Переговори у візантійському стилі

29.03.2006
Переговори у візантійському стилі

Президент та його вчорашнi гостi. Знайдiть одну вiдмiннiсть. (Фото РЕЙТЕР.)

      Свого часу визначення «візантійська політика» в устах тодішньої опозиції звучало як критика на адресу дій тодішньої влади. «Візантійство» — це, якщо спрощено, кулуарні домовленості та інтриги, що не завжди враховують дійсний стан речей і творять нову владну реальність. Чи саме з візантійською політикою ми маємо справу після виборів — питання, відповідь на яке може бути й невтішною. Почалися переговори та консультації, вони обіцяють бути впертими, виснажливими й «багатосерійними». І чи не знівелюють ці «базари» реальне волевиявлення українців?

      Нагадаємо, що в ніч після голосування керівник виборчої кампанії «Нашої України» Роман Безсмертний публічно визнав перевагу Блоку Тимошенко над «НУ» за результатами виборів і, відповідно, перевагу Юлії Володимирівни в питанні формування нового уряду. Констатувавши перемогу «помаранчевих» сил у сумі, Безсмертний фактично констатував поразку «партії влади» — «Нашої України». Додамо, що Романа Петровича неможливо запідозрити в жодних симпатіях до Тимошенко та БЮТ, тож його слова сприймалися як позиція сильної людини, яка тверезо оцінює здобутий результат і водночас не припускає іншого варіанта, окрім створення «помаранчевої» коаліції.

      Але вже на ранок Безсмертного відсунули від «коаліційного будівництва». Кажуть, ще й оголосили догану за «самодіяльність» та «м'якотілість». Натомість Президент Віктор Ющенко, почесний голова НСНУ, визначив для ведення переговорів з приводу коаліції Прем'єра Юрія Єханурова та секретаря Радбезу Анатолія Кінаха. Відтак «наші» оперативно утрясли свою коаліційну угоду з партнерами по нинішньому уряду — соціалістами, а ось попередньо заанонсоване підписання меморандуму про коаліцію з БЮТ було відкладене на невизначений час. «Нашоукраїнці» вдалися до тривалих засідань та політрад, основна мета яких — зробити так, щоб Юлія Тимошенко погодилася не приходити на посаду Прем'єр-міністра вдруге.

      Зайве говорити, що найдієвіша панацея для цього — утворити коаліцію з Партією регіонів. Інша річ, як до цього поставляться ті, хто боровся з «януковичами» у 2004 році, хто потрапив під їхній коток, хто обізнаний на біографіях нових «регіональних» нардепів із донецької фірми «Люкс», зрештою, ті, хто хапався за голову під час перегляду агітаційного фільму «Загроза. Страшна правда» та оцінював використаний «Нашою Україною» для позначення ПР синій череп? Але в політиці буває все. Такі союзи — якраз із розряду «візантійщини». А «помаранчевий» виборець не сприймає цього вже хоча б із погляду моральності.

* * *

      Як відомо, БЮТ, випередивши на виборах «Нашу Україну» й ненабагато відставши від «Регіонів», прагне отримати посаду Прем'єр-міністра. В такому випадку «НУ» отримає пост спікера (мабуть, для Романа Безсмерного), Соцпартія — РНБО (для Олександра Мороза). Але якби ж усе було так просто... Сказано ж: надто багато глеків розбито за час виборів. Тож Юлю — не пущать, а Прем'єром слід зробити знову Єханурова чи якусь компромісну фігуру на кшталт пп. Яценюка чи Гайдука. Аргумент «залізний»: яка ж Тимошенко переможниця? Якби вона перемогла насправді, то формувала б більшість сама...

      Але, питається, навіщо тоді були потрібні вибори взагалі? Виборці ж, проставляючи галочки в сувоях-бюлетенях, висловлювали в тому числі і своє ставлення до двох «помаранчевих» урядових команд.

      А врахуйте водночас і той факт, що цього року «Наша Україна» фактично повторює долю «партії влади»-2002 — блоку «За ЄдУ!». На минулих виборах «єдуни» також посіли лише третє місце, але шляхом складних комбінацій та тиску таки здобули більшість, провівши свого Прем'єра. Тоді це вважалося нечесним і дуже не сподобалося «Нашій Україні», яка отримала найсуттєвіший мандат довіри виборців.

* * *

      Відповідаючи позавчора на запитання, в чому причина затримки підписання меморандуму про майбутню коаліцію, Юлія Тимошенко була стриманою й зазначила, що ніяких принципових розходжень у баченні такого союзу між БЮТ і «НУ» немає. «Просто «Нашій Україні» потрібен час, щоб отямитись від шоку й адаптуватися до результатів виборів, яких вони, очевидно, не очікували», — цитує лідерку прес-служба БЮТ.

      На цьому тлі симптоматично прозвучали кілька заяв від Партії регіонів: її лідери між рядками дипломатичного тексту показали очевидне бажання утворити коаліцію саме з «Нашою Україною», щоб не залишитися в програші з найбільшою кількістю здобутих відсотків.

* * *

      Тож учора Президент Ющенко продовжив зустрічі з потенційними «коаліціянтами». Першим на Банкову прийшов Єхануров, потiм — лідер «Регіоналів». Цитуємо прес-реліз із сайту «синіх» www.ya2006.com.ua (коли б вони ще так високо оцінили зусилля Банкової!): «Відбувся обмін думками щодо того, як проходив у країні процес виборів. Віктор Янукович та Віктор Ющенко дійшли згоди в оцінці виборів — процес відбувався демократично і прозоро, хоча мали місце недоліки в самій організації виборів, у результаті чого багато громадян не мали можливості проголосувати. Віктор Янукович та Віктор Ющенко говорили про те, що треба обов'язково зробити все, щоб ніколи більше не повторилися ці недоліки у виборчому процесі в Україні. А винні за недостатньо добру організацію виборів повинні понести відповідальність.

      Співрозмовники дійшли висновку про те, що необхідно якнайшвидше завершити підрахунок голосів і після оголошення підсумків парламентських виборів в Україні розпочати переговорний процес зі створення парламентської коаліції. Коментуючи на прохання журналістів зустріч з Президентом, Віктор Янукович сказав: «Президент України зацікавлений у тому, щоб в Україні була стабільна ситуація».

      Наступною приїхала Юлія Тимошенко — вона увійшла до секретаріату Президента через парадний вхід (через двері, в які проходять дуже високі гості на кшталт президентів іноземних держав), а перед ганком про щось поговорила в машині з соратником Богданом Губським.

* * *

      На зустрічі з Тимошенко — також віч-на-віч і тривалістю в годину — Віктор Ющенко назвав успішне проведення виборів «унікальним здобутком «помаранчевої» команди». «Можливість кожної людини вільно заявляти про свою позицію і впливати на позицію влади є однією з грунтовних цінностей, які люди відстоювали на Майдані», — цитує Президента його прес-служба. За словами Ющенка, він планує офіційно привітати переможців виборів після того, як ЦВК оприлюднить остаточні підсумки голосування.

      «Ми домовились розпочати консультації для створення коаліції», — зазначила лідерка БЮТ після зустрічі з Ющенком. За її словами, «зустріч із Президентом показує, що є абсолютна можливість продовжити шлях, початий на президентських виборах».

      Водночас ЮВТ уникла відповіді на питання щодо майбутнього Прем'єра. «Ми говорили, що зараз маємо визначити цілі і об'єднатися навколо цього», — сказала Тимошенко, додавши, що разом із Ющенком вони однаково бачать «майбутнє України і майбутнє коаліції»: її — коаліцію — мають формувати БЮТ, «Наша Україна» і СПУ, а Партія регіонів повинна залишитися в опозиції.

      «Вибір людей є ключовим у розумінні того, хто і які посади обійматиме. І більше на цю тему говорити не буду», — відповіла пані Юлія на домагання преси таки прояснити ситуацію зі ставленням Ющенка до її прем'єрських амбіцій.

* * *

      Варто додати, що трохи раніше сам Віктор Ющенко заявив, що консультації між політичними силами, які проходять до нового парламенту, мають консолідувати Україну. «У нас повинна бути система цінностей, навколо якої формується коаліція, а не система крісел, довкола яких іде поділ», — підкреслив глава держави, зустрічаючись уранці з Юрієм Єхануровим.

* * *

      Справді, саме цінності — ключове поняття в ці непрості дні. Дуже хотілося б, аби «помаранчеві» цінності — читай, чесні й демократичні — лишилися непритлумленими.

      Іноді потрібно визнати проміжну поразку й таки поступитися, щоб не накликати ще більший провал у недалекому майбутньому.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>