Чоловічий «рейд» по магазинах

03.03.2006
Чоловічий «рейд» по магазинах

Головне для будь-якої жінки — увага. (Фото УНІАН.)

      До 8 Березня як до свята можна по-різному ставитися. Проте в Україні воно є офіційним, і більшість українок цього весняного дня отримає від колег-коханих-друзів-рідних щонайменше привітання і традиційний букетик тюльпанів чи троянд. У багатьох країнах є «жіночі свята»: у Франції, наприклад, — День бабусь, у Японії — День дівчаток, майже всюди відзначають День закоханих, у Латинській Америці є навіть День емансипації. В Україні ще відзначать День матері. Але 8 березня —  дещо інше... На думку психологів, у нас це свято перетворилося на традиційний день кокетування: жінки чекають не без задоволення подарунків — чоловіки усіляко намагаються догодити прекрасним представницям людства... Між іншим до 8 Березня залишаються лічені дні. І якщо ви, чоловіче, ще не придумали, як вразити своїх жінок, тоді ця стаття — для вас.

 

Тільки не пательні й каструлі!

      Чоловіки з великим життєвим досвідом не радять вибирати для цього свята подарунок з господарського реквізиту. Також вони попереджають про те, що їхні власні побажання і жіночі мрії часом кардинально розходяться, тому варто вибирати те, що хотіла б одержати в подарунок жінка. Або ж робіть сюрпризи. Якщо не покладаєтеся на власну фантазію, подарунок-привітання можна замовити в спеціальному агентстві, що пропонує свої послуги з організації свята. За 70 доларів, наприклад, пара музикантiв протягом десяти хвилин буде тішити слух зазначеного вами адресата вітальним співом. Для молодих жінок пропонуються послуги гітаристів, одягнених в іспанське вбрання, а для тих, хто віком старший, — виконання музикантів у фраках чогось класичного на скрипці та флейті. Якщо ви вирішили провести корпоративну вечірку і запросити на неї ведучого, то за 200—500 доларів погоджується працювати той, хто поки що нікому невідомий. Якщо ж ідеться про обличчя, знайоме з екрана телевізора, то ціна вже сягає тисяч.

      І ще — ніколи не даруйте тільки один подарунок — це банально, даруйте два, три, чотири, тисячу — наскільки у вас вистачить фантазії, сил і грошей. Не забувайте, що і поцілунок, і комплімент, і власноруч приготовлена страва може бути подарунком.

Традиційні подарунки — парфуми та квіти

      Якщо вірити рекламі, парфуми роблять жінок романтичними, сексуальними, упевненими в собі, життєрадісними... Але і в цій справі — підбиранні особистого запаху — треба мати хист. Фахівці кажуть, що брюнеткам, особливо східного типу, підійдуть парфуми пряні. Це запах — жасмину, лілії, білого бузку. Блондинкам навпаки — варто користатися парфумами з чистими, свіжими нотами. У таких композиціях мають бути присутні аромати фрезії, лаванди, конвалії, фіалки, блакитного бузку, бергамоту, мімози. Але все-таки більшість українок — шатенки. Золотавим шатенкам підійдуть практично будь-які квіткові парфуми, але найбільше — з теплими нотами гарденії, акації. Зовсім темним шатенкам близькі медово-пряні аромати марокканської і болгарської троянди. Але все це, як-то кажуть, справа смаку.

      Серед традиційних подарунків також й квіти. Ваш букет завжди буде вигравати, якщо буде не тільки красивий, а й наповнений змістом. Якщо ви не знаєте, що говорити під час привітання, можете написати супровідну листівку або взагалі використати мову квітів. У Європі букет червоних троянд традиційно розцінюється як любовне послання. Знову ж, у силу традиції, дівчатам дарують квіти ніжних, пастельних відтінків, що зовсім не обов'язково робити з огляду на те, що мода на квіти змінюється з тією ж швидкістю, що і мода на одяг і меблі.

      До речі, якщо ви даруєте квіти іноземці, не варто забувати про національні переваги й антипатії. Так, шведи не люблять гвоздик, англійці вважають жалобним сполучення темно-бордових і білих квітів, а французи з упередженням ставляться до хризантем. Виявляється, що забобони з приводу парної і непарної кількості квітів у букеті народилися зовсім недавно — у радянську епоху — і зовсім не стосуються Заходу, де дотепер квіти дарують «дюжинами» (тобто в кількості, кратній 12, починаючи з 6) чи десятками. Це ж стосується і мусульманських жінок.

      Квіти в горщиках — подарунок, що «довго грає». Тому спочатку треба з'ясувати, чи готова людина тривалий час доглядати за ним. У мороз квіти краще купувати не на вулиці, а в теплому приміщенні. Якщо відправляєте букет з посильним, вкладіть чи візитку, чи листівку з посланням. Намагайтеся здивувати не розміром букета, а його оригінальністю. Так ваш подарунок довше залишиться в пам'яті. Якщо жінка не любить букети, подаруйте їй окремо упаковані квіти. Але упакування обов'язково повинне бути продуманим.

      Існує цілий ритуал вручення квітів. Букети, подаровані вдень, означають запрошення на вечерю. Hа вулиці дарують тільки одну квітку чи скромний букетик із дрібних квіток. Квіти, піднесені ранком, можуть бути строкатими, після обіду — однотонними і бажано однорідними. Висловлення поваги, ознаку гарного тону може означати одна велика квітка, подарована перед походом до театру чи ресторану. Але в жодному разі не на дискотеку чи в гості!

А вам телефончик не інкрустувати?

      Сьогоднішній ринок подарунків пропонує найнесподіваніші варіанти. Ось як, наприклад інкрустація мобільного телефону стразами. Фахівці це можуть зробити в будь-якому стилі, наприклад, у японському (у вигляді екзотичної яскравої змії). Можна «виписати» ініціали господарки телефону чи ім’я коханого. Вартість інкрустації одного кристала — півтори гривні, а на виконання замовлення буде потрібно до чотирьох робочих днів. Кришталем можна прикрасити також візитницю абощо.

      Інший варіант незвичного подарунка (будьте певні, ваша обранка байдужою не залишиться) — це... метелик. Таку послугу надає спеціальна агенція. Ви обираєте метелика на свій смак по фотографії (як правило, це великі й красиві екземпляри) і робите замовлення. Можна влаштувати цілий «салют» із метеликів — для цього їх буде потрібно не менше  15 штук. До такого подарунка додається особлива інструкція з користування. От деякі витримки з неї: «Годувати метелика слід один раз на добу.

      Харчуються вони 10-відсотковим розчином води з медом. Мед не повинен містити консервантів. Великі метелики люблять густіші суміші, приміром, 20—30-відсотковий розчин абрикосового нектару — його краще купувати в магазинах дитячого харчування...» Як правило, термін життя метелика не перевищує 10 днів, але при правильному догляді він може жити до 3-х тижнів і навіть більше. До того ж такий подарунок не забуде жодна жінка!

Замість квітів — букет з повітряних куль, а замість ресторану — Місяць!

      Можна також подарувати замість квітів — букет із повітряних куль, де буде написано ім’я чи зізнання в коханні. Є в Україні навіть фірми, які візьмуть на себе увесь організаційний процес — себто «запустять» гігантську кульку прямо у віконце вашій коханій. Однак врахуйте, що букети на вулиці запускаються при температурі не нижче ніж три градуси і швидкості вітру не більше ніж 10 метрів за секунду. Вартість квітки з куль — 7 гривень, а метр гірлянди, що включає 4 кулі, — 25 гривень.

      Оригінальним подарунком може бути історія імені та прізвища вашої коханої людини. «Розкопати» історію родоводу й елегантно оформити її на шкірі чи дереві, папері готові й столичні фахівці. За рідкісні імена та прізвища прийдеться заплатити дорожче, а в цілому такий подарунок потягне більш ніж на 100 доларів.

      Можна подарувати коханій інший небанальний подарунок — ділянку на Марсі чи Місяці. Це обійдеться вам десь у 500 гривень. А право власності включатиме документ, карту поверхні планети і Конституцію. Додатково до ділянки ви можете придбати такi сувеніри: паспорт дослідника космічного простору (близько 300 гривень), сувенірна банкнота в 100 місячних доларів (близько 50 гривень), фотографію поверхні Місяця (близько 70 гривень).

      Можна замовити у спеціальних фотосалонах значок, почесну грамоту, буклет, марку, конверт, календар, газету, грошову купюру, афішу чи етикетку на пляшку з фотографією коханої. Зображення можна нанести й на чашку, футболку, тарілку. А якщо ви маєте гроші, то можна жінку привітати за допомогою бігборду. Такі вітання посеред міста останнім часом дуже популярні.

Намалюйте своє кохання!

      Можна влаштувати для коханої справжнє романтичне свято, яке не потребуватиме багато грошей, але вимагатиме фантазії. Кілька варіантів ми пропонуємо. Перший: купити кілька троянд, упакувати кожну окремо, написати таку ж кількість записок для коханої з побажаннями, компліментами й закріпити їх на квітках. А потім дарувати кожну троянду по черзі: покласти одну, наприклад, зранку у ванній, іншу — на її туалетному столику, третю — біля взуття. Варіант другий — щодня по листу. Заздалегідь приготуйте і прикрасьте кілька конвертів і за тиждень до весняного свята щодня надсилайте один чи два таких конвертики з освідченням.

      Якщо знайти відповідні слова, то можна подарувати на свято те, що взагалі не дарують у таких випадках. Наприклад, символ... вашої любові. Зробіть такий подарунок найдорожчій жінці на світі. Намалюйте символ ваших відносин і знайдіть придатну рамку. Не має значення, умієте ви малювати чи ні — коханій все одно буде приємно. А головне — подарунок має бути щирим. І для цього не потрібні приводи.

 

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

      Цікаво, що «жіночий» день як свято вільних жінок існувало ще в Древньому Римі. Того дня жінки отримували від своїх чоловіків подарунки. Жінки-рабині теж не оминалися увагою — господиня дозволяла невільницям у цей день відпочивати. Історія ж нашого Міжнародного жіночого дня, як відомо, має трохи інші корені. 8 березня 1857 року в Нью-Йорку зібралися на маніфестацію робітниці швейних і взуттєвих фабрик. Вони вимагали десятигодинний робочий день, рівну з чоловіками зарплату. Через деякий час, уже на початку XX сторіччя, обурені невдячністю чоловіків, чиказькі домогосподарки вийшли на вулиці міста і, грюкаючи порожніми каструлями, цебрами й тазами, стали вимагати поваги до себе, рівних політичних прав із чоловіками, можливості працювати на підприємствах, служити в армії та поліції. У результаті багато хто з чоловіків міста залишилися в той день голодними. Через деякий час, на міжнародній конференції соціал-революціонерок, що відбулася в 1910 році в Копенгагені, відома Клара Цеткін запропонувала проводити подібні акції щорічно по всьому світі. У 1911 році це свято вперше відзначали в Австрії, Данії, Німеччині і Швейцарії. Однак  по-справжньому «міжнародним» цей день так і не став. Згадали про Чиказьку подію й ідею Клари Цеткiн після Жовтневого перевороту в Росії, коли замість ідеологічно далеких свят створювали свої, радянські. 8 Березня було введено як офіційне свято в перші роки радянської влади. Про весну і любов ніхто не згадував, і подарунками жінок теж не особливо балували: в одній із газет за 1925 рік, наприклад, було опубліковане оголошення про те, що в магазин надійшли калоші всіх розмірів і, на честь свята, з 6 по 8 березня жінкам надається знижка...У 1965 році 8 березня в СРСР оголосили вихідним днем.

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>