«Хрестопродавці»

07.02.2006

      Патріотично налаштовані запоріжці давно помітили: якщо наближені до міського голови Євгена Карташова друковані та електронні ЗМІ активно вихваляють якийсь проект чи намір владоможців — впору згадувати Станіславського і волати всією громадою «Не вірю!». Так було, приміром, з виділенням 5,5 гектара землі над Дніпром для спорудження гіпермаркету «Метро»: без нього, мовляв, місту не вижити. Особисто пан Карташов мав такі аргументи: інвестори «окультурять» ділянку в центрі міста (до речі, у рекреаційній зоні), яка все одно перетворилася на смітник, зате бюджет одержить додаткових 15 мільйонів гривень. На сесії мер протиснув бажане рішення, однак його опротестувала прокуратура; тодішній «губернатор» Юрій Артеменко підключив до проблеми Президента України Віктора Ющенка, мав жорстку розмову з Акселем Лукі, директором української філії німецької фірми «Метро кеш енд Керрі». Потенційному інвестору запропонували 13 інших ділянок, однак той відмовився. Тільки суд поставив логічну крапку, яка, звісно ж, не збiглася з інтересами мерії.

      Вщух один скандал — розгорівся інший. Аналогічне єднання «мерських» інтересів iз бізнесовими цього разу проявилося у визначенні долі земельної ділянки на майдані Фестивальному, у самому центрі міста. Прибалти пропонували осучаснити весь майдан; з низкою проектів вийшли на мерію відомі запорізькі компанії, але конкурсна комісія віддала перевагу дніпропетровському «Созидателю» (ця компанія 2,85 гектара нижньої частини майдану використає для спорудження торговельно-розважального комплексу з боулінгами, ковзанкою, кінотеатрами тощо). Вже у квітні дніпряни мають намір затвердити проект комплексу із двадцяти наземно-підземних об'єктів — має бути щось на кшталт київського «Глобуса» на столичному майдані Незалежності.

      За третину дев'ятигектарного запорізького майдану Фестивальний дніпропетровський «Созидатель» перерахує до міського бюджету 40 мільйонів гривень, запевнив на недавній сесії міськради голова конкурсної комісії, заступник мера Валерій Черкаска. Чому, як і у багатьох попередніх тендерах і конкурсах, знову перемогли дніпряни? Відповідь прогнозована: бо платять більше. І депутати, зваблені сорока мільйонами, майже одностайно вирішили: матиме «Созидатель» на майдані Фестивальному багатофункціональний комплекс.

      Єдиний голос «проти» належав 35-річному Вадиму Тихонову (той самий «нашоукраїнець», який на президентських виборах 2004 року, не приховуючись, агітував за Віктора Ющенка, а невдовзі став опальним для керівництва НСНУ). Депутат нагадав своїм колегам, що свого часу ця ж земельна ділянка на центральній площі міста була виділена Запорізькій єпархії УПЦ Київського патріархату, що місце спорудження собору Христа Спасителя вже й освячено, хрест там встановлено! Депутати знехтували цією обставиною, визнавши переконливішою репліку-уточнення віце-мера пана Черкаски: я, мовляв, з владикою переговорив; «та й хрест там стоїть вже багато років».

      Але з'ясувалося, що контактував пан Черкаска, і досить часто, винятково з претендентами на ласий шматок центрального майдану. Бачився він і з архієпископом Запорізьким і Мелітопольським Григорієм, але коли?.. Виступаючи по обласному радіо, владика Григорій заявив, що Валерій Черкаска напросився на зустріч, і вона таки відбулася. Однак уже після сесії! «Він мені зізнався, що сказав депутатам неправду — так, мовляв, мусив сказати. Почав переді мною вибачатися. Бо ж ніякої домовленості між нами не було.

      Про цю справу я повідомив патріарха Філарета, і він подивований. Певен, що буде поставлено до відома і Президента України».

      Владика Григорій прогнозує, що розголос про цей скандал може піти усім світом: «Замість того, щоб будувати храми, деякі можновладці сприяють їхній руйнації. Іуда Іскаріот продав Христа за тридцять срібняків, а в нас знайшлися люди, які хреста продають. Я сподіваюсь, що цього таки не станеться — це ж смертельний гріх. Людину, яка зневажає освячене, відлучають від церкви, від святого причастя. Така людина — сирота навіки. Це найстрашніше, що може бути в її житті. Та й обіцяні мільйони не збагатять наше місто, наш народ; вони осиротять його. Будемо молитися, аби Господь давав розум керівникам нашого міста».

      Архієпископ Григорій не має наміру прислухатися до якихось «мерських компромісів». Віруючі УПЦ Київського патріархату також пам'ятають той історичний день, коли місце, виділене за рішенням сесії міськради під храм Христа Спасителя, освячував тодішній патріарх Володимир Романюк за участі нинішнього патріарха Філарета (тоді він був митрополитом). Чому храм і досі не збудований? Пояснення одне: коштів бракує, а керівники ВАТ «Мотор Січ» та інших промгігантів Запоріжжя симпатизують винятково Московській патріархії.