Провели з надією, зустрічатимемо — з медалями?

07.02.2006
Провели з надією, зустрічатимемо — з медалями?

Президент теж примiряв олiмпiйську куртку. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Минулої п'ятниці Україна офіційно проводжала збірну команду на ХХ зимові Олімпійські ігри до Італії. Щоправда, тих, кому можна було дати напутню пораду, залишилося зовсім не багато, лише 10 з 53-х олімпійців. Усі інші — вже за кордоном або в олімпійському селищі, або на тренувальних зборах, або ж на останніх пристрілочних змаганнях. Делегацію на чолі з президентом НОК Сергієм Бубкою прийняв Президент країни Віктор Ющенко.

      Звертаючись до спортсменів, глава держави сказав, що Україна покладає на них важливу та супервідповідальну місію — представляти незалежну державу «з віковічними традиціями», доводити, що ми маємо талановитих спортсменів, які можуть брати найвищі планки у змаганнях, та професійних тренерів, здатних їх виховати. Ющенко побажав олімпійцям успіхів та повернення в Україну «зі щитом». Президент повідомив, що підписав Указ про створення Національної Ради з питань фізичної культури і спорту, згідно з яким нову структуру очолив сам глава держави, а до її складу увійшов ряд спортивних та державних діячів; серед них — Віталій Кличко, Сергій Бубка, В'ячеслав Кириленко, Юрій Павленко, Володимир Бринзак, Олександр Волков. Наприкінці зустрічі Віктору Ющенку та його дружині подарували комплекти спортивної форми українських олімпійців. На прохання спортсменів Президент підписав прапор НОК, який буде з ними на Олімпіаді в Турині, словами «Успіху! Україна вас любить і вами гордиться! Перемоги!».

      Увечері ж того дня на столичному майдані Незалежності відбулися публічні проводи команди. Щоправда, глядачів, як і самих збірників, за морозної погоди було не багато. Символічною стала передача прапора від олімпійського чемпіона Афін-2004 Ельбруса Тадеєва учасникам Турину-2006. Від олімпійців зимових видів естафету прийняв представник шорт-треку Володимир Григор'єв.

      Успіху нашим спортсменам побажав і мер столиці Олександр Омельченко. Він пообіцяв, що всі олімпійці, які повернуться додому з медалями, одержать квартири в Києві. Столичний бюджет, будемо відвертими, не надто на цьому втратить, бо на призові місця в Італії розраховують лише декілька українців.