«Можливість працювати біля Президента — це дорожче, ніж гроші»

07.02.2006
«Можливість працювати біля Президента — це дорожче, ніж гроші»

      Минулого тижня секретаріат Президента оголосив публічний конкурс на заміщення вакантних посад державних службовців СП. Оновлюючись, Банкова планує посилити чимало позицій фактично в усіх департаментах. Зокрема, як повідомила прес-служба глави держави, кваліфіковані фахівці можуть претендувати на посади головних консультантів служб зовнішньої політики та підготовки виступів Президента. Крім «церемонімейстера» й спічрайтера, розумних людей кличуть у служби правової політики; з питань звернень громадян; ситуативного аналізу; регіональної та кадрової політики; комісію з питань помилування. В переліку також є вакансії в службах забезпечення зв'язків із Верховною Радою, Кабміном, Конституційним Судом, у службі оборонної політики, політики інституційного розвитку, службі соціально-економічної політики.

      Документи приймають упродовж місяця в будні дні за адресою: Шовковична, 26. Можна також вислати їх поштою просто до секретаріату: вул. Банкова, 11, Київ, 01220 (з позначкою «на конкурс»).

 

      По коментар з цього приводу «Україна молода» звернулася до безпосереднього «винуватця» конкурсу — голови президентського секретаріату Олега Рибачука.

      — Пане Олегу, не минуло й року після оголошення першого конкурсу на заміщення вакантних посад в СП, як ви оголошуєте наступний. Чому? Ті, кого прийняли на роботу «за Зінченка», вас не влаштовують? Чи взагалі завершився перший «помаранчевий» конкурс конкретним результатом, себто прийомом на роботу нових кадрів?

      — За Олександра Зінченка секретаріат Президента частково оновився. До нього в команду прийшло працювати чимало нових людей. І наскільки я міг оцінити, це не просто нові обличчя, це професіонали з новим типом мисленням, з якісно іншими підходами до роботи. Утім за мого попередника не відбулося системної реорганізації секретаріату. Змінилися деталі, але машина потребувала заміни двигуна. Ми спробували це зробити. Після реформування структури стало очевидним, що є потреба в конкретних людях. Власне, мета нового конкурсу — їх знайти.

      — У чому саме полягає стимул іти на роботу на Банкову, якщо класні фахівці  можуть обійняти значно вигідніші в плані зарплати посади в комерційних структурах? Якщо конкретніше: що зараз може запропонувати секретаріат Президента тим, хто прийде на роботу? Чи добра у цих держслужбовців зарплата, чи надають їм квартири?

      — Працювати в президентській команді Віктора Ющенка — це унікальний шанс в унікальний час. Важко уявити, як за часів Медведчука на Банкову запрошують працювати людей на конкурсній основі. Хоча, може, конкурс і був, але зовсім не знань та вмінь... У багатьох європейських країнах працювати на Президента — вершина сподівань для молодих спеціалістів. Це неоціненний досвід роботи, який може перетворитися на серйозні інвестиції в подальший кар'єрний ріст.

      Оплата ж працівників здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів. Напевно, комерційні структури можуть запропонувати більші зарплати, але робота в секретаріаті Президента — це капітал іншого гатунку, який не можна виміряти лише в грошовому еквіваленті.

      — Серед кадрових пропозицій є, зокрема, позиція у службі підготовки виступів Президента. А хто досі цим займався — підготовкою промов Ющенка? Хто пише йому «спічі» зараз і чи пише хтось узагалі?

      — Довгий час роботою групи спічрайтерів керував Юрій Рубан, який нині є керівником Національного інституту стратегічних досліджень. Зараз над цими завданнями працює досвідчена компетентна команда людей, однак служба підготовки виступів потребує доукомплектації.

      На мій погляд,  спічрайтер — це більше, ніж просто стиліст. Це людина, яка творить якісний текст. Насправді це дуже складна і копітка робота. І з Ющенком вона, знову-таки, ускладнюється, оскільки стиль Віктора Андрійовича нетиповий для політика в «совковому» розумінні. Він чудовий економіст, моментально схоплює цифри, просто блискуче розбирається в економіці. Він всю картину тримає в голові, може дуже швидко аналізувати й порівнювати (часом, буває, навіть трохи дратується: ну як же так, очевидні речі, а дехто з учасників наради не може їх зрозуміти). Тому підібрати колектив, який повністю відповідав би вимогам Ющенка, — у чому, власне, й полягає моє завдання — це хороший виклик.

      — Наскільки нам відомо, раніше найбільш обізнаною у державному протоколі людиною в Адміністрації, а потім — секретаріаті Президента був Георгій Чернявський, який працював ще з Кравчуком, а Ющенкові дістався «у спадок» від Кучми. Після відправки Чернявського на «заслужений відпочинок» послом в Італію служба протоколу, на вашу думку, справляється зі своїми обов'язками на належному рівні? Адже на посади консультантів служби протоколу та церемоніалу також оголошено конкурс...

      — Зараз за протокол відповідає Руслан Демченко. Це дуже компетентна людина. Він справжній професіонал. І якраз за роботу цієї служби я абсолютно спокійний. Демченко має першокласну освіту, володіє кількома мовами. І це людина, яка вміє працювати в команді. Вироблення командної гри — це те, над чим ми зараз активно працюємо.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>