Обережно! Виборчі піраміди

21.03.2006
Обережно! Виборчі піраміди

Малюнок Олександра НIКОЛАЙЦЯ.

      У суди Києва надійшли кілька скарг від найманих агітаторів політичних партій, які балотуються на виборах у Київську і Верховну Ради. Ці громадяни вимагають визнати, що укладені з агітаторами угоди «соціального партнерства» суперечать законодавству України. Дійсною метою таких угод, на думку позивачів, є спроба приховати факти купівлі-продажу голосів виборців на виборах у парламент і місцеві ради 26 березня 2006 року.

      Днями на прес-конференції «Виборчі піраміди, або новітні технології обману виборців» представники громадської організації «За чесні вибори-2006» (саме вона допомагала обманутим агітаторам складати судові позови) повідомили, що мають інформацію про спроби «Громадського активу Києва» і партії «Європейська столиця» проводити приховане скуповування голосів.

      Певні питання в юристів викликає й агітаційна діяльність Партії регіонів. Точніше, її пропозиції агітаторам «перепрофілюватися» з поширення інформаційно-агітаційних матеріалів на «особисті» відвідування потенційних прихильників партії за «наводками» інших активістів. І складання списків тих, хто може гарантувати (!) голосування за Партію регіонів 26 березня з включенням особистих даних таких громадян та надання інформації про те, хто з агітаторів «перевів» їх із розряду «співчуваючих» у розряд «гарантованих виборців».

      Представник обманутих виборців Ігор Возник розповів журналістам, що процес втягування у «виборчі піраміди» партії розбивають на кілька етапів. Мабуть, щоб одразу не відлякати законослухняних громадян, спочатку людям пропонують підписати угоди про проведення агітаційної діяльності за відповідну винагороду — вона може бути передбачена в документі в явній формі або обумовлена усно.

      Але розрахунку такі агітатори не одержують. У найкращому випадку — одержують частково. До них починають висувати жорсткіші вимоги: як «активісти» партії вони повинні гарантувати (!), що поставлять у бюлетенях галочки в «правильних» клітинках. А ще краще: умовлять своїх близьких, рідних, знайомих тощо зробити те ж саме. Натомість їм обіцяють винагороду за принципом мережевого маркетингу — певна сума за голосування і окрема — за залучення кожного виборця.

      Ситуація обставляється таким чином, щоб мінімізувати кількість відмов. Просто агітаторам, що «підсіли на гачок», заявляють, що в них є вибір: одержати багато грошей, але в день виборів, після того як гарантований ними результат підтвердиться за підсумками голосування, або не одержати нічого, але зараз.

      Укладені з ошуканими виборцями угоди не передбачають купівлі-продажу голосів у явній формі, підкреслили в організації «За чесні вибори-2006». «Додаткові угоди», які фактично штовхають людей на карний злочин, полягають в усній формі, що, зрозуміло, не передбачає неухильного виконання партією узятих на себе фінансових зобов'язань. Але це — не найстрашніше .

      На думку юристів, виборчі піраміди, що діють сьогодні, крім прихованої в договорах «соціального партнерства» мети — оптової скупки голосів, — можуть переслідувати й іншу. Партії, навчені досвідом судових розглядів за фактами фальсифікації президентських виборів, можуть заздалегідь готувати ситуацію. Тобто порушення законодавства на виборах у ВР і місцеві ради повинні бути настільки численними, щоб дійсні організатори злочинних схем могли без проблем сховатися за спинами втягнених у злочин людей, яких сьогодні фактично використовують «всліпу».

      У зв'язку з цим організатори прес-конференції особливо підкреслили, що істинною метою укладення договорів «соціального партнерства» має стати гарантоване голосування попередньо відомої кількості «заагітованих» виборців. І попередили громадян, що будь-які спроби збору особистих даних виборців представниками політичних партій (як правило, це підноситься як зовсім безневинна акція «про всяк випадок») не тільки суперечать Законові України «Про інформацію», а й може виявитися початком спроб втягти особисто вас у злочинні схеми виборчих пірамід.

Сергій САВЕНКО.
  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>