Та гей бики! Мені на плечі...

21.03.2006
Та гей бики! Мені на плечі...

Уся родина — в одній руці. (Фото Укрінформ.)

      Поки експедиції невиправних оптимістів гасали далекими горами в пошуках украй відлюдькуватої «снігової людини», прямісінько посеред Донбасу зростала й тренувалася «залізна людина». Ні! Йдеться не про отих представників роду людського, які у прагненні поцупити щось залізне залізуть навіть у найменшу шпаринку. І тому незвична шоу-програма IRONMAN (залізна людина), що недавно відбулася у Донецьку, запропонувала глядачам, звісно, не унікальні злодійські можливості стожильних «металістів». Хоча без заліза таки справді не обійшлося — із ним запросто бавився тутешній богатир, відомий силач, рекордсмен Книги рекордів Гіннесса Дмитро Халаджі.

      Неабияка сила уродженцю селища Комсомольське, кажуть, дісталася у спадок: і його дід, і батько розважали земляків тим, що гнули підкови. Але шлях до дивовижних рекордів виявився тернистим. У чотирирічному віці малий Дмитрик ошпарився окропом. Після довгої низки складних операцій та тривалого перебування в реанімації хлопчику довелося знову вчитися ходити. А про заняття фізкультурою та спортом тоді взагалі не йшлося — не рекомендували і навіть забороняли лікарі. Однак упертий хлопчак, проявивши залізну волю, все ж почав тягати важкенні гирі. Причому трохи подалі від домашніх, які несхвально ставилися до подібного захоплення:  юний силач якось не втримав гирю і вщент розтрощив у хаті плиту та підлогу. 

      Наполегливі тренування поступово дали свої результати, і вже перегодя на міжнародному турнірі «Найсильніша людина планети» відомий богатир, народний артист Росії, доктор біологічних наук Валентин Дикуль називав Дмитра майбутньою легендою і зробив сміливий прогноз: «Мені важко передбачити, хто у майбутньому зможе його перевершити!»

      А сам Дмитро Халаджі тим часом узявся бити древні рекорди богатирів. Приміром, ще у VI столітті до н. е. античний атлет Бібон підняв над головою кам'яну брилу вагою 143 кілограми. Донбаський богатир минулого року в Москві на арені  цирку лівою рукою підняв 151-кілограмову каменюку! А ще перевершив досягнення російського силача Крилова, що трималося ціле століття. Його попередник за  хвилину зміг долонею забити в дошку товщиною 40 міліметрів 12 цвяхів, а Дмитро — аж 16.

      Досягнення, що ввійшли в Книгу рекордів Гіннесса, та інші силові вправи змогли побачити на власні очі й донеччани. Вражаючим для більшості був номер «Чортів млин». Уявіть — на грудях атлета, який до того ж лежить на цвяхах, його помічники важкими молотами розбивають три бетонні блоки вагою більше 600 кілограмів!

      Прогресуючий силач із Донбасу не має наміру зупинятися на згаданих рекордах і зараз готується повторити одне із досягнень міфічного Геракла — пронести на своїх плечах бика. Вправою із бицюганом він збирається потішити земляків уже цього року  в ході відзначення 70-річчя футбольної команди «Шахтар».

      Певна річ, атлету самотужки важко було б іти до своїх рекордів. Приміром, організатором шоу-програми IRONMAN стала компанія «Спорт-Сервіс», що не тільки послідовно пропагує здоровий спосiб життя, а й всіляко допомагає підростаючому поколінню. Отож усі кошти, виручені від продажу квитків, вирішили передати Макіївському спеціалізованому дитячому будинку (найбільший у державі заклад подібного типу), де перебувають 87 ВІЛ-інфікованих дітей. Тобто розважальний на перший погляд захід мав конкретні благодійні наміри, які вдалося здійснити завдяки унікальним номерам на межі людських можливостей диво-богатиря Дмитра Халаджі.