, діяльність наявних установ, що надають належну допомогу», — ділиться з «УМ» думками з цього приводу Сергій Альошин, перший заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України.

      За останні два роки до Національної «гарячої лінії» із питань торгівлі людьми звернулося 12 тисяч громадян, із них 55 відсотків — жінки.

      Прогалину в непоінформованості громадян, які збираються виїжджати за кордон, спробували заповнити виданням посібника «Протидія торгівлі людьми» — доповнене продовження видання 2003 року.

      Книга вийшла за фінансової підтримки та за участi Офісу координатора проектів ОБСЄ в Україні, Міжнародної організації праці та соціальної політики України, Міністерства закордонних справ України.

      Матеріали, зібрані у довіднику, висвітлюють зміст нормативно-правових актів понад 25 зарубіжних країн, які регламентують процедуру оформлення документів для виїзду за кордон, особливості перебування та працевлаштування, оформлення шлюбів між громадянами різних країн тощо.

      Довідник тиражем 1000 примірників насамперед розповсюджуватиметься через центри зайнятості, управління у справах сім'ї, молоді та спорту, управління внутрішніх справ, центри допомоги мігрантам МЗС України, неурядові та міжнародні організації, найбільші бібліотеки, служби «гарячих ліній» з питань запобігання торгівлі людьми. Невдовзі інформація з книги виходитиме й на дисках українською та російською мовами. Потрібні відомості бажаючі можуть також знайти на інтернет-сайті центру (www.lastrada.kiev.ua).

      На думку Людмили Ковальчук, віце-президента Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» (організація з 1997 року активно працює у напрямі запобігання торгівлі людьми), вихід цієї книги суттєво покращить роботу з консультування українських громадян, які збираються за кордон, зменшить ризик ошуканства, потрапляння у скрутні ситуації та порушення прав людини.