Арешт експортерів демократії

14.03.2006
Арешт експортерів демократії

Ганну Гороженко заарештували пiд час прямого включення.

      Учора й позавчора українські дипломати мали неабиякий клопіт — розшукати цілими та неушкодженими своїх співвітчизників у Мінську. Річ у тім, що в неділю ввечері після зустрічі з виборцями єдиного кандидата у президенти від демократичних сил Олександра Мілінкевича «люди в цивільному» затримали на площі перед Льодовим палацом, за неофіційними даними, близько двадцяти громадян України. Точної кількості українців, які станом на вчорашній ранок залишалися ув'язненими, та  про місце їх перебування не знав ніхто. Начальник Фрунзенського райвідділу МВС РБ у Мінську, куди після затримання відвезли шістьох наших співвітчизників, повідомив українським дипломатам, що хлопці й дівчата з України перебувають у центральному розподільнику. Але консул їх там так і не знайшов.

       Чим ближче до президентських виборів, на яких президент Олександр Лукашенко планує втретє посісти свій трон, тим перебувати в Білорусі стає небезпечніше. Українців чинний білоруський режим зараз боїться не менше, а той більше, аніж доморощених опозиціонерів. Адже йдеться про «експорт» «кольорової»  революції. Лукашенко вже звинуватив Україну в тому, що за її посередництва фінансується майбутній «переворот» у республіці, а також у підготовці на нашій території «бойовиків» для «силового захоплення влади» у сусідів. Тому жовто-сині кольори на вірних сподвижників режиму зараз діють, як червоні барви на бика. А наші активісти, попри спротив білоруських спецслужб, у Мінськ таки прорвалися. В результаті позавчора на мітингу біля Льодового палацу можна було побачити два українських прапори (причому один — завдовжки п'ять метрів), а також символіку Блоку Костенка—Плюща.

      Студентів, які тримали прапори, чекала «несподіванка». До них підійшли невідомі особи в цивільному, без пред'явлення якихось документів просто заламали руки й завантажили в машини.

      Цей епізод буденний для Білорусі — там арештовують навіть лідерів опозиції. Але по відношенню до «помаранчевої» України це міжнародний скандал. Тим паче що українці змогли простежити за затриманням своїх співвітчизників фактично у прямому ефірі, оскільки воно відбувалося під час телефонного включення кореспондентки «5-го каналу» Ганни Гороженко під час випуску новин. Розповідаючи про акцію на підтримку Мілінкевича, вона почала кричати та паралельно коментувати, що відбувається. Лише у Фрунзенському райвідділку, куди привезли затриманих, журналістка змогла показати свої документи (зокрема, акредитацію на право висвітлювати передвиборчі події у Білорусі), після чого її відпустили.

      О десятій ранку мало відбутися судове засідання щодо затриманих українських та білоруських громадян. Нагадаємо, що, згідно з новими поправками до Кримінального кодексу Білорусі, особам, котрі беруть участь у несанкціонованих владою акціях, загрожує, як мінімум, 15 діб «неба в клітинку». А за підготовку цих акцій, фінансування, а також «дискредитацію», таким чином, режиму Лукашенка можна потрапити за грати і на два роки. Судове засідання постійно переносилося. Зрештою до суду підвезли автобус із шістьма затриманими українцями — членами «Студентського братства» (того самого, яке в Криму «воює» з Чорноморським флотом Росії) та кількома білоруськими активістами.

      Як розповів «УМ» по телефону один із лідерів «СБ» Олег Яценко, якому позавчора вдалося врятуватися від ув'язнення, до автобуса нікого не пропускали, навіть нашого консула (його не впустили і на судові засідання). Олегові таки вдалося на кілька секунд пробратися до затриманих, щоб передати воду та їжу. Українські студенти почали вигукувати, що в міліції били. Але одразу після цього Яценка зафіксували і вигнали правоохоронці. Олег каже, що поміж затриманих є й 19-річна дівчина з України.

      Коли верстався цей номер «УМ», ще не було відомо про результати судового засідання.

* * *

      За доречним збігом обставин, учора новопризначений посол України в Білорусі Валентин Наливайченко мав вручати Олександрові Лукашенку вірчі грамоти. На цій зустрічі амбасадор обіцяв порушити питання і про затриманих українців, і про перешкоджання у здійсненні професійних обов'язків журналістам.

      Нагадаємо, що, окрім позавчорашніх інцидентів, минулого тижня білоруські кадебісти не випустили з мінського аеропорту три знімальні групи всеукраїнських телеканалів та представників керівництва партії «Пора». Після цього українське МЗС надіслало ноту протесту. Але, як бачимо, це не надто вплинуло на білоруську владу.

      Деякі експерти для уникнення міжнародних ексцесів та для збереження власної безпеки радять міжнародним спостерігачам утриматися від поїздок до Білорусі на час виборів. Однак, як повідомив «УМ» Олег Яценко, активісти «Студентського братства» таки поїдуть до 19 березня — дня виборів — у Мінськ, щоб підтримати своїх білоруських друзів. Аби уникнути можливого затримання прикордонниками, студенти навіть розробили таємний план переходу кордону, завдяки якому, власне, і потрапили на територію північних сусідів цього разу. Основний «секрет» — добиратися до Білорусі не групами, а поодинці.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>