«Коли виросту, матиму такий же гральний центр!»

21.03.2006

      Щира усмішка на обличчі дитини, позбавленої справжньої батьківської ласки, безцінна. І її потрібно заслужити. Благодійна акція, яку днями провели дитячий розважальний комплекс «Ігроленд» спільно з дитячим видавництвом «Махаон» у рамках соціальної програми «Всі діти рівні», заслужила дитячі посмішки. 130 дітлахів київської школи-інтернату для сиріт № 12 і школи-інтернату № 3 отримали «запрошення у казку». Так ця акція і називалася. Відтак меценати подарували сиротам від семи до 18 років цілий день позитивних емоцій, розваг, солодощів, книжок, ігрових карток із депозитом на 50 гривень.

      «Ми ніколи не зможемо замінити цим дітям батьків, зате у наших силах  подарувати їм свято, — розповів «УМ» Олег Погребний, генеральний директор видавництва «Махаон-Україна», — звичайно, якби ми просто подарували книги, дітям не так би запам'яталося це. А об'єднавшись з «Ігролендом», ми досягли справжнього вибуху дитячих позитивних емоцій». «Такі акції дуже необхідні сиротам, і не лише тому, що вони матеріально не можуть дозволити собі подібні розваги, а й для того, щоб діти відчули себе потрібними суспільству», — розповіла «УМ» Тамара Вечеровська, завуч школи-інтернату № 12.

      Восьмирічний Андрій Роспутька, вихованець школи-інтернату № 3 для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківської опіки, ніколи раніше не був у подібних закладах, тому одразу розгубився від такої кількості ігрових автоматів. «Хотілося встигнути пограти всюди, і водночас було страшнувато, бо я раніше не бачив подібні ігри, боявся щось зламати. Але все дуже сподобалося — ігри, піца, цукерки, якими нас пригощали казкові герої Шустрік і Космік, що завжди були поруч і розважали нас своїми смішними історіями. Коли я стану дорослим, обов'язково матиму такий дитячий центр, а вхід для дітей із нашого інтернату зроблю безкоштовним», — поділився з «УМ» враженнями та планами на майбутнє Андрій.

      А міф про те, що сучасні дітлахи не люблять читати, розвіяли дорослі вихованці інтернатів, коли по-справжньому зраділи книжковим подарункам від дитячого видавництва «Махаон-Україна». «У нашому інтернаті багато дітей, що захоплюються пізнавальною літературою, тому різні енциклопедії, а для малечі — збірники українських та іноземних казок — найкращий подарунок», — розповіла «УМ» 15-річна Віка Муховій із 12-ї школи-інтернату для сиріт.