Меса на морозі

07.02.2006

      Збудований у Дніпропетровську ще у XIX столітті римо-католицький костел розташувався на центральному проспекті Карла Маркса. Проте самі прихожани не можуть тут проводити свої меси ще з повоєнних років, відтоді, як настоятель храму Ейхбаум у далекому 1947-му безрезультатно спробував домогтися у НКВС передачі храму віруючим. Щоправда, йому запропонували відновити костел за рахунок прихожан, котрих нараховувалося не більше 20 осіб. Звісно ж, у знедолених війною людей таких коштів не знайшлося.

      Таким чином костел став власністю держави. Протягом десятків років у ньому розташовувалися то Палац культури, то бібліотека, то управління лотерей, то комерційні фірми. З проголошенням незалежності України дніпропетровські римо-католики стали наполегливіше вимагати повернення свого храму. Їм обіцялося вирішити питання позитивно. Аж доки у 1996 році не стало відомо, що обласна рада народних депутатів, очолювана Павлом Лазаренком, продала будівлю храму якійсь приватній структурі. Хоча на той час існувало відразу два президентські укази про повернення віруючим культових споруд. Більше того, й арбітражний (господарський) суд визнав оборудку незаконною. Проте в Україні дотепер не розроблено процедуру повернення державі раніше незаконно проданої приватним особам власності.

      Нині ж в облраді заявляють, що повернути храм віруючим можна буде тільки за умови виплати з бюджету області 200 тисяч доларів США нинішньому власникові будівлі — фірмі «Драгзбері корпарейтед», яка свого часу начебто на таку суму розкошелилася.

      Тим часом бізнесмени наполегливо звертаються до різних інстанцій з проханням дозволити провести капітальну реконструкцію будівлі, що передбачає зміну її внутрішнього та зовнішнього вигляду з надбудовою ще одного поверху.

      Римо-католики заявляють про збереження у костьолі архітектури XIX століття. Після втілення у життя намірів із реконструкції їм і захищати буде нічого. Проте «Драгзбері корпарейтед» уже отримала дозвіл на проведення у храмі внутрішніх робіт.

      У відповідь служителі церкви пред'явили позови до Дніпропетровської облдержадміністрації з приводу невиконання вищезгаданих указів Президента України про повернення храму віруючим. Але суди їх розглядати відмовляються. Отож дніпропетровські римо-католики тепер заявили про намір звернутися за захистом до європейського співтовариства.