Біди обстріляних селян

02.02.2006

      Сумнозвісну артбазу під Новобогданівкою з підпорядкування МВС знову повернуто Міноборони. Командир бази підполковник Микола Токмаков такий крок вважає виваженим і логічним: «Питання юрисдикції було вирішене після відвідин Новобогданівки тодішнім секретарем РНБОУ Петром Порошенком. Охорона таких об'єктів не зовсім звична для підрозділів міліції. Та й важко було узгоджувати дії з ліквідації наслідків пожежі представникам трьох міністерств — внутрішніх справ, надзвичайних ситуацій і оборони. Упродовж 14 місяців небезпечну територію охороняли військовослужбовці 5-го стрілецького батальйону, і ми їм вдячні за фахову службу. Тепер територію артбази охоронятиме спецпідрозділ нашої військової частини: ми вже набрали 90 чоловік для ВОХР».

      У зачищенні технічної території артбази і навколишніх полів, як уже повідомляла «УМ», зроблено перерву до весни (у закутій морозами землі не покопирсаєшся). Саме тоді, вірогідно, надійде й обіцяна допомога від Чехії, Канади, Словенії і Люксембургу. Чого не фінансуватиме зарубіжжя — так це наведення порядку в обстріляних навколишніх селах.

       За інформацією заступника голови державної адміністрації Мелітопольського району Олександра Рижкова, після травневих вибухів 2004 року на складі спеціальна комісія оперативно заактувала пошкодження 380 будинків; власники кожного п'ятого ремонтників виглядають і досі! Конфлікти виникли відразу ж після того, як ремонтні бригади взялися до роботи.

      Об'єктом суперечки, й досить тривалої, стала, приміром, хата Ганни Кириченко. У день жахливої пожежі на артбазі біля її оселі розірвалися один за одним аж чотири снаряди. В результаті полопався  шифер, повилітали вікна, не одну тріщину дали стіни... Бригада «Таврія-буду» підрихтувала дах, повставляла шибки, замазала тріщини. «Я попросила хлопців, аби вони побілили, — згадує жінка. — А вони затребували по півсотні гривень за кожну стелю. У мене ж шість кімнат. Виходить, я мала віддати місячну пенсію. А жити за що?».

      «Неконтакт» розізлив тоді не тільки пані Ганну, а й ремонтників. Вони спрацювали за принципом «тяп-ляп», і коли в Новобогданівці дощило, то «по стінах вода так і струменіла. Бувало, що по відру з підлоги вимочувала». Бідкається жінка, бо ж відвалюється штукатурка, а сирість восени «з'їла» ледь не всі запаси фуражу для птиці. Рік із лишком жінка писала про свої біди всім, навіть Президенту України. Відповідь стандартна: «таке» вирішується на місці розпорядниками спецфонду. А в держадміністрації району скаржниці показують підписаного ж її рукою акта: на дах поклали 65 листів новенького шиферу, вікна повставляли і навіть побілку зробили. Останнє виводить жінку з рівноваги: не могла я таку «бомагу» підписувати.

      Невдоволена якістю ремонтних робіт і Галина Кравцова («Дах протікає, стіни лупляться»), десятки інших новобогданівців. Люди ж, зауважу, і самі частково винні, що довірливо підписують підсовувані їм акти (інколи навіть із незаповненими графами). Пан Рижков акцентує, що проблем особливо багато щодо саманних хатинок, які продовжують руйнуватися самі по собі, без «допомоги» військовиків. Державну ж дотацію визначали з розрахунку на ремонтні роботи, обсяг яких  зафіксовано у дефектних актах ще в 2004 році (пару тижнів тому заступник голови Мелітопольської РДА Ігор Чичановський сказав мені, що кошти виділені у повному обсязі).  Люди ж нічого не хочуть чути і вимагають завершення ремонтних робіт спеціальними бригадами.

      Для зняття соціальної напруги у зоні надзвичайної ситуації було вирішено організувати прийом заявників у Новобогданівській сільраді. Щосереди. Представник спеціальної обласної комісії почав вислуховувати претензії ще до Нового року. Неув'язка інтересів сільчан і можливостей бюджету, судячи з перебігу подій, кане в Лету не скоро.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Кабінет Міністрів виділив понад 46,5 мільйона гривень на Програму ліквідації наслідків пожеж на території артбази під Новобогданівкою, що розрахована на 2006—2008 роки. Як зазначено у відповідній постанові Кабміну, цьогоріч на цю програму планується виділити 7 мільйонів гривень, на 2007-й — понад 21 мільйон, на 2008-й — майже 18,5 мільйона.

      Як повідомляють «Українські новини», основними завданнями програми є пошук і детальна розвідка місцезнаходження боєприпасів, визначення кількості боєприпасів та їхнього стану на кожному об'єкті, очищення території й утилізація боєприпасів з максимальним урахуванням екологічної безпеки.