Другий пікет і другий арешт

16.02.2006
Другий пікет і другий арешт

Державні чиновники, які потурали аферистам, мають почути вимоги тисяч вкладників.

      Учора вранці близько півтисячі киян, ошуканих групою компаній «Еліта-Центр», прийшли пікетувати міську адміністрацію. Люди різних суспільних верств і вікових груп — це не були ті професійні «клакери», яких часто наймають для своїх «протестних» акцій різні політичні сили. Менеджери, працівники фірм, пенсіонерки, домогосподарки, вчителі... На загальному тлі виділяється білою шубкою сурдоперекладачка Наталя Дмитрук, відома своїм подвигом під час Помаранчевої революції. Її теж «кинули» на квартиру (пані Наталя купувала в «Еліти» житло на вулиці Петра Запорожця, і зараз вона жестами рук пояснює суть пікету своїм «пацієнтам» — людям, які позбавлені слуху).

      А міська влада таки почула обурених пікетників, які озброїлися не лише транспарантами, а й уже звичними фанатськими дудками: представників Комітету ошуканих інвесторів запросили всередину на спільну нараду.

      Напередодні відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв'язку під керівництвом Валерія Пустовойтенка, присвячене розгляду питання «елітної піраміди». У результаті парламентський Комітет ухвалив рішення про потребу створити у ВР тимчасову слідчу комісію з цього питання, а також визначив строки, в які створена Київрадою комісія з перевірки фактів, викладених в засобах масової інформації стосовно діяльності корпорації «Еліта-Центр», повинна відзвітувати про проведену нею роботу до 2 березня.

      Перше засідання цієї міської комісії, власне, пройшло вчора паралельно з пікетом. Заступник столичного мера Валерій Борисов (він як співголова вів засідання комісії у сесійній залі КР) розповідав представникам Комітету вкладників про своє бачення роботи. Зокрема, пропонував провести зустрічі з ініціативними групами окремо по кожному будинку («щоб у нас не мітинг був, а конструктивна робота»), обіцяв «проявити ініціативу» й кожному з представників цих ініціативних комітетів зателефонувати особисто, закликав за цей час «максимально з'ясувати інформацію щодо кількості постраждалих», «утворити такий собі реєстр під кодовою назвою «Еліта-Центр», зібратися разом наступної середи тощо.

      «А для чого ж ми сьогодні тут зібралися?!» — дедалі гучніше лунали перешіптування обурених членів комісії, депутатів Київради і представників ініціативної групи ошуканих. Мовляв, навіщо тягнути ще тиждень, якщо працювати потрібно вже зараз. Пан Борисов погодився почати спільну роботу вже в четвер і попередив, щоб інших справ на сьогодні ніхто не планував — «працювати будемо довго»...

      А пропозиції Валерія Дмитровича «поговорити з Левом Ревазовичем Парцхаладзе» щодо створення запропонованого ним фонду інвестори «Еліти» вже намотали на вус (знаний бізнесмен і депутат Київради, Парцхаладзе ініціює спільний «казан» для компенсації, куди могли б вкладати спонсорські кошти багатенькі підприємці, і сам пропонує мільйон гривень). Зафіксували також запевнення заступника голови КМДА в тому, що «київська міська влада зробить усе можливе», аби розв'язати проблему вкладників, і «в жодному разі не залишить вас у ситуації, що склалася». Навіть після виборів...

* * *

      На нарадi був присутнiй Віталій Ярема, начальник Головного управління МВС України в місті Києві. Шеф столичної мiлiцiї вiдповiв на запитання «УМ»:

      — Міліція працює — на даний момент нам надійшло понад тисячу заяв із повідомленнями про вчинення шахрайства з боку керівництва фірми «Еліта-Центр». На сьогодні проводяться слідчі й оперативно-розшукові заходи, спрямовані на пошук Волконського і Шестака, які, за нашою інформацією, є організаторами цього злочину. Ми, відповідно до чинного законодавства, використовуємо можливості каналів Інтерполу, міжнародні зв'язки. Паралельно здійснюються заходи, направлені на забезпечення відшкодування майна потерпілим: вилучено кілька автомобілів (що належали шахрайським фірмам), накладено арешти на 11 земельних ділянок, на нерухоме майно осіб, яких ми підозрюємо у скоєнні злочину. Трьом особам уже пред'явлено обвинувачення. Двоє з них затримані за підозрою у вчиненні злочину, одна — перебуває на підписці про невиїзд у зв'язку з вагітністю.

      — Раніше було відомо про одного затриманого — бухгалтера Терентьєва, який кількаразово підписував інвестиційні угоди з різними вкладниками на одні й ті самі квартири. А хто другий?

      — Так, перший — це головний бухгалтер фірми. Другий, якого ми затримали сьогодні вночі, — це особа, яка виступала засновником однієї з комерційних структур, що приймали кошти на будівництво. Назвати його прізвища я не можу.

      — Де можуть зараз перебувати розшукувані? Раніше говорилося про Росію, Ізраїль. Це точні дані чи припущення?

      — Розшукуваний громадянин Росії Волконський добре володіє англійською, іспанською мовами та івритом. Окрім того, є оперативна інформація, що він може переховуватися або в Російській Федерації, або в Ізраїлі. Однак якщо з Росією нам трохи легше працювати в плані взаємодії в телефонному режимі, використовуючи старі зв'язки, то з Ізраїлем, на жаль, працювати важко. Бо злочин цей вони розцінюють не як кримінальний, а як економічний, тому обмінюватися інформацією дуже складно. Та ми сподіваємось, що через посольство Ізраїлю в Україні ці питання вдасться розв'язати.

      — Фірми, які називали себе холдингом «Еліта-Центр», продавали всього вісім будинків, а ви кажете про 11 ділянок...

      — Річ у тім, що по восьми майданчиках є потерпілі. По решті вони просто ще не встигли зібрати гроші, тому там постраждалих немає. Але ділянки ці є — зокрема, ми виявили додаткову ділянку, яка належала «Еліті-Центру», на Троєщині. На неї також накладено арешт.

      — Ініціативна група постраждалих, яка розпочала самотужки розслідування діяльності «ЕЦ» й фактично викрила злочинців, уже зібрала дуже великий реєстр вкладників. Вiн явно ширший від міліцейського, але саме дані міліції мають бути єдиною основою для розв'язання цієї проблеми. Чи будете ви якось співпрацювати з Комітетом обманутих вкладників «Еліти-Центру»? Адже складається таке враження, що самі люди працюють швидше, ніж міліція?

      — Ці питання ми саме сьогодні обговорювали. У складі робочої групи є працівник міліції, який займатиметься винятково функціями взаємодії між ініціативною групою, створеною потерпілими, і слідчо-оперативною групою МВС. Тож ніяких непорозумінь у нас не буде. Адже ми всі зацікавлені в одному — ефективному розслідуванні цієї справи і позитивному результаті.

 

  • Політика обіцянок

    «Політика закінчилася — нам потрібно займатися справою», — суворо по-батьківському закликав «до порядку» міський голова Олександр Омельченко депутатів Київради, що брали участь у черговому засіданні комісії з перевірки протиправної діяльності будівельної «піраміди» — віртуальної групи компаній «Еліта-Центр». Саме до цього — відкинути «політичну складову» «елітного» скандалу київська влада закликає і вкладників будівельного «холдингу», що луснув. >>

  • За «Еліту» взялася Банкова

    Проблема обманутих квартирних інвесторів перебуває на контролі в секретаріаті Президента. За дорученням Віктора Ющенка днями на Банковій під головуванням заступника голови секретаріату Івана Васюника відбулася нарада, де було розглянуто ситуацію, що склалася навколо інвестиційно-будівельної групи «Еліта-Центр». >>

  • «Слони» виграють, бо вони — не «моськи»

    Коли перша велика будівельна «бульбашка» гучно луснула, серед людей, які вклали в неї гроші, з'явилося багато охочих виправдати шахраїв. Мовляв, насправді «Еліта-Центр» — чесна компанія, яка справді хотіла побудувати житло своїм вкладникам. Однак «відомо ж», що великим будівельним монстрам на кшталт «Київміськбуду», «Познякижилбуду» тощо, які контролюють майже весь столичний ринок нерухомості, невигідна поява «новеньких», які, чого доброго, ще посприяють падінню цін на житло, будуючи його не з шаленими прибутками, а «по-чесному». >>

  • Хто легалізує афери

    До проблемної ситуації, яка склалася на столичному ринку нерухомості, ЗМІ, включно з «УМ», неодноразово намагалися привернути увагу влади, як київської так і центральної. Так, легко тепер називати «багатіями» тих, хто не хоче доживати віку в старенькій хрущовці з хворими батьками й двома малими дітьми, а прагне знайти бодай якусь можливість придбати квартиру в рідному (а киян серед постраждалих від розвалу «піраміди», до речі, більшість) місті. І розповідати казки про те, що квадратний метр житлоплощі у нашій іще далеко не європейській столиці просто не може коштувати дешевше, ніж понад тисячу доларів. >>

  • ЗнедоМлені

    Від початку «елітного» скандалу, який сколихнув не лише Київ, а й усю Україну, минуло тільки трохи більше тижня (хоча, зізнаються ошукані вкладники так званого холдингу «Еліта-Центр», їм здається, що відтоді, як керівники фірми втекли за кордон з їхніми грішми, минув щонайменше місяць — так круто змінилося все життя в одну мить «знедомлених» людей). Однак «на вухах» уже стоїть не лише будівельний ринок: крах першої від початку 1990-х і, дуже ймовірно, далеко не останньої фінансової «піраміди» розворушив пресу, політиків, що напередодні виборів анітрохи й не дивно, і — а це вже дуже дивно — навіть київську міську владу. >>