Екологічний діалог Президента та металургів

07.02.2006

      Під час свого останнього візиту до Запоріжжя Президент України Віктор Ющенко найбільшу увагу приділив проблемам енергозбереження та екології. «Сьогодні в Запоріжжі ви не знайдете жодної структури, жодної особистості, які б не встали та не сказали, що шкоду навколишньому середовищу спричиняє такий-то завод в таких-то розмірах. Тому нам потрібно вийти на діалог», — наголосив Президент.

      Тим часом цей діалог уже відбувається, зокрема на «Запоріжсталі», де політика енергозбереження вже багато років не декларується, а втілюється в життя. Програми з  енергозбереження, спрямовані на створення екологічно безпечного виробництва, є головним вектором розвитку та технічного переобладнання «Запоріжсталі». Так, лише за 2003—2005 роки на модернізацію, технічне переобладнання, запровадження енергозберігаючих технологій, будівництво природоохоронних об'єктів металургійний комбінат виділив більш ніж півтора мільярда власних гривень.

      Наприклад, лише запровадження енергозберігаючих технологій дозволило наприкінці 2005 року зменшити витрати паливних ресурсів на тонну продукції до 967 кг. Для порівняння — в 1990 році ці витрати складали 1329 кг. Зараз на підприємстві планують збудувати киснево-конверторний цех із машинами безперервного лиття та реконструювати безперервний тонколистовий стан гарячої прокатки. В ці проекти планується вкласти 8,5 млрд. грн.

      Але вже зараз, з погляду екологічності металургійних агрегатів, аналогів «Запоріжсталі» в Україні немає. Доказом цього є той факт, що протягом з 31 грудня 2005  року до 3 січня 2006 року, коли спалахнула газова криза, підприємство працювало без збоїв. І це є дуже важливим фактором, бо зупинка великого підприємства погрожує не лише екологічному стану середовища, а й зайнятості робітників, їхньої забезпеченості.

      Тому на нинішньому етапі, коли ціни на газ не є остаточно з'ясованими, коли економіка країни потерпає від недбалого ставлення до модернізації промислового сектору як з боку так званих олігархів, так і чиновників, украй необхідний діалог — не пусті теревені, а саме діалог! — між державою, власниками великих підприємств, фінансових установ та поважних громадських організацій. Саме в такому діалозі може і повинна народитися велика енергозберігаюча та екологічно виважена політика подальшого індустріального розвитку України. Бо як не крути, але ми ще довго будемо постіндустріальною державою з потужним промисловим потенціалом.

Микола ПОЛІЩУК.